1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meredeken csökkent a londoni kereskedésben a magyar CDS-árazás azokra a jelzésekre, hogy Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozóján előrelépés történt az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások ügyében. Elemzők szerint immár valószínű, hogy Brüsszel hozzájárul az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások elkezdéséhez.

Jobban bíznak a magyar adósságban

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi késői jegyzésben 571 bázispont környékén mozgott az előző esti 600 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 180 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

Nem kerül bíróság elé a jegybanktörvény

Londoni elemzők által kedd este idézett értesülések szerint Olli Rehn, az EU-biztottság gazdasági és pénzügyi alelnöke jelezte, hogy a magyar kormány által tett intézkedések nyomán valószínűleg nem kerül az uniós bíróság elé a magyar jegybanktörvény ügye. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ezzel kapcsolatos kedd esti kommentárjában úgy vélekedett, hogy ez a fejlemény az EU álláspontjának enyhülésére utal.

Ash szerint továbbra is valószínű, hogy az igazságszolgáltatási reformmal és az adatvédelemmel kapcsolatos jogvita végül az EU-bíróság elé kerül, ám az RBS vezető londoni elemzője úgy vélekedett, hogy mivel ez a két kérdés inkább politikai, semmint gazdasági kihatású, ezért kevésbé kritikus jelentőségűek az új IMF/EU-finanszírozási megállapodásról szóló tárgyalások szempontjából.

Kapóra jön a spanyol-olasz sztori?

Timothy Ash értékelése szerint jelentős fejlemény az Európai Bizottság álláspontjának enyhülése a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, és az RBS immár nagy valószínűségűnek tartja, hogy Brüsszel ezek után hozzájárul az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez.

Az RBS londoni felzárkózó piaci közgazdásza szerint a brüsszeli bizottság hozzáállásának változása - a magyar kormány által tett engedmények mellett - valószínűleg összefüggésben van az euróövezeti periféria "folytatódó és mélyülő" válságával is, és azzal, hogy az uniónak "nincs sok kedve egy újabb potenciális válsághoz valamely EU-tagországban".

Nem elég elkezdeni: kemény menetre számíthatunk

Ash szerint ugyanakkor változatlanul valószínű az is, hogy a tárgyalások nehezek lesznek, és az IMF minden bizonnyal kemény feltételrendszerre törekszik majd, ami a magyar fél ellenállásába ütközhet.

Mi most próbálunk meg túl hangosan odacsapni az asztalra, amikor ez éppen nem racionális, mert éppen nekünk van szükségünk segítségre; nekünk kellene kihasználni, hogy az EU és az IMF is fél a dominó-effektustól és ezzel együtt dörzsölten elérni a lehető legjobb megállapodást a segélycsomaggal, vagy védőhálóval kapcsolatban - mondta a Privátbankárnak adott nagyinterjúban Sarkadi-Szabó Kornél - olvassa el! >>

Az RBS londoni közgazdásza ugyanakkor kiemelte, hogy az 570 bázispont körüli magyar CDS-árfolyam még mindig 130 bázisponttal magasabb például Horvátországénál, és ez a felár - tekintettel a kedvező rövid távú kockázati háttérre - Timothy Ash szerint nem indokolt.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi közgazdászai az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése utáni kommentárjukban közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint az IMF/EU-megállapodást már a következő három hónap során el lehet érni, jóllehet a ház jelentősnek ítéli a tárgyalások ennél hosszabb elhúzódásának kockázatát is.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ha megszületik az egyezség az IMF/EU-programról, az MNB-nek 0,50-1,00 százalékpontos kamatcsökkentésre nyílhat lehetősége. Ezen a héten még a kamat szinten tartásáról döntött a jegybank - bár Simor András jegybankelnök tájékoztatása szerint kamatvágási és -emelési javaslat is került a monetáris tanács asztalára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG