4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A testület felszólítja Donald Trumnp elnököt a magas rangú kínai tisztségviselők elleni büntető intézkedések élesítésére. A törvényjavaslatot azonban a Fehér Házba küldés előtt még a szenátusnak is le kell okéznia. Kína közben tajtékzik.
illusztráció

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel elfogadta kedd este azt a törvényjavaslatot, amely Kína elleni szankciók életbe léptetésére szólítja fel Donald Trump elnököt a Kínában élő muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomása miatt.

A törvényjavaslat magas rangú kínai tisztségviselők elleni büntető intézkedéseket szorgalmaz, mert Hszincsiang tartományban - amely Kína északnyugati vidékén fekszik és az ujgurok autonóm területe - tömegesen zárnak internáló táborokba ujgur kisebbséghez tartozókat.

Az amerikai és a nemzetközi sajtóban nemrég jelentek meg olyan, jogvédők és szakértők információira támaszkodó riportok, melyek felfedik, hogy Hszincsiangban mintegy egymilliónyi ujgurt tartanak fogva önkényesen. Peking vitatja az adatokat, a fogva tartásokról pedig azt állítja, hogy "szakmai képzési központokról" van szó, ahol az iszlám radikalizálódás ellen küzdenek, miután a korábbi években a tartományban ujguroknak tulajdonított véres merényletek történtek.

A képviselőházi szavazás előtt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kijelentette: "Peking barbár cselekedetei manapság az ujgurok emberi méltóságát és emberi jogait fenyegetik, és ez sérti a világ kollektív lelkiismeretét is." "Küldjünk üzenetet Pekingnek, hogy Amerika figyel, és nem marad csöndben!" - buzdította törvényhozó társait a politikus.

A törvény nemcsak kínai tisztségviselők elleni szankciók bevezetését szorgalmazza, hanem bizonyos termékek - például arcfelismerő programokhoz és rendszerekhez szükséges termékek - exportjának tilalmát is, továbbá azt, hogy egy éven belül az amerikai kormányzat készítsen jelentést a térségben uralkodó helyzetről. A megszavazott szövegről még a szenátusban is voksolni kell, s csak ezt követően küldhető tovább a Fehér Házba, ahol Donald Trump aláírása után válhat törvénnyé.

Kína tiltakozik a törvénytervezet ellen

Kína azonnal tiltakozását fejezte ki a törvénytervezet megszavazása miatt. A kínai külügyminisztérium szerdán Hua Csun-jing külügyi szóvivő nevében adott ki közleményt, amelyben úgy fogalmaz: a törvénytervezet szándékosan rossz színben tünteti fel a hszincsiangi emberi jogi helyzetet, és befeketíti Kína terrorizmus elleni fellépését, és a Kína belügyeibe való beavatkozással súlyosan sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit.

A külügyi szóvivő aláhúzta: Hszincsiang kérdése nem az emberi jogokról vagy a vallásról, hanem a terror- és szeparatizmus-ellenességről szól. A közleményben Hua kifejti: a területet korábban szélsőségesek és terroristák tevékenysége tartotta fenyegetésben, amire válaszul a helyi kormányzat a törvény előírásainak megfelelően terrorellenes intézkedéseket vezetett be, illetve - hogy a problémát a forrásánál kezelje - a gazdasági fejlődés, a nemzeti egység, valamint a társadalmi harmónia előmozdításán fáradozott. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően - teszi hozzá, - az elmúlt három évben nem történt terrortámadás Hszincsiangban.

A szóvivő a közleményben felidézi, hogy az elmúlt egy évben több mint 70 ország és régió tisztviselői, továbbá nemzetközi szervezetek, a sajtó, illetve vallási szervezetek képviselői, valamint szakértők és kutatók látogattak Hszincsiangba, és elismeréssel nyilatkoztak az ott folytatott terrorellenes munkáról. Egyebek mellett felsorolja, hogy márciusban az Iszlám Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsa határozatban méltatta Kínának a muszlim közösségért folytatott tevékenységét, júliusban több mint 50 ország az ENSZ Emberi Jogi Tanács elnökének címzett levélben állt ki Kína terrorellenes intézkedései mellett, majd októberben több mint 60 ország az ENSZ közgyűlésén szólalt fel közösen, Hszincsiang emberi jogi helyzetét méltatva.

Nyilatkozatában Hua Csun-jing arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy mielőbb hozza helyre az elkövetett hibát, és akadályozza meg, hogy a törvénytervezet hatályba léphessen, emellett hozzátette: Kína a helyzet alakulásának megfelelően tesz majd lépéseket az ügyben.

Hu Hszi-csin, a Global Times kínai pártlap főszerkesztője hétfőn meg nem nevezett forrásra hivatkozva Twitter oldalán közölte: Kína vízumkorlátozásokkal sújtaná az amerikai tisztviselőket és törvényhozókat a törvénytervezet elfogadásának esetén. A Global Times értesülése szerint a Hszincsianggal kapcsolatos törvénnyel összefüggésbe hozható amerikai felek felkerülnek majd arra a "nem megbízhatónak" ítélt cégeket és személyeket tartalmazó listára, melyet Kína várhatóan hamarosan közzétesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG