Hirdetés
Hirdetés

Máris teljesült Trump egyik legfőbb vágya, mit kezd ezzel Európa?

Fellegi Tamás, 2018. január 25., 15:00

Donald Trump megválasztása és beiktatása után többször kirohant kereskedelmi partnerei ellen, melyekkel szemben Amerikának hiánya van, hogy alulértékelt valutájukkal tartják fenn a helyzetet. Az elnöki vágy teljesült: a dollár hatalmasat zuhant Trump elnöksége alatt. De vajon mit kezd ezzel az EKB, változtat-e politikáján az erős euró miatt?

Trump holnap megjelenik Davosban, és sokan attól félnek, hogy folytatja retorikáját, miszerint kereskedelmi partnereit teszi felelőssé az Amerikával szemben kialakult többletükért, már ahol ez fennáll. Tavaly külön kikelt Németország ellen a gyenge euró miatt, mintha a német márkáról lett volna szó, pedig Németországnak csak mérsékelt ráhatása van a 19 tagú eurózóna jegybankjának politikájára.

Óhaj teljesítve

Azóta viszont a piac magától is teljesítette, amit az elnök óhajtott: a Bloomberg számításai szerint a dollár az elnök beiktatása óta 15 százalékot gyengült az euróval szemben, ugyanennyit a dán koronához képest, 14-et az angol fonttal és 11-et a svéd koronával szemben. A kanadai dollárral szemben 8, a norvég koronával szemben 7,6 százalék a dolláresés, míg az ausztrál dollárhoz képest 6,8 százalék, a svájci frank, a japán jen és az új-zélandi dollár esetében 3-5 százalék az adat.

Hirdetés

Aggódó jegybank

Kérdés ugyanakkor, hogy az eurózóna számára mit jelent egy ekkora euró erősödés, és hogy változtat-e ez valamit az EKB hozzáállásán. Kétségtelen, hogy az euró 2014-ig ennél jóval erősebb volt, akkor esett le hirtelen 1,40-ről 1,05 dollárig, majd az elmúlt egy évben visszaemelkedett 1,24 fölé, így hosszabb távon a gyenge euró volt a kivétel, nem pedig a szabály. Ebből a szempontból nem valószínű, hogy ez különösebben gond lenne, de ismerve az EKB aggályoskodását az alacsony inflációval kapcsolatban, lehet, hogy őket, és különösen Mario Draghi elnököt befolyásolja a további monetáris politika tekintetében.

Az EKB elvileg úgy gondolhatja, hogy az euró erősödése a viszonylag alacsony infláció csökkenése irányéba hat, mivel olcsóbbodik az import. Ugyanakkor az eurózóna gazdasága brutálisan erős most, a növekedés még a jegybankárokat is meglepte. Látszik, hogy rövidtávon nincs jelentősége az alacsony inflációnak, hisz az csak recesszió idején okoz gondot, az EKB ennek ellenére fél tőle.

Várakozások

Az eszközvásárlási program idei kivezetését (melynek során most havi 30 milliárd euróért vásárol a jegybank kötvényeket) szinte mindenki biztosra veszi, hisz ilyen növekedés mellett már semmi sem indokolja a fenntartását. A sokak által várt kezdődő kamatemelés időpontját azonban kitolhatja az euró frissen szerzett ereje. Az első kamatemelés várható idejét decemberre teszik az elemzők, noha sokan úgy gondolják, hogy ezt rég meg kellett volna tenni, mivel a kamat jelenleg 0, a gazdaság pedig a legnagyobb fellendülés közepén van, és ilyen együttállásra még nem volt példa a monetáris politika történetében.

Mai ülésén a várakozásoknak megfelelően természetesen változatlanul hagyta a kamatokat az EKB, ugyanakkor olyan útmutatást adtak, hogy a kamatemelési ciklus jóval az eszközvásárlási program után fog megkezdődni. Miután az eszközvásárlási program legalább szeptember végéig tart, valószínű, hogy csak jövőre kerül sor az első kamatemelésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?