Hirdetés

Kezdődik a harc a brit kormányfői posztért – ez a férfi a favorit

Wéber Balázs, 2019. június 10., 09:42

Hivatalosan ma indul a verseny a brit Konzervatív Párt vezetői és egyben az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztjáért. A jelentkezők között előbb a párt frakciója szelektál, az állva maradt két jelölt közül pedig a párttagság választja ki a győztest. A legesélyesebb induló Boris Johnson Brexit-párti politikus, aki már kijelentette: október 31-ig kilépteti az országot az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

British Secretary for Foreign Affairs Boris Johnson (L) and Britain's Prime Minister Theresa May (R) arrive for a working dinner meeting at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017 (reissued 04 June 2019). British Prime Minister Theresa May will resign from office on 07 June 2019, a position she assumed on 13 July 2016 determined to 'deliver Brexit'. In order to achieve that - as 'Brexit means Brexit' - and to strengthen her Conservatives party majority in parliament, snap elections were held but resulted in a coalition with the Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP). May has failed multiple times to ratify her Withdrawal Agreement, the Brexit deal with the European Union in Parliament, since. The United Kingdom was officially due to leave the European Union (EU) on 29 March 2019 after the British government invoked the EU's Article 50 on 29 March 2017 to start the process dubbed 'Brexit'. A narrow majority of the British people on 23 June 2016 voted in a referendum that the United Kingdom shall leave the European Union. In a recent interview May stated her 'great regret' over not having been able to deliver Brexit. EPA/THIERRY CHARLIER
A legesélyesebb utódjelölt, Boris Johnson és a távozó brit kormányfő, Theresa May 2017 májusában Brüsszelben. EPA/THIERRY CHARLIER

Ma kezdődik hivatalosan Theresa May brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata.

May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár. Ugyanakkor utódja megválasztásáig, vagyis várhatóan még mintegy másfél hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Hirdetés

Ma estig jelentkezhetnek

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére jelentkezni kívánó képviselők helyi idő szerint hétfő délután 17 óráig jelezhetik indulási szándékukat az illetékes frakciótestületnek. Az utódjelöltek hivatalos névsorát este, a határidő lejárta után várhatóan közzéteszik, írta az MTI.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Július 22-én lesz új kormányfő

A jelenlegi ütemterv szerint a győztes július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 fős, de a létszám a hétfő esti határidőig bővülhet. Jelezte indulási szándékát többek között Boris Johnson volt külügyminiszter és volt londoni polgármester, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Esther McVey volt munka- és nyugdíjügyi miniszter, valamint Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője.

Johnson a fő esélyes

A BBC szerint a konzervatív parlamenti képviselők közül Boris Johnsont támogatják a legtöbben, és a párttagok között is messze ő legnépszerűbb: 33,5 százalékuk választaná őt, miközben Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter 15,5, Michael Gove környezetvédelmi miniszter pedig 12,4 százalékos támogatottsággal bír. A londoni fogadóirodák szerint szintén Johnson győzelme a legvalószínűbb.

Esélyeit növeli az is, hogy mégsem kell bíróság elé állnia a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentéseiért.

Johnson ellen egy magánvádló kezdeményezett jogi eljárást. A kereset szerint a politikus közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható azért, mert a 2016-os népszavazás előtti kampányban azt állította: Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság. (Hogy valóban ennyibe kerül-e, az ebből a háttéranyagunkból derül ki: Politikai merénylet vagy pofátlan átverés? Újabb vihar tépázza Nagy-Britanniát.)

Belebukott a Brexit-tárgyalásokba

Theresa May május 24-én könnyek között jelentette be, hogy csaknem három év után lemond a kormányfői posztról.

Búcsújának fő oka, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és az EU között létrejött kilépési megállapodást, ezért a kilépés dátumát 2019. október 31-re kellett kitolni. Johnson már jelezte, hogy ha ő lesz a kormányfő, akkor az Egyesült Királyság eddig az időpontig ki fog lépni az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?