Hirdetés
Hirdetés

Egyre jobban aggódik Brüsszel az új orosz rakéták miatt

2019. július 14., 13:51

Veszélyben vannak a globális leszerelést biztosító megállapodások az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint.

EU's High representative for foreign affairs and security policy Federica Mogherini arrives for the third straight day of a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 02 July 2019, for talks aimed at defusing fresh power struggles in a bid to fill the bloc's top jobs. EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT
Federica Mogherini érkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2019. július másodikán. EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT

Aggodalomra ad okot, hogy Moszkva felfüggesztette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) hatályát, a következő napok azonban még lehetőséget adnak a párbeszédre, hogy megszülethessenek a szükséges intézkedések az augusztus 2-án lejáró határidőig a globális biztonság megőrzése érdekében - jelentette ki Federica Mogherini.

Tiltott fejlesztések

Hirdetés

Az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a globális béke és a biztonság fenntartásához elengedhetetlen, leszerelést és fegyverzet-ellenőrzést rögzítő nemzetközi megállapodások veszélyben vannak.

Szerinte komoly aggodalmakat kelt, hogy Oroszország a megállapodásban tiltott, 9M729 nevű, földi indítású, új rakétarendszert fejlesztett.

Az INF-szerződés jelentős mértékben hozzájárult az európai és a szélesebb nemzetközi biztonsághoz. Életképessége és hatékonysága megköveteli, hogy a bennük foglaltakat minden aláíró teljes mértékben érvényesítse. Átlátható intézkedéseket kell hozni a rendelkezések teljes és ellenőrizhető betartásának biztosítása érdekében

- fogalmazott.

Mogherini kijelentette, az EU fontosnak tartja a nukleáris fegyverek ellenőrzött és hatékony leszerelését rögzítő szerződést, ezért elkötelezett a megállapodás megőrzése mellett.

Fegyverkezési verseny

Figyelmeztetése szerint tekintettel a több helyszínen jelentkező megnövekedett feszültségre, óvatosnak kell lenni, hogy ne kezdődjön új fegyverkezési verseny, amely meghiúsítaná a hidegháború befejezése után elért leszerelések eredményeit.

Az EU azt várja az Egyesült Államoktól és Oroszországtól, hogy támogassák egymást a fegyverarzenálok leszerelését illetően, közölte az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elején írta alá az INF-szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok február elsején jelentette be, hogy felfüggeszti részvételét az INF-szerződésben, és augusztus másodikán kilép abból, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben azt.

Reagan-Gorbacsov paktum

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes és Andrea Thompson amerikai külügyminisztérium fegyverzet-ellenőrzésért és nemzetközi biztonságért felelős államtitkára várhatóan tárgyal majd szerdán Genfben a globális stratégiai stabilitásról.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

A héten megbukott az Öt Csillag és a Liga koalíciója, Európa első elitellenes-populista kormánya, miután a Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?