1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az autonóm tartományok számára elkülönített mentőalapot a spanyol kormány 18 milliárd euróra emelte, ami jól jelzi, hogy a tartományok egyre nehezebb helyzetben vannak. Tegnap Katalóniai is bejelentkezett segítségért, így már 3 tartománynak kell mentőövet nyújtani Madridnak, ami összesen 8,8 milliárd eurónyi kiadást jelent a büdzsének.

A kormány még júliusban hozta létre az Autonóm Likviditási Alapot a nagy önállósággal rendelkező tartományi kormányok számára, mivel többüknek gondot jelenthet, hogy év végéig refinanszírozzák lejáró adósságukat. Hárman - a csőd közelébe jutott Valencia, a korábban a pénzügyi segítséget valósággal követelő Katalónia valamint Murcia - már éltek a lehetőséggel, legutóbb a barcelonai Generalitat jelentette be igényét a mentőcsomagra. Figyelembe véve azonban a tartományok lejáró adósságát, valószínű, hogy a mentőalap év végére teljesen kiürül.

Madrid bajban? János Károly spanyol király és Mariano Rajoy kormányfő



Mivel a piacokról nem tudná magát finanszírozni, Valencia 3,5 milliárd euróra, Katalónia tegnap 5 milliárd euróra, Murcia pedig 300 millió euróra nyújtotta be igényét. A következő "áldozat" pedig a megszorításokkal folyamatosan hasztalan próbálkozó Andalúzia lehet.



A kormány a tartományi mentőalapba 18 milliárd eurót pakolt, egyrészt mert a lejáró adósságok tükrében úgy ítélték meg, hogy ennyi differenciáltan elég lehet a tartományoknak, másrészt azért, mert úgy gondolták, egy ekkora puffer megnyugtathatja a piacokat, hogy Spanyolország teljesíteni tudja az év végére vállalt hiánycélt (tavaly többek között a tartományok túlköltekezése miatt szállt el a deficit).

Az összes tartomány második félévben lejáró adóssága azonban eléri 15,6 milliárd eurót, egyre több jel mutat arra, hogy a mentőalap kiszáradhat év végére és csak tűzoltásra lehet elegendő ez az összeg.
A mentőcsomagot több forrásból szedte össze az elmúlt hónapokban több megszorító intézkedést is bejelentő Rajoy-kabinet, egy részét a nemzeti lottótársaság nyereségéből állták (6 milliárd euró), fizettek bele a pénzügyi cégek (8 milliárd) valamint maga az államkincstár (4 milliárd) is beszállt.

Csak két jó tanuló akad

A spanyol kormányzat kommunikációs gépezete nem győzi hangsúlyozni, nem mentőcsomagról van szó, hanem a nehéz helyzetbe került tartományok "likviditási helyzetének javításáról". Hiába azonban a kommunikációs trükközés, a tartományok egy része valószínűleg nem tudja majd tartani a kormány által megszabott, a tartományi össztermékekhez mért 1,5%-os deficitet év végén. Prognózisok szerint a tizenhétből csak 2 autonóm közösség tudja majd tartani ezt a szintet: Navarra és Galicia (mindkettő megszorításokat vezetett be, 1,2%-os hiányt érhetnek el év végére). Ezzel szemben Katalónia a kitűzött cél kétszeresét, 2,5%-os deficitet, míg Castilla-La Mancha ennél is többet, 3,1%-os hiányt hozhat össze 2012 végére.

A mostani keretből már csak 9 ,2 milliárd euró hívható le, jóformán a három tartomány elvitte a teljes alap felét. Bár sok tartománynak a nominális adóssága nem tűnik soknak - főleg a mediterrán tartományok lejáró adóssága mellett -, a kisebb tartományok gazdasági teljesítőképességükhöz mérten szintén nyakig ülnek a hitelekben. A két "jó tanuló" mellett tulajdonképpen 12 tartomány "pályázhat" még a mentőalapban lévő összegre. Valószínű, hogy ilyen igénnyel nem fog mindegyikük előállni, de a tartományi kormányok csak nagyon lassan és nehezen tudják átverni a megszorító intézkedéseket. Ebben amúgy nagy mozgásterük van, hiszen a tartományi státusz nagy önállóságot biztosít az egyes autonóm közösségeknek.

Megszorításokra van szükség, nem segélyre

A kormány kész arra, hogy 2013-ban is javítsa a tartományok likviditási helyzetét, de valószínűleg csak szigorúbb feltételek mellett lesz erre hajlandó. A jelenleg kiutalásra váró eurómilliárdok azonban így sem jelentenek tartós megoldást, hiszen abból a kérvényező tartományi kormányok csak az idei kötelezettségeiket tudják állni.

Tartományi szinten is komoly megszorítások várhatnak a spanyolokra, hiszen a helyi kormányok vethetnek ki például adót, de valószínűleg hozzányúlnak a szociális segélyekhez, átszabhatják az oktatási és az egészségügyi rendszert, a közösségi közlekedést. A tartományi közigazgatási rendszerek a következő években rengeteg közszolgától szabadulhatnak meg, ha nem, akkor egy durvább fizetéscsökkentést is a nyakukba kaphatnak a hivatalnokok (Valencia már bejelentett egy leépítései tervet, Andalúziában hatalmas emiatt a felháborodás). Madridban már a metróhálózat privatizációján is elgondolkoztak. Vége a jó világnak?




LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG