Hirdetés
Hirdetés

Ez hogy jött össze? Meglepően nagyot nőtt a magyar gazdaság

2018. augusztus 14., 09:55

A várakozásokhoz képest sokkal nagyobb GDP-növekedésről számolt be kedden a KSH. Bár lassul a növekedés, az ipar teljesítményét mutató idei adatok alapján senki sem számolt ekkora emelkedéssel - a mezőgazdaság és a béremelkedés okozhatta a meglepetést.

Magyarország bruttó hazai terméke 2018 II. negyedévében a kiigazított adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Bár ez alacsonyabb, mint az előző negyedévben mért 4,7 százalék, az elemzői várakozásokhoz képest mégis pozitív meglepetést jelent.

Az elemzői előrejelzések a kiigazítatlan, nyers adatra vonatkoztak - ez 4,6 százalékos növekedést mutat a KSH friss jelentése szerint. Erre az adatra csak 4,1 százalék volt a piaci várakozás, így a tény jelentősen jobb lett az előrejelzésnél. Az adatközlést egyébként is nagy bizonytalanság övezte, tekintettel arra, hogy az előzetes várakozások széles sávban (3,6-4,8 százalék) ingadoztak; a második negyedéves dinamika ezzel további gyorsulást mutat az első negyedéves 4,2 százalékos bővüléshez képest is, amire csak kevesen számítottak - hívja fel a figyelmet az ING gyorselemzése.

Hirdetés

Honnan jött ekkora növekedés?

A háttérről egyelőre keveset tudni, a  négy éve nem látott tempójú gazdasági növekedés részleteit a KSH csak a későbbiekben publikálja, ugyanakkor a hivatal előzetes kommentárjában rávilágított arra, hogy a növekedés legnagyobb hozzájárulója még mindig a piaci szolgáltatások, de a legtöbb ágazat pozitív hozzájáruló volt.

Az ING szerint a meglepetést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az ipar hozzáadott értéke is jobban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták. Ez utóbbira magyarázatot szolgáltathat a jelentős bérnövekedés, ami a kibocsátást nem, de az azon belüli hozzáadott-érték arányt növeli.

Felhasználási oldalon a legnagyobb hozzájáruló a fogyasztás lehetett, melyet a továbbra is erős bérkiáramlás és magas fogyasztási hajlandóság hajt, de vélhetően a nettó export is pozitív meglepetéssel rukkolhatott elő az ING szerint.

A kormány is a béremelésekre mutat

A növekedés döntő hányada a szolgáltatásokhoz köthető, amit alátámaszt az áfabevételek dinamikus bővülése is - írja kommentárjában a Pénzügyminisztérium. A gyorsulás mögött elsődlegesen a hatéves bér- és adómegállapodás növekedésserkentő hatása áll, aminek köszönhetően többletjövedelem képződött a gazdasági szereplők számára a béremelések (minimálbér és garantált bérminimum), valamint a szociális hozzájárulási adó, illetve a társasági adó csökkentése következtében. A minimálbérek emelése hatással volt az egyéb bérek szintjének emelkedésére is, így a 10 százalék fölötti reáljövedelem-emelkedés is jelentősen bővítette a fogyasztást. A lakásépítések száma is számottevő mértékben, 30 százalék felett bővült - írja a PM.

Az előző negyedévhez képest egyébként 0,9 százalékkal bővült a GDP:

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?