Hirdetés

A nagy Brexit-deal: erről szól a megállapodás

Wéber Balázs, 2018. november 14., 13:10

Bár a brit és az uniós tárgyalók tegnap megállapodtak Brexit-ügyben, korántsem biztos, hogy a dealt a brit kormány is el fogja fogadni. A kabinet ma délután ülésezik, Theresa Maynek kőkemény csatákra kell felkészülnie. A keményvonalas toryk szerint a megállapodás veszélyezteti az Egyesült Királyság egységét, és teljes fegyverletételt jelent Brüsszel előtt.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves Downing Street in London, Britain, 14 November 2018. British cabinet will hold a meeting later at the day to discuss the draft text of the Brexit agreement. According to reports, British and European Union officials have agreed on the draft deal after months of negotiations. EPA/ANDY RAIN
Sorsdöntő csata előtt: Theresa May a Downing Streeten ma reggel. EPA/ANDY RAIN

Lehet, hogy mégsem rendezetlen körülmények között lép ki Nagy-Britannia az EU-ból 2019. március 29-én: hosszú hónapokig tartó patthelyzet után tegnap a brit és az uniós tárgyalók megegyeztek az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezetéről.

Egyelőre szakértői szintű egyezségről van szó, amelyet még politikai szinten is jóvá kell hagyni – Londonban és Brüsszelben egyaránt.

Hirdetés

Mi lesz az ír-északír határral?

A tárgyalások eddigi legfontosabb megoldatlan kérdése az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez az eshetőség akkor fenyeget, ha Brüsszel és London nem jut megállapodásra a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Meglódult a fontA Brexit-megállapodás hírére meredeken erősödni kezdett a brit font, az euróval szemben közel hét hónapos csúcsra erősödött, majd gyengült. További részleteket itt olvashat.

A BBC szerint a szövegtervezet megoldásként azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság ideiglenesen maradjon az EU vámuniójában. Néhány Brexit-párti politikus szerint ez azt jelenti, hogy a szigetországot továbbra is az uniós kereskedelmi szabályok fogságában tartják.

A Guardian úgy tudja, hogy a későbbiekben egy független bizottság dönt majd arról,  hogy mikor hagyják el a britek a vámuniót. A bizottság egyik fele brit, másik fele uniós delegáltakból fog állni, valamint tagja lesz a testületnek egy független képviselő is.

Arra ugyanakkor továbbra sincs válasz, hogy a vámunió elhagyását követően külön kereskedelmi szabályok vonatkoznak-e majd Észak-Írországra. A Brexit-pártiak egy része ezt továbbra is elutasítja, mivel az szerintük az Egyesült Királyság egységének megbomlását jelentené.

39 milliárdos válási költség

Többet exportálunk A KSH adatai szerint Magyarország tavaly 565 milliárd forint értékben hozott be árukat az Egyesült Királyságból, az oda irányuló exportunk pedig 1080 milliárd forintra rúgott.

A szövegtervezet emellett rögzíti, hogy milyen jogok illetik meg a külföldi állampolgárokat a Brexit után, meghatároz egy 21 hónapos átmeneti időszakot, valamint részletezi a 39 milliárd fontra rúgó "válási költségeket".

A brit kormány ma délután soron kívüli ülésen vitatja meg a tervezetet, és dönthet a következő lépésekről. A  kabinet tagjait előzetesen felkérték, hogy addigra olvassák el a szöveget.

„Ez a teljes megadás”

A kemény Brexitet pártoló toryk mindenesetre máris elkezdtek lobbizni annak érdekében, hogy dobják vissza a tervezetet. „Remélem, hogy a kormány blokkolni fogja a megállapodást” – jelentette ki Jacob Rees-Mogg parlamenti képviselő, a keményvonalas konzervatívok egyik vezére.

Boris Johnson, Theresa May kormányfő egykori külügyminisztere pedig egyenesen azt állítja, hogy a kormány a teljes megadás küszöbén áll.

"Már beleegyeztünk abba, hogy 40 milliárd fontot fizetünk a semmiért cserébe. Beleegyeztünk abba, hogy Brüsszel balfékjei legyünk: nem csak a jelenlegi szabálykönyvüket írjuk alá, hanem egy csomó jövőbeni szabályozást is, miközben nem lesz beleszólásunk a szabályozás megfogalmazásába. (...) Most pedig  azt mondtuk, hogy benn maradunk az úgynevezett vámunióban. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel irányítja majd a kereskedelmi stratégiánkat, minimum 2022-ig, sőt – ha így megy tovább – még azt követően is sokáig.”

Former British Foreign Secretary Boris Johnson in Central London, Britain, 09 October 2018. EPA/WILL OLIVER
Boris Johnsonnak nem tetszik a deal.  EPA/WILL OLIVER

Johnson szerint ha elfogadják a mostani megállapodást, akkor a brit kormány nem köthet majd nagy értékű szabadkereskedelmi egyezményeket, valamint nem kapja vissza az ellenőrzést a vámjai, a pénze és a törvénykezése felett.

A politikus idén nyáron azért mondott le a külügyminiszteri posztról, mert szerinte a brit kormány nem érvényesítette eléggé az érdekeit Brüsszellel szemben.

Bukik a May-kormány?

Ellenzi a megállapodást a kormányt kívülről támogató északír Demokratikus Unionista Párt (DUP), a Munkáspárt és a Liberális Demokrata Párt is. Ez azért különösen rossz hír Theresa Maynek, mert kisebbségi kormánya az északír párt támogatására szorul. A DUP továbbra is attól tart, hogy az egyezség végső soron az Egyesült Királyság felbomlását eredményezné.

A Daily Telegraph szerint a kabinet több tagját is nyomás alá helyezték a keményvonalas konzervatívok, és lemondásukat követelik a megállapodás miatt. Ez kormányválsághoz vezethet, és akár Theresa May bukását is eredményezheti.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Veszélyben a világ több kedvenc üdülőhelye a meleg miatt

Veszélyben a világ több kedvenc üdülőhelye a meleg miatt

A tél a karácsony és a hideg mellett a síszezon kezdetét is jelenti, amely egyben több ország életében nagyon komoly turisztikai időszakot is jelent. A globális felmelegedés és az egyre közeledő klímakatasztrófa azonban sok más terület mellett itt is egyre inkább feltűnik – bajban vannak ugyanis az alacsonyabb síterepek, hiszen egyszerűen kezd túl meleg lenni ahhoz, hogy elég hó essen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?