Hirdetés
Hirdetés

Brexit-krimi: sorsdöntő hét vár a britekre

Wéber Balázs, 2019. március 11., 13:00
Cimkék
Brexit

A héten eldől, hogy megállapodással vagy anélkül távozik az Egyesült Királyság az EU-ból március végén, vagy esetleg elhalasztják a kilépést. A megállapodást pártolók szerint a no deal Brexit gallyra vágná a gazdaságot, ezért azt mindenképp el kell kerülni. A megállapodást ellenzők szerint ez csak egy mítosz, és egy no deal is jobb, mint egy politikailag megalázó alku.

The Newry River leads into Carlingford Lough marking the most easterly border of the Republic of Ireland and Northern Ireland at Flagstaff Viewing point in Northern Ireland in Britain, 04 March 2019. Neither the UK nor the EU wants a hard border, and the Irish backstop is the mechanism that negotiators agreed upon to prevent that from happening. The open border, a now-invisible, 499-kilometer (310-mile) line running through countryside, farmland and bisecting main roads, is enshrined in an international peace deal that in 1998 helped to extinguish decades of sectarian and political violence in Northern Ireland; a period known as the Troubles. Over 3,000 people died during the Troubles, which saw unionist paramilitaries from largely Protestant areas, who identify as British, and republican militias from largely Catholic areas, who sought a re-unified Ireland, trade terror. Britain is scheduled to leave the European Union on 29 March 2019, two years after Prime Minister Theresa May invoked Article 50, the mechanism to notify the EU of her country's intention to abandon the member's club after the tightly-contested 2016 referendum. The results of that referendum exposed a divided nation. Leave won, claiming 52 percent of the overall vote. Voters in England and Wales came out in favor of leave, while Scotland and Northern Ireland plumped for remain. EPA/NEIL HALL
Borús kilátások: az ír-északír határ legkeletibb része. EPA/NEIL HALL

Sorsdöntő napok elé néz az Egyesült Királyság: ezen a héten dönt ugyanis a brit parlament alsóháza a Brexit további sorsáról.

Három forgatókönyv

Hirdetés

A szigetország 2017. március 29-én jelezte hivatalosan az EU-nak távozási szándékát, és két évet kapott arra, hogy megállapodjon Brüsszellel a feltételekről és a kilépés utáni kapcsolatokról. Az idő letelt, a brit honatyáknak most három forgatókönyv közül választaniuk.

  • Elfogadják a Brüsszellel kötött megállapodást, az Egyesült Királyság rendezett körülmények között lép ki az EU-ból március 29-én.
  • Elutasítják a megállapodást, az Egyesült Királyság rendezetlen körülmények között lép ki az EU-ból március 29-én (no deal Brexit).
  • Elutasítják a megállapodást, de egyúttal kérik az EU-tól, hogy halasszák el a kilépést, és tárgyalják újra az egyezményt.

Az első szavazásra kedden kerül sor – ekkor arról döntenek a képviselők, hogy elfogadják-e a Brüsszellel kötött megállapodást. (Ezt még tavaly novemberben írták alá, idén a brit kormány megpróbálta újratárgyalni.) Ha elutasítják, akkor szerdán újabb szavazás jön – ekkor arról mondanak véleményt, hogy megállapodás nélkül lépjenek-e ki az EU-ból. Ha ezt is elutasítják, akkor csütörtökön is lesz egy szavazás – ekkor arról voksolnak majd, hogy kérjék-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Mi szól a megállapodás mellett?

Theresa May múlt héten azt mondta: ha az alsóház nem fogadja el a kilépési megállapodást, akár el is maradhat a Brexit.

„Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki.”

A brit kormányfő legutóbb ezzel érvelt a megállapodás mellett:

  • Több pénz: Nagy-Britannia 2017-ben nettó 8,9 milliárd fonttal járult hozzá az EU-költségvetéshez, a kilépési megállapodás azonban ennek véget vetne, és a pénzt az ország a számára legfontosabb célokra, például az egészségügyre költhetné.
  • A migráció kontrollja: a kilépési megállapodással a határok ellenőrzése visszakerül a brit kormány hatáskörébe.

Mindemellett számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás nélküli távozás jelentősen károsítaná a brit gazdaságot.

May egyúttal kompromisszumra kérte az EU-t a kilépési szerződéssel szembeni brit kifogások, elsősorban az úgynevezett tartalékmegoldás (backstop) ügyében.  A brit parlament januárban emiatt utasította el a megállapodást.

Mi szól a megállapodás ellen?

A backstop megállapodás azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodást ellenzők attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy London meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

„Az Egyesült Királyságnak kevesebb lehetősége lesz kivonulni a backstopból, mint kilépni az EU-ból”

- írta a napokban Boris Johnson volt külügyminiszter.

Ezzel párhuzamosan a konzervatív Daily Telegraph mítosznak nevezte azt a véleményt, miszerint egy no deal Brexit romba döntené a brit gazdaságot. Szerinte az EU-tagság alig befolyásolta az ország fejlődését, és a megállapodás nélküli kiválás is csak mérsékelt gazdasági visszaeséssel járna.

„Arra kérem a tory és a józan munkáspárti képviselőket, hogy hallgassanak a szavazóikra. A Brexit-pártiak véleménye radikálisan megváltozott. Ma már sokkal többen támogatják közülük a megállapodás nélküli kilépést. Ne öljétek meg a Brexitet.”

Ők tehát bevállalnának egy gazdaságilag kockázatos no dealt, minthogy egy (szerintük) politikailag megalázó bad dealt kössenek az EU-val.

Akkor mi lesz most?

Bár Theresa May az elmúlt hetekben megpróbálta újratárgyalni az alkut, és alternatív megoldásokat javasolt a backstop-záradék helyett, sajtóhírek szerint Brüsszel nem volt hajlandó lényegi engedményeket tenni. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy a brit parlament kedden is visszadobja majd a megállapodást – azaz a Brexit-krimi jó eséllyel folytatódni fog, megjósolhatatlan végkifejlettel.

(Jegyzetünk a témában: "Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket".)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csődöt mond a közegészségügy, rengeteget költünk magánorvosokra

Csődöt mond a közegészségügy, rengeteget költünk magánorvosokra

5 év alatt 20 százalékponttal nőtt a magánorvosi szolgáltatásokat igénybe vevő magyarok száma - most már többen vannak azok, akik maszekhoz (is) járnak, mint azok, akik beérik a közegészségüggyel. Évi 200 ezret költünk saját zsebből orvosokra, többet, mint a régió többi országának lakosai. Az egészségbiztosítók kaptak egy ütést, de így is hasítanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?