Hirdetés

Nagyot ment a Kína-kritikus elnök Tajvanon

Wéber Balázs, 2020. január 12., 10:57
Cimkék
Tajvan
, Kína
, Távol-Kelet

A távol-keleti országban szombaton újraválasztották az eddigi elnököt, Caj Jing-vent.

Taiwan President Tsai Ing-wen smiles as she meets the press after learning the results of the presidential election, in Taipei, Taiwan, 11 January 2020. Tsai was re-elected as Taiwan's president on 11 January after a landslide victory over Kaohsiung city Mayor Han Kuo-yu, from Taiwan's China-friendly opposition KMT party. EPA/DAVID CHANG
EPA/DAVID CHANG

A függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) 63 éves politikusa rekorderedménnyel, a szavazatok 57 százalékával – vagyis mintegy 8,2 millió szavazó támogatásával – nyerte az elnökválasztást.

Ellenfele, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását szorgalmazó Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltje, a 62 éves Han Kuo-jü 5,5 millió voksot kapott. Az MTI szerint az eredményt széles körben Caj a pekingi vezetéssel szembeni határozott kiállásának tulajdonítják.

Hirdetés

Megvédi a szuverenitást

A Taipei Times szerint Caj Jing-venre most 1,2 millióval szavaztak többen, mint 2016-ban, amikor a voksok 56 százalékát szerezte meg.

Győzelmi beszédében ígéretet tett arra, hogy „többet és jobban” fog tenni elnökként, és minden szavazónak köszönetet mondott a részvételért függetlenül attól, hogy kire szavazott.

Ez a demokratikus értékek végrehajtása.

Hozzátette: kormánya további reformokat hajt végre, folytatja a nemzeti infrastrukturális programokat, csökkenti a gazdagok és szegények közötti különbséget, valamint megvédi Tajvan szuverenitását.

Azt is remélem, hogy Peking megérti: a demokratikus Tajvan és a demokratikusan választott kormányunk nem fog engedni a fenyegetéseknek és a megfélemlítésnek.

- mondta Caj Jing-ven, akinek a vesztes Han Kuo-jü telefonon gratulált. 

Peking nem örül...

Keng Suang kínai külügyi szóvivő úgy reagált: Peking ezután sem változtat álláspontján, és a nemzetközi közösséget is az "egy Kína elvének" betartására szólítja fel.

Mint fogalmazott, a pekingi vezetés megértést és támogatást vár a nemzetközi közösségtől a tajvani függetlenségi törekvésekkel szembeni ellenállás és a nemzeti újraegyesülés megvalósítása kapcsán.

A szóvivő szerint Tajvan kérdése Kína belügye:

A világon csupán egyetlen Kína létezik, Tajvan ennek az országnak a része, mindez pedig nem fog változni, történjék bármi is Tajvanon.

...Washington gratulált

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont nyilatkozatban gratulált Caj Jing-ven győzelméhez, és Tajvan demokratikus rendszerét méltatta. Kiemelte:

Az amerikai és a tajvani nép nem csupán partnerek, de ugyanannak a demokratikus közösségnek tagjai, akiket közös politikai, gazdasági és nemzetközi értékeik kapcsolnak össze.

Tajvan jelentős amerikai támogatást élvez annak ellenére, hogy nincs közöttük hivatalos diplomáciai kapcsolat. Az Egyesült Államok a távol-keleti ország első számú fegyverbeszállítója és kulcsfontosságú partnere.

Donald Trump amerikai elnök kormányzása alatt a magas szintű kapcsolatok erősödtek: 2016 decemberében Trump a korábbi protokollal szakítva telefonon egyeztetett Caj Jing-vennel.

Megfigyelők szerint a sziget továbbra is nagy fokú amerikai támogatást élvezhet majd, a háromoldalú kapcsolatok azonban nagyban függnek a novemberi amerikai elnökválasztás, valamint a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalások kimenetétől.

Kínai nyomás

Tajpej és Peking között azt követően vált fagyossá a kapcsolat, hogy a Caj vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína elvét" magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekezett korlátozni Tajvan mozgásterét nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmazott vele szemben és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Előzetes háttéranyagunk a témában: Holnap üt be Kína következő válsága – egymillió katona kell a partraszálláshoz.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Terjed a koronavírus, de ne pánikoljunk! - A hét sztorija

Terjed a koronavírus, de ne pánikoljunk! - A hét sztorija

Múlt vasárnap új szakaszába érkezett a koronavírus azzal, hogy Észak-Olaszországban tömeges fertőzéseket és haláleseteket jelentettek. Az utána következő napokban már Horvátországban, Ausztriában és Romániában is regisztráltak fertőzötteket a szomszédok közül, de a WHO szerint Európában nemigen lesz ország, amely kimarad a járványból. Nálunk ugyan még nincs koronavírussal fertőzött beteg, kisebb-nagyobb pánikhangulat viszont igen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?