3p
Oroszország nagyobb hadgyakorlatot tart, mint a szovjet idők óta bármikor, ráadásul Kína és Mongólia részvételével. A Kínával való összezárás elsőre meglepő lehet, azonban nagyon is logikus: míg Oroszországot Trump kivételével a teljes amerikai politikai vezetés szorongatja, Kínát Trump fordította maga ellen a kereskedelmi háborúval.

A kínai-orosz barátkozás külön történelmi érdekesség, hisz egyszer már megtörtént az: 1949 után, amikor Kína kommunista állam lett, egymásra talált a két azonos társadalmi rendszerű nagyhatalom. Később aztán a Mao vezette Kína összekülönbözött a nagy baráttal és feszült lett a viszony, ami Mao után enyhült, de barátivá nem vált újra. Ennek úgy tűnik, most jött el az ideje, amikor mindkét nagyhatalom jelezni akarja, hogy nem zsarolhatók, ha kell, össze is fognak.

Szovjet méretű

A hadgyakorlat másik érdekessége, hogy az orosz védelmi miniszter szerint mérete nagyobb lesz, mint bármelyik eddiginek a Szovjetunió megszűnése óta. Csak az 1981-ben megtartott Zapad-81 gyakorlattal lesz összemérhető, de Szergej Sojgu szerint bizonyos tekintetben még felül is múlja azt. Képzeljék el – mondta tegnapi tájékoztatóján – hogy 36 000 páncélos jármű: tankok, páncélozott szállítójárművek és a tüzérség összehangoltan dolgozik és mozog, mindezt olyan viszonyok között, amelyek a lehető legjobban szimulálják az éles háborús helyzetet.

Most Vostok-2018 lesz a hadgyakorlat neve, ennek megfelelően a gigantikus ország középső és keleti körzeteiben tartják, 300 ezer katona, 1000 repülő és két hadiflotta vesz részt benne, valamint az összes légideszant egység. Az eseményre szeptember 11-15. között kerül sor, miközben Abe Sinzó japán miniszterelnök épp Vlagyivosztokban lesz egy fórumon. Japán a Reuters szerint eddig is aggódva figyelte az orosz távol-keleti fegyverkezést, a japán külügyminisztérium pedig jelezte, hogy mindig szorosan figyelemmel kísérik, ha változnak az orosz-kínai katonai kapcsolatok.

Kína

Arra a kérdésre, hogy nem túl nagyok-e egy ekkora hadgyakorlat költségei, a Kreml szóvivője azt válaszolta, hogy a hadgyakorlatok létfontosságúak. Hozzátette, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzet, amikor a hidegháború óta a legnagyobb agresszivitással és ellenségességgel kell szembenéznie Oroszországnak, az ország védelmi képességeinek növelése abszolút indokol egy ilyen hadgyakorlatot. A szóvivőt megkérdezték, hogy Kína részvétele katonai szövetséget jelent-e a két ország között, mire azt válaszolta, hogy a két fél minden területem együttműködik.

Már nem papírtigris

A NATO szóvivője elmondta, hogy Oroszország már májusban tájékoztatta a katonai szervezetet a tervezett hadgyakorlatról, sőt meg is hívta a NATO-tagállamok katonai attaséit, hogy tekintsék meg a hadgyakorlatot, de erről a szövetség még nem döntött, azt azonban már korábban jelezték, hogy valamilyen szinten figyelemmel akarják majd kísérni az eseményt.

A szóvivő szerint a hadgyakorlat nagy, kiterjedt konfliktusra való felkészülést jelez, ami beleillik abba a trendbe, ami évek óta jellemzi Oroszországot: sokkal magabiztosabb, érdemben növeli védelmi költségvetését és katonai erejét. Ez érthető is, miután a NATO többször úgy viselkedett, mintha Oroszország nem lenne igazán erős és ijesztő ellenfél. Míg ez Jelcin alatt valóban így volt, most Oroszország vélhetően látványosan óhajtja jelezni, hogy katonai értelemben már ugyanolyan szuperhatalom, mint a Szovjetunió volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG