Hirdetés
Hirdetés

Lesújtó amerikai vélemény jött - Budapest kétkulacsos

Káncz Csaba, 2019. április 03., 10:02
Cimkék
Donald Trump
, nato

Trump 2016-os megválasztásával egy máig tartó bizalmi válság korszaka kezdődött a NATO-ban, hiszen a Fehér Ház ura számára a kínai rivalizálás lett az igazi biztonságpolitikai prioritás. Egy amerikai nemzetbiztonsági lap szerint Magyarország az oroszok trójai falova lett és az ideköltöző orosz befektetési bankkal Európára is kockázatot jelent. Káncz Csaba jegyzete.

A handout photo made available by the Harry S. Truman Library & Museum shows US President Harry S. Truman (seated) signs a proclamation declaring into effect the 12-nation North Atlantic Pact, in the Oval Office of teh White House in Washington, DC, USA, 24 August 1949 (issued 01 April 2019). NATO on 04 April 2019 marks the 70th anniversary of its founding. The Washington Treaty, better known as the North Atlantic Treaty, was signed on 04 April 1949 by twelve states and is the basis for the North Atlantic Treaty Organization (NATO). Witnessing the signing are, from left to right: Sir Frederic Hoyer-Millar of the United Kingdom; Ambassador Henrik de Kauffmann of Denmark; Canadian Embassy Counselor W. D. Matthews; Secretary of Defense Louis Johnson; Ambassador Wilhelm Munthe de Morgenstierne of Norway; Ambassador Henri Bonnet of France; Baron Robert Silvercruys, Ambassador of Belgium; Ambassador Pedro Pereira of Portugal (partly obscured by Acheson); Secretary of State Dean Acheson; Netherlands Minister Jonkheer Otto Reuchlin; and Italian Embassy Counselor Mario Lucielli. EPA/Abbie Rowe, National Park Service / HANDOUT Credit: Abbie Rowe, National Park Service, Harry S. Truman Library & Museum.
Harry S. Truman egykori amerikai elnök aláírja  a NATO-szerződés életbe lépéséről szóló proklamációt a Fehér Házban 1949. augusztus 24-én. EPA/ Harry S. Truman Library & Museum.

Holnap lesz 70 éve, hogy 12 nyugati állam vezetője aláírta az Észak-Atlanti Szerződést Washingtonban.  Az aláírók egy évtizedes horizontban gondolkodtak és Harry Truman elnöknek esze ágában sem volt az, hogy a NATO majd évtizedeken keresztül garantálja Nyugat-Európa biztonságát – sokkal inkább az, hogy az európai szövetségesek pár év alatt a saját védelmükről fognak gondoskodni.  De a berlini válság és az 1950-es koreai háború hosszabb távra kovácsolta össze a szövetségeseket.

Belső viharok

Hirdetés

Mindenesetre a szövetség életét végigkísérték a belső viharok, John F. Kennedy elnök már 1963-ban arról panaszkodott, hogy az európaiak túl keveset fizetnek saját biztonságukért.  Három évvel később pedig Charles de Gaulle elnök visszavonta Párizst a NATO egyesített haderejéből, tiltakozva amiatt, hogy London és Washington befolyása túl nagy a szervezetben.  Válaszul a szövetség főhadiszállását Párizsból Brüsszelbe helyezték át.

Az 1995-ös srebrenicai mészárlás és a 2014-es krími annexió aztán új életet lehelt a szervezetbe.  A 2014-es Walesi Csúcsértekezleten ezért az orosz fenyegetés elrettentésére egy új koncepciót fogadtak el - a Készenléti Akciótervet -, amely a NATO keleti, valamint a déli határának védelmét, a szövetség kollektív védelmét és válságkezelõ képességének fejlesztését szolgálja. 

Ez számos, a kollektív védelem garanciáit megerősítő intézkedést (harci-technikai eszközök és készletek előretelepítése, határ menti bázisok létrehozása, a katonai infrastruktúra fejlesztése) tartalmazott az Oroszországgal határos országokban.  Fontosabbak lettek a közös hadgyakorlatok, a fenyegetettségre vonatkozó elemzések, a NATO keleti határán fekvő országok védelmének veszélyhelyzeti tervezése, a korai előrejelzési rendszerekből és más hírszerzési forrásokból származó információk megosztásának javítása.

Haldokló szövetség?

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Trump elnök 2016-os megválasztásával aztán egy máig tartó bizalmi válság korszaka kezdődött.  A Fehér Ház ura számára a kínai rivalizálás lett az igazi biztonságpolitikai prioritás.  A NATO-t nem tartja sokra, ezért a kongresszus kétségbeesésében egyenesen egy olyan törvényt fogadott el, amely megakadályozza az USA kilépését a szövetségből a kongresszus jóváhagyása nélkül.

Az európai szövetségeseket legalább olyan aggodalommal töltheti el, hogy az amerikai biztonságpolitikai körökben a közelmúltban folyamatosak a szkeptikus hangok a NATO jelenével és jövőjével kapcsolatban.  Egy hete éppen a Bard College professzora értekezett a szövetség haldoklásáról.  Walter Mead szerint a németek nem hajlandók az elkövetkező öt évben többet költeni a védelmükre, mint a GDP-jük 1.25 százalékát, miközben a baltiak feje fölött paktálnak le Moszkvával az Északi Áramlat II gázvezeték ügyében.  A törökök eközben S-400-as orosz rakétarendszert vesznek, az olaszok pedig a kínai Selyemút projekthez csatlakoznak.

Átlátnak a magyar szitán

S noha az amerikai közvélemény többsége támogatja az USA tagságát a NATO-ban, csupán alig több, mint a megkérdezettek fele támogatna egy katonai akciót egy esetleges orosz invázió esetén a Baltikum védelmében.  És hogy mit gondolnak az éppen két évtizede NATO-tag Budapestről az amerikai biztonságpolitikai körökben?  Nos, a napokban a globális nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó amerikai folyóirat, a Global Security Review foglalkozott hazánkkal.

A lap szerint Magyarország az oroszok trójai falova lett, miközben Orbánnak az EU-ellenes retorikájával sikerült előidéznie az Unió megosztottságát is.  A Budapestre  költöztetendő orosz befektetési bank pedig alátámasztja, hogy miért is jelent Európára nézve kockázatot Magyarország.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?