Hirdetés
Hirdetés

Eddig tankönyvien csinál hülyét a világból Kim Dzsongun

2018. május 18., 06:06

Elhitte valaki a nagy békeoffenzívát azok után, hogy a fél világot fenyegette Észak-Korea korlátlan ura? Nos, ha igen, most itt a koppanás, hisz máris elővette korábbi énjét a diktátor, és szidalmazza Dél-Koreát, és persze fenyegetőzik az amerikai elnökkel való találkozó lemondásával.

Nézzük, mire is rágott be az észak-koreai főnök: elvileg arra, hogy hadgyakorlatot tartottak Dél-Koreában, ami kétségkívül nem elegáns békeoffenzíva idején, de talán pont jól is jön Kimnek, hisz az igazság pillanata lassan el kell, hogy jöjjön, márpedig kizárt, hogy beleegyezne csak úgy atomfegyvereinek leszerelésébe. Így jobb időben okot találni, hogy miért nem tetszik ez vagy az: pont így csinálta apja és nagyapja is. Húzd meg, ereszd meg, pávatánc.

Szög a zsákból

Eddig az eredmény egész jó: két találkozás a kínai elnökkel, az amerikai külügyminiszter fogadása, látványos jókedv saját népe déli felének vezetőjével, mintha semmi sem történt volna 70 évig. Tegnap azonban kibújt a szög a zsákból: a dél-koreai kormány az ignoráns és inkompetens jelzőket kapta, egyúttal egy jó kis fenyegetés is elhangzott, miszerint minden tárgyalás megszakad köztük, és nem áll helyre a déli „rezsimmel”, amíg nem kapják össze magukat.

Hirdetés

Süketek párbeszéde

A dél-koreai külügyminiszter azt nyilatkozta a Reuters szerint, hogy Észak-Koreának és Amerikának eltér az álláspontja a nukleáris leszerelést illetően. Ezt eddig is sejtettük, hisz teljesen nyilvánvaló volt, hogy Észak nem szerelhet le egyoldalúan (nem is tenné senki a helyében), hanem csak egy olyan esetben kerülhet ez szóba, ha legalább Kína és Amerika együtt, de legjobb, ha még Oroszország is garantálja Észak-Korea sérthetetlenségét. Ugyanúgy, ahogy az 1962-es kubai rakétaválság is úgy zárult le, hogy Amerika garantálta Kuba meg nem támadását a Szovjetunióval kötött megállapodásban, a rakétákat pedig elvitték.

Nos, ha eddig a színfalak mögött nem erről egyeztettek a nagyhatalmak, valamint a két Korea, akkor amúgy is csak süketek párbeszéde folyt, miközben Kim Dzsongun a béke bajnokaként tetszeleghetett, de az amerikai elnökkel már nehéz úgy találkozni, hogy teljesen mást akar a két fél, és a két heves vérmérsékletű ember esetleg személyesen keveredik vitába.

Zseniális

Most mindenesetre Kim talált egy jó okot, hogy ő sértődjön meg, és arra hivatkozhasson, hogy a másik fél miatt szakadtak meg a tárgyalások, ezért a dolgok lelassulnak, elakadnak, de ő hangoztathassa, hogy továbbra is a béke bajnoka. Így sokáig lehet húzni az időt, Trumpnak viszont nehéz lenne otthon újra eladni, ha ismét háborús retorikát alkalmazna Észak-Koreával szemben, miután kezdtek rá úgy tekinteni, mint a béke bajnokára.

Ha mégis csapdát eszelt ki Kim Dzsongun, zseniálisan csinálta, és ehhez meg is van a háttere, mivel Észak-Korea igen komolyan tanulmányozza az amerikai politikát, elemzi az egyes lépések várható hatásait. Ezek után minden eddiginél kíváncsibban várjuk, hogy összejöhet-e mégis a csúcstalálkozó, és ha igen, melyik fél hogy jön ki belőle.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?