Hirdetés

Gyilkos harc kezdődött: jobbra tolódás a CDU-ban

Káncz Csaba, 2020. február 12., 09:31

A Merkel alatt baloldali párttá lett CDU-ban súlyos belharcok indultak a jövőbeni irányvonalról. A CDU jobbszárnya szorgalmazza, hogy a kancellár-jelöltség kérdésével ne várjanak a a decemberi pártkongresszusig. Káncz Csaba jegyzete.

A német kancellár nem tud a legutóbbi ajánlatról?
Angela Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer CDU elnök hétfői lemondása egy újabb stációt jelent a hagyományos német politikai centrum újkori válságtörténetében. A népszerűtlen Merkel-pontetát lelépése és a CDU indentitásválsága szerencsétlen időpontban éri Németországot. A Brexit utáni EU-ban Berlin veszi át az Európai Tanács soros elnöki pozícióját júniustól. Márpedig Brüsszelben most úgy gondolják a színfalak mögött, hogy „már csak ez hiányzott, lett egy törékeny Németország egy már amúgy is törékeny Európában”.

Kezdődik az állóháború

De Berlin nemcsak kontinensünk politikai vezetését képtelen biztosítani. Európa legnagyobb gazdasága a recesszió szélén billeg, miközben a kínai járvány úgy jött a nagy német autógyártóknak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Elég legyen itt csak arra utalni, hogy a Volkswagen csoport – a világ legnagyobb autógyártója – tavaly a globális eladásainak csaknem felét Kínában bonyolította.

A megosztott CDU-ban most komoly harcok kezdődnek az utódlásért. Három komolynak vehető jelölt sorakozott fel: Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália liberális miniszterelnöke, Jens Spahn egészségügyi miniszter (aki már 2017-ben meghívást kapott a Bilderberg konferenciára) és a szintén atlantista Friedrich Merz egykori frakcióvezető. A friss felmérések szerint a jelöltek közül a pártban Laschet a legnépszerűbb. De amíg Merkel irányítja a háttérből a pártot, addig senki sem fogja tudna újrapozicionálni az egykori néppártot, amely napjainkban folyamatosan 30 százalék alatti támogatottságot mutat fel országosan.

A CDU jobbra kacsint

Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával kimondottan jó eséllyel indul ebben a versenyben, de esetleges győzelme akár a nagykoalíció végét is jelentené. Ahogyan Katja Kipping, a Balpárt vezetője fogalmaz: „Ha Merz lenne a CDU feje, akkor a párt hamarosan koalícióra lépne az euroszkeptikus AfD-vel. Kramp-Karrenbauer még fenntartotta a tűzfalat a konzervatívoktól jobbra”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A CDU kemény jobboldali szárnyához tartozó WerteUnion (Értékek Uniója) szorgalmazza, hogy a kancellár-jelöltség kérdésével ne várjon a párt a decemberi kongresszusáig. Szerintük Friedrich Merz „nagyszerű jelölt” lenne. A WerteUnion harcos tagja Hans-Georg Maaßen is, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (belső elhárítás) egykori elnöke, aki még hivatalában élesen ellenezte a Merkel Willkommenskltur kampányát és már egy 2016. februári beszédében a német belpolitika robbanás veszélyére figyelmeztetett.

Valóban, a befolyásos Die Welt tegnap éles hangon kelt ki a kancellár ellen, aki az AfD-vel egy óriást hagyott felnőni az egykori NDK területén és erről soha nem tartott tematikus vitát. Most viszont a CDU egy szinte megoldhatatlan probléma elé került. A lap szerint a merkeli „csak így tovább” szlogen már nem működik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Hirdetés

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Vírus a szomszédban: nincs pánik, de már mindenki erről beszél

Vírus a szomszédban: nincs pánik, de már mindenki erről beszél

Ausztriában az emberek nem rohanták le a boltokat a koronavírus miatt, és maszkot sem hordanak tömegesen, de mára ez lett az első számú beszédtéma, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung újságírója szerint az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. Ausztriában tegnap két fertőzöttet találtak, és ez valószínűleg csak a kezdet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?