6p
Nem volt meglepetés a mai kamatdöntés: a várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az áprilisi vágás után ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Az alapkamat így újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkent. Már csak az a kérdés, mi lesz júniusban?
Az alapkamat alakulása

Miért vágtak megint?

A várakozásoknak megfelelően a jegybank folytatta a múlt hónapban újraindított kamatvágásokat, és ismételten 15 bázisponttal vitte lejjebb az irányadó rátát. "Az elmúlt egy hónapban a hazai környezet nem sokat változott. A legfrissebb inflációs adat ugyan magasabb lett a vártnál, kicsit meghaladva a jegybank márciusi inflációs jelentésében szereplő alappálya értékét, azonban a hosszabb távú kilátások nem változtak, az infláció csak lassan tér majd vissza a jegybanki célértékhez" - olvasható, Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzserének kommentárjában.

Bebesy Dániel

A második negyedéves növekedési adat a várakozásokhoz képest gyengébb lett, és megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a tavalyi erős növekedést követően a gazdaság lassulásnak indult, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett. A kamatcsökkentés biztonságosságát növeli, hogy a múlt héten pozitívra változtatták az ország adósság hitelminősítési kilátásait, így egyre valószínűbb, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül vissza, talán már az év vége előtt.

Bebesy megjegyzi, a nemzetközi környezetben inkább kedvezőtlen változásokat láthattunk az elmúlt hetekben. A fejlett piaci állampapír hozamok május elején tovább emelkedtek, és ez érthető módon a feltörekvő piaci kötvényeket is negatívan érintette. A hazai piacon a szereplők még egy kamatvágásra számítanak, azonban a hozamgörbe jelentősen meredekebbé vált, a hosszabb lejáratú magyar állampapírok iránt ilyen alacsony kamatok mellett visszaesett a kereslet, a külföldi befektetők kezében lévő állomány folyamatosan csökken.

Kivárnak?

Az MNB többször is megerősítette, hogy az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A júniusi kamatdöntés kapcsán a jegybank friss negyedéves Inflációs jelentést is közzétesz majd, ami további kapaszkodót ad majd a kamatpályát illetően.

"Az MNB a nyáron a kivárás stratégiáját fogja követni, ezért az esetleges további kamatcsökkentéseket a szeptemberi Inflációs jelentéstől teszi majd függővé. Ezen időszak alatt nem csupán a lengyel kamatpályáról, hanem a globális gazdasági folyamatokról is bővebb képet kapunk" - véli Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője.

Nem lesz meglepetés a jegyzőkönyv

A monetáris tanács ma három órakor megjelenő állásfoglalásában röviden értékeli majd a makrogazdasági folyamatokat. Kiss Mónika szerint a közlemény feltételezhetően nem tartalmaz majd nagy meglepetést: a gazdaság növekedése folytatódhat, de kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat a külső piacok elhúzódó kilábalása miatt. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

Mennek a találgatások, meddig csökken

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az MNB a kamatcsökkentési sorozat folytatását lényegében előkészítette, mivel a 3 százalékos inflációs cél középtávú elérését a korábbinál lényegesen

Suppan Gergely

alacsonyabb alapkamat esetén látja reálisnak. Az elemző kommentárjában kifejtette: az olajárak zuhanása, valamint a deflációs európai környezet hatására importált negatív infláció a korábbi előrejelzéseknél lényegesen mélyebbre nyomta az inflációt, így az MNB inflációs prognózisa is érdemben csökkent.

A külső monetáris feltételek szintén adottak a kamatcsökkentéshez, illetve annak folytatásához is - jegyzi meg Suppan. "Mivel mind az inflációs, mind a nemzetközi feltételek feltehetően kedvezőek maradnak, a kamatcsökkentések folytatására számítunk, ezért várakozásunk szerint júniusig 1,50 százalékra csökkenhet az alapkamat" - írja az elemző.

Jövőre jön csak a változás

A tartósan alacsony kamatszintet a feltehetően továbbra is igen laza nemzetközi környezet (az EKB 2016 szeptemberéig folytatja a kötvényvásárlási programját), valamint a hazai kockázati megítélés folyamatos javulása, a külső sérülékenység érdemi csökkenése és a várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják. Így kamatemelésre legkorábban jövő év őszétől számítunk, 2015 végén az alapkamat 1,50 százalékon, 2016 végén 1,80 százalékon állhat - véli az elemző.

Vízválasztó lesz a következő kamatülés

Korábban még a londoni elemzők is egyetértettek, hogy biztos a mai kamatvágás. Most már csak az a kérdés, hogy mi várható a nyáron?

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a mai kamatcsökkentés után júniusban egy 0,15 százalékpontos csökkentéssel befejezi az enyhítési ciklust. Fage szerint azonban az utóbbi időszak inflációs meglepetései után valamelyest növekedett annak az esélye, hogy a mai kamatcsökkentés volt az utolsó a jelenlegi ciklusban. A Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni elemzői szerint "június lesz a vízválasztó" a monetáris enyhítés további menete szempontjából, mert akkor jelenik meg az új inflációs jelentés, és az MNB hajlamos e jelentésekhez kötni a monetáris ciklusok irányváltásait.

Az RBS londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy a monetáris tanács a harmadik negyedévben is minden egyes kamatdöntő ülésen csökkenti az alapkamatot, és a kérdés csak az, hogy júniusban az MNB átvált-e 0,10 százalékpontos lépésenkénti ütemre az eddigi 0,15 százalékpontról.

Ha mégis vágnak, meddig?

A Goldman Sachs bankcsoport előrejelzése az, hogy az MNB a jelenlegi enyhítési ciklusban egészen 1,25 százalékos alapkamatig folytatja a csökkentéseket. Ez jelentős módosítás, a Goldman Sachs eddig ugyanis 1,6 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét. A cég vezető londoni elemzője szerint azonban a kamatcsökkentési mozgásteret szélesítik a jelenlegi és a rövid távú inflációs kilátások.

Óvatosság

Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető londoni közgazdásza szerint az elmúlt hetek piaci turbulenciája elvileg már most is indokolna valamelyes óvatosságot - például a kamatcsökkentések szüneteltetése vagy ütemének mérséklése formájában -, az MNB-t azonban nem elsősorban az abszolút, hanem a relatív kockázati mérőszámok érdeklik, és az idén eddig Magyarország relatív kockázati mutatói a térségi társgazdaságokhoz mérve nem romlottak.

Meddig gyengül a forint?

A további kamatcsökkentések újabb lendületet adhatnak a forint gyengülésének, így a második félévben 310 euró/forint feletti árfolyamra sem kizárt. „Az MNB kamatcsökkentési ciklusának folytatása stabilan tartja a rövid futamidejű állampapírok hozamait. A hosszú távú kötvények esetében azonban az év végéhez közeledve a Fed szigorítás miatt hozamemelkedésre lehet számítani, mivel kérdéses, hogy a második félévben várhatóan élénkülő infláció mellett tolerálnák-e a befektetők a negatív reálkamat kialakulását” - nyilatkozta korábban Horváth István, K&H befektetési igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG