Hirdetés

Egyre kevesebb migránst toloncolnak ki a németek

2020. január 12., 13:25

Egyre kevesebb elutasított menedékkérőt sikerül hazajuttatni Németországból, a kitoloncolások száma tavaly is csökkent.

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)
Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

A kitoloncolások száma 2016 óta folyamatosan csökken, ami éles ellentétben áll az elutasított menedékkérők hazajuttatásáról szóló kormányzati ígéretekkel - írta a Welt am Sonntag című német lap, felidézve Angela Merkel egy 2016-os beszédét, amelyben a kancellár hangsúlyozta: egyértelművé kell tenni, hogy

akinek elutasítják a menedékjogi kérelmét, annak el is kell hagynia Németországot.

Hirdetés

Az előzetes adatok szerint 2019-ben januártól november végéig 20 587 embert toloncoltak ki, míg 2018-ban egész évben 23 617-et, 2017-ben 23 966-ot, 2016-ban pedig 25 375-öt.

Több ezer sikertelen akció

Tavaly május óta egyetlen hónapban sem sikerült kétezernél több kitoloncolást végrehajtani, miközben műveletek ezrei fulladtak kudarcba.

A január-szeptemberi időszakban 20 210 esetben azért hiúsult meg kitoloncolás, mert az illetőt nem találták meg a bejelentett lakcímére kiszálló rendőrök. További 2839 esetben megtalálták, mégsem sikerült hazajuttatni, mert ellenállt az intézkedésnek, vagy az utaztatására kijelölt repülőgép kapitánya megtagadta, hogy elszállítsa.

Az elutasított és jogerősen távozásra kötelezett menedékkérők száma viszont tovább emelkedett: tavaly november végén 248 861 ilyen személyt tartottak nyilván, ami 5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Befogadott státuszt kapnak

Legnagyobb részük azonban, 200 598 személy úgynevezett befogadott státuszt kapott, ami azt jelenti, hogy távozási kötelezettségüket ideiglenesen felfüggesztették, így legálisan tartózkodhatnak az országban. Ennek leggyakoribb oka az úti okmányok hiánya, ami arra vezethető vissza, hogy a menedékkérők többsége iratok nélkül érkezik Németországba - írta a Welt am Sonntag.

A nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken. Így 2017-ben mintegy 222 ezer, 2018-ban 185 ezer, tavaly pedig 111 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Folytatódik a koronavírus miatti vérfürdő a pénz- és tőkepiacokon

Folytatódik a koronavírus miatti vérfürdő a pénz- és tőkepiacokon

Szinte kivétel nélkül esnek a részvények, a kötvények, az olaj, de még az effajta globális problémák idején menedékeszköznek számító arany jegyzése is átmenetileg lejjebb tudott menni. A koronavírus miatti kockázatkerülés pedig a világszinten alacsony jegybanki kamat miatt a forintot az euróval szembeni két héttel korábbi mélypontja felé lökte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?