7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A zágrábi Nacional exkluzív értesülései szerint Zoran Milanović elnökké választását követően fordulat következhet be a horvát kormány és a MOL közötti vitában. A horvát hetilap szerint az orosz Rosznyefty a horvát állam élén történt személyi változást arra szeretné kihasználni, hogy átvegye az INÁ-t a MOL-tól. Olajügyekben jártas orosz források szerint a Rosznyefty képviselői heteken belül megjelenhetnek Zágrábban, miután Milanovićot február közepén beiktatják az elnöki tisztségbe.
Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

A cikk a BALK és a Privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

A Nacional értesülései szerint a horvát kormány helyett az orosz Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INÁ-ból, amivel az oroszok ambíciói végre valóra válnának.

Az oroszok régi vágya

A Rosznyefty képviselői személyesen szeretnék tudatni Zoran Milanović új horvát elnökkel, hogy továbbra is érdeklődnek az INA iránt.

A világ legnagyobb olajcégének számító Rosznyefty stratégiai céljait jól ismerő, de magát megnevezni nem kívánó orosz forrás “a nemes cél érdekében szépen felmagasztalta” az új horvát elnököt.

Milanović sokat fejlődött, és mai perspektívájából számos dologra már másképp tekint, s ezeket jobban is érti. Elnökként ugyan nem rendelkezik majd végrehajtói hatalommal, amivel közvetlenül befolyásolhatná a kérdés megoldásának dinamikáját, de mindenképpen olyan morális ereje lesz, hogy a nyilvánosságot felhasználva figyelmeztetheti Andrej Plenković miniszterelnököt, hogy az INA iránt létezik komoly orosz érdeklődés.

Az idézett személy szerint egy ilyen jellegű elnöki megnyilvánulást Plenković nem ignorálhatná egykönnyen, és a miniszterelnök arra kényszerülne, hogy gyorsabban cselekedjen a horvát stratégiai érdekek mentén.

Az INA-MOL ügyben gyakran magyarellenes álláspontot képviselő Nacional szerint a Rosznyefty azért nem fordul közvetlenül a horvát miniszterelnökhöz, mert “frusztrálja Plenković viselkedése”, a horvát miniszterelnök ugyanis beiktatását követően azonnal felvetette az INA részvényeinek visszavásárlását a MOL-tól, ám ebben a kérdésben azóta szinte semmit nem tett.

Mennyit érnek az INA-részvények?

Tavaly nyáron a horvát kormány a Morgan Stanley befektetési bank helyett új konzultáns választott a MOL tulajdonában lévő INA-részvények visszavásárlásának előkészítésére. Az új konzultáns cég a Lazard (korábban Lazard Frères & Co.) lett.

Tavaly nyáron a horvát kormány a Morgan Stanley befektetési bank helyett új konzultáns választott a MOL tulajdonában lévő INA-részvények visszavásárlásának előkészítésére. Az új konzultáns cég a Lazard (korábban Lazard Frères & Co.) lett.

A Nacional már akkor aggályosnak tartotta, hogy a horvát kormány ismét egy befektetési bankot bízott meg a feladattal, és nem egy tapasztalt tanácsadó céget, amely ismeri az olajipart.

A zágrábi hetilap szerint az amerikai-francia-angol befektetési bank mellett a horvát miniszterelnök egyik bizalmi embere lobbizott, aki 2000 és 2003 között dolgozott a Lazard londoni kirendeltségén.

A Nacional akkor azonban nem merte kimondani, hogy korrupció történt, és egy szakértőre hivatkozva inkább úgy fogalmazott, hogy a lobbizás nem jelent feltétlenül korrupciót.

A horvát hetilap most viszont megállapította, hogy az új konzultáns kinevezése óta sem mozdult előre az INA-részvények visszavásárlásának ügye. Ezzel kapcsolatban a meg nem nevezett orosz szakértő csodálkozását fejezte ki.

Üzleti körökben ezt úgy hívják, hogy “smoke screen”, vagyis ködösítés, ami ok nélkül történik. De ezt tovább nem kommentálnám.

Ugyanez a forrás úgy véli, hogy a MOL részesedése az INA-ban nem haladja meg a 800 millió eurós értéket, miközben a MOL azt állítja, hogy részesedésének értéke 3 milliárd euró.

Vagyis az oroszok szerint az INA-részvények annak a harmadát sem érik, amit a MOL kér értük.

Orbánnak üzentek Moszkvából

Az olajügyekben jártas orosz forrás az INA-részvények visszavásárlásával kapcsolatban kijelentette, hogy ami a horvát kormány számára áthidalhatatlan probléma, az a Rosznyefty számára semmilyen gondot nem jelent.

A MOL a magasra emelt árat a saját beruházásaival és valami hasonlólóval indokolja. A Rosznyefty azonban a saját ajánlatába becsomagolhat egy tulajdonában lévő olajmezőt, amelynek az értékét többféleképpen lehet felbecsülni, és ennek következtében a közvélemény vesztesként tekinthet a MOL-ra. Másrészt a Rosznyeftynek és az orosz államnak vannak ütőkártyái. Korábban már voltak ellentétek Oroszország és Magyarország között a Szurgutnyeftyegázzal kapcsolatban. A diplomáciai tisztesség azt kívánja, hogy részleteket ne áruljak el arról, hogy ki milyen szinten volt érintett az ügyben, és hogy milyen üzenetet kapott Orbán. A magyar fél egy kicsit okoskodott, de a magyarok jól tudják, hogy miként jöttek ki az ügyből.

A Nacional meg nem nevezett orosz beszélgetőpartnere szerint két további argumentum is létezik, ami a horvát kormány malmára hajthatja a vizet, ha a Rosznyefty beszáll az INÁ-ba.

Ha ez megtörténik, akkor az INA közvetlenül Oroszországtól vásárolja a kőolajat, és ezért nem lesznek ismeretlen közvetítők, mint jelenleg. Kérdezzék csak meg az INA igazgatóságának horvát tagjait, tisztában vannak-e azzal, hogy konkrétan ki szerzi be a kőolajat az INÁ-nak. A MOL képviselői ezzel kapcsolatban nem tárnak fel egyes kulcsfontosságú részleteket. Egy partner nem így viselkedik.

Az orosz forrás szerint javulnának az INA eredményei, ha a Rosznyefty lépne a MOL helyébe.

Az üzemanyag minden bizonnyal olcsóbb lenne Horvátországban. És végső soron az sem biztos, hogy mi lesz a fiumei olajfinomító sorsa. Azt hiszem, hogy a MOL csak húzza az időt. Ha a Rosznyefty már korábban beszállt volna az INÁ-ba, akkor megmaradtak volna a finomító korábbi funkciói, és nemcsak a fiumei, hanem a sziszeki finomító is felújításra került volna.

Központi szerep

A Rosznyefty érdeklődése az INA iránt nem újkeletű. Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke 2017-ben a zágrábi Jutarnji listnek adott interjúban kijelentette, hogy az általa vezetett cég érdeklődik az INA iránt, és pontosan tudja, hogy mit kell tenni a fiumei és a sziszeki olajfinomító esetében.

Szecsin akkor elmondta, hogy a Rosznyefty stratégiájában Horvátország központi szerepet játszik, mert az orosz cég onnan szeretné ellátni a földközi-tengeri térséget és Közép-Európát.

Nem látjuk az okát annak, hogy bezárjanak egy olajfinomítót, amely a modernizációt követően fontos helyet tölthet be az európai kőolaj feldolgozó piacon. (...) Ha a Rosznyefty beszáll az INÁ-ba, akkor modernizálja a horvát olajvállalat létesítményeit, amelyek azt követően nyereségesen állíthatnak elő kőolaj származékokat.

Szakértők azonban három évvel ezelőtt azt mondták, hogy Andrej Plenković mindaddig nem adja át az INÁ-t a Rosznyeftynek, amíg nem kapja meg Angela Merkel német kancellár erős támogatását, ráadásul a horvátok nem csak a németektől, hanem az amerikaiaktól is félnek.

Ugyanakkor az oroszok 2017-ben az oroszok úgy vélték, hogy a MOL valójában nem is akarja eladni az INÁ-t, viszont az is felmerült, hogy a Rosznyefty nem beszélt volna nyilvánosan az INA megvásárlásáról, ha erről nem tárgyalt volna a magyarokkal.

A Nacional arra is emlékeztet, hogy Oroszország zágrábi nagykövete a múlt héten a horvát RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin melegen gratulált Zoran Milanovićnak elnökké választása alkalmából, és azt üzente neki, hogy Horvátország esetében Oroszország kész kiszélesíteni a politikai párbeszédet, a gazdasági kapcsolatokat és növelni a beruházásokat.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének a cikke. Az eredeti írás itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG