Hirdetés
Hirdetés

Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó

Wéber Balázs, 2018. december 17., 12:30

Külföldi lapok szerint a tüntetők fiatalabbak és harciasabbak a megszokottnál, és a szélsőjobbosoktól a liberálisokig szinte mindenki ott van a tömegben. A liberálisok EP-frakcióvezetője az elhíresült Simicska-frázissal kommentálta az eseményeket, és a német államminiszter is szimpátiáját fejezte ki a demonstrálókkal.

	Budapest, 2018. december 17. Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálók az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én. MTI/Mohai Balázs
Tüntetők az MTVA épülete előtt. MTI/Mohai Balázs

Részletesen foglalkozik a magyarországi tüntetésekkel a német nyelvű sajtó. (Korábbi szemlénket itt olvashatja.)  A Die Zeit azt írja: a Parlament előtt több mint 15 ezer ember demonstrált tegnap, és habár a szónokok békés tiltakozásra hívtak fel, néhány résztvevő nagyon dühösnek mutatkozott.

Széles front

Hirdetés

A német lap megjegyzi, hogy a tüntetők nem csak a túlóratörvény, hanem az Orbán-kormány más döntései ellen is felemelték a szavukat, és politikailag rendkívül heterogének: a tömegben ott vannak a „szélsőjobbos Jobbik” és a „baloldali és liberális ellenzéki pártok” hívei, valamint a szakszervezetek aktivistái és a CEU támogatói.

„Ez az elmúlt több mint tíz év legnagyobb tüntetése”

- írja a német lap. (Ez az állítás ugyanakkor ebben a formában nem igaz, az internetadó ellen például ennél többen demonstráltak 2014 októberében, de a kormány melletti Békemenetek is több embert mozgattak meg - a szerk.)       

Fiatalabbak és harciasabbak

Szintén nyilvánosságot biztosított az eseményeknek a Spiegel. A baloldali újság megjegyzi, hogy ez volt a negyedik tüntetés öt napon belül, vasárnap pedig minden korábbinál többen mentek ki az utcára. Demonstrációk voltak Győrben, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben is.

Az osztrák Der Standard helyszíni tudósítást közölt az eseményekről. A szerző, Gregor Mayer szerint a mostani tüntetésekben több újdonság is van a korábbiakhoz képest: a résztvevők átlagban fiatalabbak, harciasabbak, és „szélsőjobbos jobbikosok” épp úgy támogatják őket, mint a szocialisták.

Ráadásul a demonstrálók nem csak a túlóratörvény, hanem a média „egységesítése”, a CEU elüldözése és a járványszerű korrupció ellen is tiltakoznak.

Kidobott képviselők

A lap beszámolt arról is, hogy két ellenzéki képviselőt (Szél Bernadettet és Hadházy Ákost) ma délelőtt "kidobtak az állami  televízió épületéből".

A New York Times tudósítója Patrick Kingsley szintén hírt adott erről Twitter-oldalán. Szerinte új helyzet állt elő:

"Ez újdonság az Orbán-korszakban. Az elmúlt években (a magyar kormányfő) nagyrészt el tudta kerülni az ilyesfajta otromba erőszakot."

Verhofstadt: O1G

Az események több magas rangú nyugati politikust is reakcióra késztettek: Guy Verhofstadt, a liberálisok EP-frakcióvezetője például Simicska Lajos elhíresült mondatát hashtegelte Twitteren (’01G” = „Orbán egy geci”), és azt írta:

„Az embereknek elegük van Orbánból és a többiekből, készek visszavágni, és szabad médiát követelnek. Európában van a helyetek, barátaim, csak így tovább, magyarok.”

Eközben Michael Roth német államminiszter – ő szintén rendszeresen bírálja az Orbán-kormányt, decemberi budapesti útját pedig lemondta – egy magyar újságíró tweetjét osztotta meg: „Demokráciát, jogállamot, köztársaságot akarunk.”

Argentínától Ausztráliáig

A tüntetésekről egyébként a BBC mellett részletesen beszámoltak különböző politikai beállítottságú lapok, a többi közt a New York Times és a Fox News is.

Sőt, az elmúlt napok eseményeinek híre a világ „végére” is eljutott: Magyarországgal foglalkozott a brazil Globo, az argentin La Nacion is és az ausztrál The Australian is.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?