Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas előrelépés a koreai kapcsolatokban: végül kibékül a két fél?

2018. január 09., 08:41

Megesett a tárgyalás a két Korea között, a találkozó pedig sikerrel zárult. A téli olimpia idejére nem csak a csatabárdot ássák el a felek, de Észak-Korea a magas rangú delegáció mellett sportolókat és szurkolói csapatot is küld majd a téli olimpiára. Ennek önmagában is jelentősége van, legutoljára a 2010-es vancouveri olimpián voltak ott. A közelgő holdújév ráadásul további lépéseket hozhat a két Korea barátságának előremozdításában.

Kim Dzsongun az április 15-i katonai parádén. Azt állítják, ekkor készült ellene merénylet. Fotó:  EPA/How Hwee Young
Kim Dzsongun az április 15-i katonai parádén. Azt állítják, ekkor készült ellene merénylet. Fotó: EPA/How Hwee Young

Ahogy arról már korábban írtunk, a dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium még tavaly év végén adott ki egy előrejelzést, amely azzal számolt, hogy Észak-Korea 2018-ban megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal nukleáris programjáról, valamint normalizálja a viszonyát Dél-Koreával. Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un nem is várt sokat, az év első napján baráti jobbot nyújtott a déli szomszédjának, amit a másik fél el is fogadott, és így végül január 9-re írták ki a megbeszélést, ami le is zajlott (Korea 10 órával jár előttünk időben).

Lassan szövődik a barátság

A tárgyalások (amire egyébként két éve nem volt példa) eredményesen zárultak, mindkét fél elégedetten távozott a Béke Házában tartott megbeszélésről. A Reuters cikke szerint a felek komolyan, de optimistán álltak a tárgyaláshoz, és végül megegyeztek abban, hogy Észak-Korea nem csak delegációt küld majd Dél-Koreába a téli olimpia alkalmából februárban, de sportolókat és szurkolói csapatot is. Észak-Korea gyakorlatilag minden nyári olimpián ott volt a közelmúltban, a téli részvétel azonban eseti – legutoljára 2010-ben indultak sportolók észak-koreai zászló alatt a vancouveri olimpián.

Hirdetés
A játékok idejére - és a békét erősítendő - még a hadgyakorlatról is lemondott Dél-Korea és Amerika. >>>

Egyébként idén is terveztek indulni, két műkorcsolyázó, Ryom Tae-ok és Kim Ju-sik indulhatott volna a játékokon, ám az észak-koreai olimpiai bizottság egész egyszerűen nem küldte meg a nevezésüket az október 30-i határidőig. Bár a határidőt lekésték, a mostani tárgyalások úgy tűnik, végül mégis megszerzik a jogot a két sportolónak arra, hogy átléphessék a déli határt - ez egyébként szigorúan tilos az északi lakosságnak. Észak- és Dél-Korea között sosem kötöttek békét, 1953-ban mindössze tűzszünetet kötöttek, így az ilyen tárgyalások – még ha a sport kapcsán is történnek – de lépések a béke irányába. A déli fél részéről felmerült, hogy a játékokon a két Korea sportolói együtt vonuljanak majd be a nyitóünnepségen.

További intézkedések jönnek

A téli olimpia mellett a közelgő holdújév is további baráti intézkedésekre ad lehetőséget, a két fél egyebek mellett tárgyalt arról, hogy az újév alkalmából ismét lehetőség lesz a két országba szakadt családok egyesítésére – sokak így több évtized után először találkozhatnak rég nem látott rokonaikkal. Szöul emellett javaslatot tett arra, hogy folytassanak tárgyalásokat a katonai feszültség leépítéséről is.

Az ügyben megszólalt Donald Trump amerikai elnök is, ők ugyanis egyelőre várakozó álláspontot vettek fel a koreai kérdésben, noha Kim Dzsong Unék jelezték, hogy Dél-Korea után az Egyesült Államokkal is szívesen tárgyalóasztalhoz ülnének. Trump szerint a mostani tárgyalások „jó, hogy megtörténtek”, és amint szükség lesz rá – például katonai kérdések megvitatásában – úgy Amerika is kész beszállni a megbeszélésbe. Ameddig azonban csak a sportról van szó, egyelőre kivárnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?