4p
A jegybank kitartana a laza monetáris politika mellett, de ez nem feltétlen jó ötlet, ha a mostani béremelések felpörgetik a fogyasztást. Hazai elemzők nyilatkoztak a mai kamatdöntő ülésről.

A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz az MNB Monetáris Tanácsa, de így sem maradtak teljesen változatlanok a kamatkondíciók, erről mi is beszámoltunk.

Azért buheráltak rajta

A jegybank összes mostani lépése a lazítást segíti: Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint míg a kamatfolyosó alsó széleként szolgáló overnight jegybanki betét kamata maradt -0,05%, a folyosó felső szélét jelentő egynapos fedezett hitelkamatot 15 bázisponttal 0,9%-ra csökkentette az MT, így a kamatfolyosó már nem egyszerűen aszimmetrikus az alapkamat körül, hanem az alapkamat maga is a kamatfolyosó felső szélén van.

Emellett az egyhetes fedezett hitel kamatát is csökkentette az MNB, a korábbi 1% helyett ez is 0,9%-os szinten áll a holnapi naptól. Mivel október óta az alapkamat mögötti fő instrumentumnak számító három hónapos betéti eszköz már nem áll korlátlanul rendelkezésre a likviditástöbblettel rendelkező bankok számára, az effektív kamatszint szerepét inkább a bankközi kamatok, azok közül is a 3- és 6-hónapos tölti be leginkább.

Miután a jegybank jelentős kereskedelmi banki szabad likviditást szorított már ki a jegybanki eszközökből, ezek a bankközi kamatok jelenleg jóval az alapkamat alatt vannak: a 3-hónapos és a 6-hónapos BUBOR jelenleg egyaránt 0,66%-os.

Amiért érdemes lesz holnap is figyelni

Ezekben még további csökkenés is bekövetkezhet az év hátralévő részében a szakértő szerint, hiszen a jegybank tovább folytatja a kereskedelmi bankok forrásának kiszorítását a jegybanki eszközökből. Holnap például 637 milliárd forint, még augusztusban elhelyezett három hónapos betét jár le, de az MNB legfeljebb 450 milliárdnyit fogad el a holnapi tenderen. A kamatok csökkentésével az MNB a hitelezés növelésére, illetőleg a külföldi források leépítésére igyekszik ösztönözni a bankokat, bár ez utóbbi már jelentős részben bekövetkezett.

Ürmössy Gergely, az Erste makrogazdasági elemzője szerint mindenképpen érdekes lesz figyelemmel követni a holnapi eseményeket, hiszen az előző alkalommal szándékos meglepetést okozott a Monetáris Tanács azzal, hogy a felkínált mennyiség helyett végül kevesebb likviditást fogadott be a bankrendszertől.

Kockázatos, ha nyugton maradnak?

A forint már a bejelentést megelőző órában gyengülőbe fordult az euróval szemben, és a 308 alatti szintekről a 309-es szint közelébe kúszott, a kamatdöntés bejelentése óta is itt tartózkodik.

Az alapkamathoz azonban vélhetően még jó ideig nem nyúl az MT, az infláció ugyan emelkedik az elkövetkező hónapokban, de az inflációs célkövetés időtávján belül nem fenyeget az inflációs cél elérése, pláne a meghaladása (bár a közeljövőben várható dinamikusabb bérnövekedés hatásait még nem tudtuk teljes körűen felmérni). 2018 második fele előtt a Takarékbank nem számít érdemi változásra a hazai kamatkörnyezetben.

Az Erste elemzője ugyanakkor felhívja a figyelmet: a gyors ütemű béremelkedés, illetve a ma bejelentett 2017-es minimálbér és garantált bérminimum emelés felfelé mutató inflációs kockázatokat hordoz, ami azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács számára érdemes lenne megfontolni a lazító politika szüneteltetését, hiszen túl laza monetáris kondíciók a gazdaság túlfűtéséhez, később pedig a jelenleg vártnál korábban kezdődő és gyorsabb ütemű kamatemelési ciklushoz vezethet.

Az Equilor vezető elemzője, Kiss Mónika is óva int: mint ahogy lapunknak írta, az EKB december 8-án a 2017 márciusában lejáró kötvényvásárlási programjának sorsáról nyilatkozik majd, december 14-én pedig az amerikai Federal Reserve következő kamatemelését árazzák a piacok. Politikai feszültségek is keletkezhetnek, amennyiben december 4-én az olasz népszavazás Renzi lemondását és előrehozott választások kiírását hozná magával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG