4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A héten eldől, hogy megállapodással vagy anélkül távozik az Egyesült Királyság az EU-ból március végén, vagy esetleg elhalasztják a kilépést. A megállapodást pártolók szerint a no deal Brexit gallyra vágná a gazdaságot, ezért azt mindenképp el kell kerülni. A megállapodást ellenzők szerint ez csak egy mítosz, és egy no deal is jobb, mint egy politikailag megalázó alku.
Borús kilátások: az ír-északír határ legkeletibb része. EPA/NEIL HALL

Sorsdöntő napok elé néz az Egyesült Királyság: ezen a héten dönt ugyanis a brit parlament alsóháza a Brexit további sorsáról.

Három forgatókönyv

A szigetország 2017. március 29-én jelezte hivatalosan az EU-nak távozási szándékát, és két évet kapott arra, hogy megállapodjon Brüsszellel a feltételekről és a kilépés utáni kapcsolatokról. Az idő letelt, a brit honatyáknak most három forgatókönyv közül választaniuk.

  • Elfogadják a Brüsszellel kötött megállapodást, az Egyesült Királyság rendezett körülmények között lép ki az EU-ból március 29-én.
  • Elutasítják a megállapodást, az Egyesült Királyság rendezetlen körülmények között lép ki az EU-ból március 29-én (no deal Brexit).
  • Elutasítják a megállapodást, de egyúttal kérik az EU-tól, hogy halasszák el a kilépést, és tárgyalják újra az egyezményt.

Az első szavazásra kedden kerül sor – ekkor arról döntenek a képviselők, hogy elfogadják-e a Brüsszellel kötött megállapodást. (Ezt még tavaly novemberben írták alá, idén a brit kormány megpróbálta újratárgyalni.) Ha elutasítják, akkor szerdán újabb szavazás jön – ekkor arról mondanak véleményt, hogy megállapodás nélkül lépjenek-e ki az EU-ból. Ha ezt is elutasítják, akkor csütörtökön is lesz egy szavazás – ekkor arról voksolnak majd, hogy kérjék-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Mi szól a megállapodás mellett?

Theresa May múlt héten azt mondta: ha az alsóház nem fogadja el a kilépési megállapodást, akár el is maradhat a Brexit.

„Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki.”

A brit kormányfő legutóbb ezzel érvelt a megállapodás mellett:

  • Több pénz: Nagy-Britannia 2017-ben nettó 8,9 milliárd fonttal járult hozzá az EU-költségvetéshez, a kilépési megállapodás azonban ennek véget vetne, és a pénzt az ország a számára legfontosabb célokra, például az egészségügyre költhetné.
  • A migráció kontrollja: a kilépési megállapodással a határok ellenőrzése visszakerül a brit kormány hatáskörébe.

Mindemellett számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás nélküli távozás jelentősen károsítaná a brit gazdaságot.

May egyúttal kompromisszumra kérte az EU-t a kilépési szerződéssel szembeni brit kifogások, elsősorban az úgynevezett tartalékmegoldás (backstop) ügyében.  A brit parlament januárban emiatt utasította el a megállapodást.

Mi szól a megállapodás ellen?

A backstop megállapodás azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodást ellenzők attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy London meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

„Az Egyesült Királyságnak kevesebb lehetősége lesz kivonulni a backstopból, mint kilépni az EU-ból”

- írta a napokban Boris Johnson volt külügyminiszter.

Ezzel párhuzamosan a konzervatív Daily Telegraph mítosznak nevezte azt a véleményt, miszerint egy no deal Brexit romba döntené a brit gazdaságot. Szerinte az EU-tagság alig befolyásolta az ország fejlődését, és a megállapodás nélküli kiválás is csak mérsékelt gazdasági visszaeséssel járna.

„Arra kérem a tory és a józan munkáspárti képviselőket, hogy hallgassanak a szavazóikra. A Brexit-pártiak véleménye radikálisan megváltozott. Ma már sokkal többen támogatják közülük a megállapodás nélküli kilépést. Ne öljétek meg a Brexitet.”

Ők tehát bevállalnának egy gazdaságilag kockázatos no dealt, minthogy egy (szerintük) politikailag megalázó bad dealt kössenek az EU-val.

Akkor mi lesz most?

Bár Theresa May az elmúlt hetekben megpróbálta újratárgyalni az alkut, és alternatív megoldásokat javasolt a backstop-záradék helyett, sajtóhírek szerint Brüsszel nem volt hajlandó lényegi engedményeket tenni. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy a brit parlament kedden is visszadobja majd a megállapodást – azaz a Brexit-krimi jó eséllyel folytatódni fog, megjósolhatatlan végkifejlettel.

(Jegyzetünk a témában: "Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket".)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG