6p
Boldogtalan bérlőből boldog szomszéd lesz Nagy-Britannia az uniós kilépés után, jelentette ki Tim Montgomerie budapesti előadásán. Boris Johnson brit kormányfő egyik tanácsadója szerint a kilépésnek ugyan lesznek átmeneti költségei, de szerinte még így is jól járnak majd. Úgy véli, hogy az új kormány a Brexit mellett az északi országrészek fejlesztésére és a bevándorlás korlátozására koncentrál majd. Montgomerie nem ért mindenben egyet a Fidesszel, de a nemzetet ő is fontosnak tartja.
Tim Montgomerie. Forrás: Wikipédia

Folyamatosan mosolygok múlt csütörtök óta

- ezzel a mondattal csapott a húrokba Tim Montgomerie konzervatív brit politikai aktivista, blogger és újságíró a Danube Institute rendezvényén, Budapesten.

Sorsdöntő választás

Azon persze nincs mit csodálkozni, hogy örült a Konzervatív Párt fölényes választási sikerének, hiszen ő Boris Johnson kormányfő különleges tanácsadója.

Megéltem már néhány választást, de ez volt a legfontosabb közülük

- mondta a publicista. Ezt a többi közt azzal indokolta, hogy a konzervatív győzelemnek köszönhetően végre megtörténik a Brexit, azaz beteljesítik a 2016 júniusi népszavazás döntését. Ezzel azt jelzik – fűzte hozzá – , hogy a demokrácia igenis működik.

Bérlőkből szomszédok

Kiemelte: most történt meg először, hogy egy nemzet úgy szavazott: elege van az Európai Unióból.

Eddig boldogtalan bérlők voltunk. Most boldog szomszédok leszünk

- jelentette ki. Szerinte a kilépés után jelentős befektetések indulhatnak el, kétoldalú egyezményeket köthetnek a kulcsfontosságú európai országokkal, és speciális viszonyt alakíthatnak ki Magyarországgal.

Lesznek költségek, de...

A közönség egyik tagjának a felvetésére, miszerint számos elemzőintézet komoly gazdasági visszaesésre, nyolc százalékos GDP-csökkenésre számít a Brexit miatt, azt mondta: nem ért egyet ezekkel a becslésekkel.

Szerinte a kilépésnek ugyan lesznek átmeneti költségei, de a brit gazdaság rugalmas. Ráadásul most meglesz a lehetősége arra, hogy a saját igényeire szabja például az ipari szabályozást, és saját érdekeit képviselje a világkereskedelemben.

Lehet, hogy kisebb lesz a növekedés, de legalább nagyobb lesz a rend és a biztonság

- fűzte hozzá.

Válságban a Munkáspárt

A Munkáspártról megjegyezte: a baloldali politikai erő most számos hagyományosan munkáspárti körzetet, bányászvárost is elvesztett, mivel – mint fogalmazott – tarthatatlan ígéretekkel kampányolt. (Más elemzői vélemények szerint ugyanakkor ezek a szavazók a Brexit miatt mentek át a konzervatívokhoz – a szerk.)

Hozzátette: szeretné, ha a Munkáspárt egy mérsékelt, erős és hiteles párt lenne, mivel ez a kormánynak is jót tenne. Ez már csak azért is hasznos lenne – magyarázta –, mert nem lehetnek örökké hatalmon a konzervatívok, ezért fontos, hogy legyen egy normális alternatíva.

Szerinte egyébként a Munkáspártot belső ellentétek feszítik:

Van egy intellektuális, egyetemi szárny, és van egy munkásosztályt képviselő szárny. Ez a két szárny nem beszél egymással.

Thatcher örülne

Montgomerie a Konzervatív Pártról természetesen már jobb véleménnyel volt. Mint mondta, a mostani irányvonal a korábbinál keményebb álláspontot képvisel bevándorlás ügyében, keményebb fellépést ígér a bűnözéssel szemben, és jobban figyelne a társadalom alsóbb rétegeire.

A Konzervatív Párt továbbra is hisz az individualizmusban, ugyanakkor jobban a közösséghez kapcsolja az egyént, hisz az erős nemzetben és a közösségekben is.

Margaret Thatcher nagyon elégedett lenne a modern Konzervatív Párttal és a Brexittel

- véli a publicista.

Mi lesz most?

Ami az új kormány gyakorlati intézkedéseit illeti, szerinte a kabinet – a Brexit végrehajtása mellett – az északi országrészek fejlesztésére és a bevándorlás korlátozására koncentrál majd:

Az emberek nem akarják, hogy bárki bármikor idejöhessen az EU-ból. Boris Johnson ausztrál típusú bevándorlási rendszert szeretne. Hisz a bevándorlásban, ugyanakkor kontrollálni szeretné azt.

A konzervatív blogger egyúttal Johnson egyik legfontosabb döntésének nevezte, amikor ősszel kizárta soraikból a rebellis (a parlamentben Brexit-ügyben ellene szavazó) képviselőket. Szerinte a választók jutalmazták, hogy Johnson személyében végre egy olyan politikus került hatalomra, aki elkötelezett a Brexit végrehajtása iránt.

Mint mondta, január végén ki kell lépni az EU-ból, jövő év végére pedig le lehet zárni a kereskedelmi tárgyalásokat Brüsszellel.

Jövőre letesszük az alapokat, de néhány kérdés elhúzódhat

- fejtette ki.

Ne ugráljanak a skótok

A skót kérdéssel kapcsolatban – a választásokat Skóciában megnyerő Skót Nemzeti Párt újabb referendumot szeretne az uniós kilépés miatt arról, hogy elszakadjanak-e Nagy-Britanniától – elmondta: Boris Johnsonnak mandátuma van arra, hogy kivezesse az országot az EU-ból.

Hozzátette: Skóciában az elmúlt években választások és referendumok követték egymást, ezért most már nyugalomra, stabilitásra lenne szükség. Utalt arra is, hogy az unionista erők még mindig többségben vannak, Skóciát és Angliát pedig több mint 300 éves kapcsolat köti össze.

A skót-angol-walesi viszony rendben lesz, Észak-Írország kérdése már nehezebb

- jelentette ki. Szerinte ugyanakkor, ha a kereskedelmi kapcsolatokat jól kezelik az északír kérdésben, az jó hatással lehet a többi területre is. Az erőszak kiújulását senki sem akarja, fűzte hozzá.

Nem ért mindenben egyet a Fidesszel, de...

Az új kormány populizmusára vonatkozó felvetésre azt mondta: a média mindig a színpadon lévőkre, a politikusokra – Orbán Viktorra, Nigel Farage-ra, Donald Trumpra – fókuszál, pedig inkább a közönséget kellene megvizsgálnia, egész pontosan azt, hogy miért szavaznak az emberek populista politikusokra.

A magyar kormánypárttal kapcsolatban megjegyezte: nem támogatja mindenben a Fidesz politikáját, azzal viszont egyetért, hogy a nemzet számít, a globalizáció pedig nem tesz jót a nemzetnek.

Most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről videókommentárunkban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG