4p
A demográfiai változások hatalmas jövedelemkieséshez vezetnek a fejlett országokban a Bertelsmann Alapítvány szerint. Ezt a hatást azonban csökkenthetik az automatizálásba és a digitalizálásba történő beruházások. De az idősebb munkaerő továbbképzésére és egészségének megőrzésére is nagyobb gondot kellene fordítani.
Fotó: Karen Beate Nøsterud - norden.org

A társadalom elöregedése erőteljesen csökkentheti a Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, Ausztriában és az USA-ban élő lakosok átlagos jövedelmét az elkövetkező 30 évben – írja a német Bertelsmann Alapítvány tanulmánya. Azt vizsgálták, hogy milyen erős lesz a hatás az egyéni jövedelmek növekedésére és ennek semlegesítésére mekkora beruházásokra lenne szükség.

Vizsgálták az öregedés hatását a hét országban a termelékenységre, a gazdasági növekedésre és más makrogazdasági mutatókra. A legszerényebb fékező hatás az elöregedés miatt az Egyesült Államokban, a legerősebb Japánban várható. E két országban az egy főre jutó átlagos jövedelem, azaz az egy főre jutó GDP növekedése 2050-re várhatóan 2300 és 12 500 eurónyi összeggel csökken (2010-es árakon). (Ez 0,76, illetve 4,13 millió forint jelenleg.)

Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban a jövedelemcsökkenés közepesnek mondható, 4759-6548 euró között. (Mintegy 1,57-2,16 millió forint.) Kizárólag a demográfiai öregedés és – az USA kivételével – a munkaképes korú népesség alacsonyabb száma miatt.

Ausztria is rosszul áll

A jövedelemkiesések kiszámításához ugyanis a szerzők egy olyan modellt használnak, amelyben más tényezőket kiszűrtek. Így az össznépességet a 2018-as szinten változatlannak feltételezték, kiküszöbölve így egyéb, a következő néhány évtizedben várható demográfiai változásokat.

Az elöregedés várható hatása az egy főre jutó éves GDP-re, 2050-ig, 2010-es árakon, euróban (Bertelsmann Alapítvány) (USA, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Japán)

Japánban, ahol a társadalom már az 1980-as évek óta gyorsan öregedik, és Ausztriában (7234 euró mínusz) a változások jövedelemcsökkentő hatásai még erősebbek – állapították meg a tanulmányban. (Olvassa el ezt is: Új számítások – még több magyar dolgozóra lesz szükség Ausztriában?)

Az USA kivétel lehet

Az Egyesült Államok viszonylag jó teljesítménye az összehasonlításban a kedvezőbb népességfejlődésnek köszönhető, erősebb migrációval és magasabb születési arányszámokkal. Az USA lehet a mintában az egyetlen olyan ország, ahol a munkaerő továbbra is növekszik majd, és nem is öregedik a következő 30 évben.

A jólét csökkenésének egyik oka az, hogy a munkaképes korúak és a nyugdíjaskorúak aránya romlik. De a munkaerő összetétele is megváltozik. A következő 10-20 évben az idősebbek (55-64 évesek) aránya majdnem mindegyik megfigyelt országban növekszik. A kutatások korábban kimutatták, hogy az egyén termelékenysége körülbelül 50 éves korban éri el a maximumot, majd ezután lassan csökken. Ez negatív hatással lesz az általános munkatermelékenységre is.

Rengeteget kell majd IT-re költeni

Az említett országokban ezért a munkaerőpiacon való fokozott részvétel, valamint az automatizálásba és a digitalizálásba történő további beruházások szükségesek – írja a tanulmány összefoglalója. Ahol a munkaerő csökkenni fog a következő néhány évtizedben, növekszik a nyomás a vállalatokon, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek az úgynevezett “fejlett munkaerő-megtakarítási technológiák” alkalmazására. Ezzel kompenzálhatják a nemzetközi versenyképesség csökkenését.

A tanulmány szerzői szerint az egy főre jutó átlagjövedelem megőrzése érdekében az információs és kommunikációs technológiákba (ICT), különösen szoftverekbe fektetett tőke arányát Olaszországban, Japánban és Spanyolországban a jelenleginek öt-hatszorosára kell növelni 2050-ig. Ausztriában, Franciaországban és Németországban pedig a részesedést kétszeresére-háromszorosára kell emelni.

Fitt és képzett idősekre van szükség

Mivel az öregedés a múltban mérsékelt volt, a vállalatok a termelési folyamatok optimalizálására és új termékek fejlesztésére koncentráltak. Nem pedig a fejlett munkaerő-megtakarítási technológiákra. De ez nem maradhat így. Ezen kívül átfogó modern digitális infrastruktúrára is szükség van.

Ezek mellett a beruházások mellett további intézkedésekre van szükség az emberek foglalkoztatásának növeléséhez, valamint az egyéni termelékenység megőrzése érdekében idősebb korban is. Oktatásra és a készségek szintjének javítására van szükség az egész élet során. Valamint azokat a vállalati politikákat és a foglalkoztatási feltételeket is fejleszteni kell, amelyek segítenek, hogy a munkavállalók fizikailag fittek és egészségesek legyenek még idősebb korban is – teszik hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG