Hirdetés

Ők olvastak be Orbán Viktornak – és ők álltak ki mellette

Wéber Balázs, 2019. március 05., 13:20

Az Európai Néppárt tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy március 20-i ülésén tárgyalja a Fidesz kizárását soraiból. Erre azután került sor, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az alábbiakban összeszedtük, hogy kik és miért bírálták a magyar kormányfőt az elmúlt napokban, kik álltak be mögé, és mi a külföldi elemzők véleménye.

joseph daulJoseph Daul, az Európai Néppárt elnöke:
Az Európai Néppárt minden tagjának tiszteletben kell tartania és osztania kell azokat az értékeket, amelyek eggyé tesznek minket. Úgy tűnik, hogy az új, Jean-Claude Juncker ellenes plakátkampány után megfordult a hangulat. Ezt a kampányt határozottan elítéltük. Ez megengedhetetlen. Az Európai Néppárt egy nagy család, amelyben lehetnek véleménykülönbségek.  De van egy határ, és ezt Orbán Viktor átlépte. Orbán magatartása problémákat okozhat Manfred Webernek, az Európai Néppárt csúcsjelöltjének az európai parlamenti kampányban.

Hirdetés

manfred weberManfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje:
Orbán Viktor rossz politikai ösvényen halad. Különösen a stílust és a demokratikus rend alapvető kérdéseit tekintve mutat hasonlóságokat a Salvini vezette Ligával és Jaroslaw Kaczynskivel, a Jog és Igazságosság vezetőjével. Én nem ezen az ösvényen haladok, mint ahogy a Néppárt sem. Megnyilatkozásaival és  plakátkampányával Orbán súlyos kárt okozott a Néppártnak. Ezért elvárom, hogy bocsánatot kérjen, és befejezze a plakátkampányt. Ez (az ügy) most új szintre lépett, a kérés már nem elég. Hamarosan konkrét lépéseket teszünk. Alapvető változás történt azzal kapcsolatban, hogy mit kezdjünk Orbánnal. Ami sok, az sok. Ez az üzenetünk.

harald vilimskyHarald Vilimsky, az osztrák Szabadságpárt EP-képviselője:
Ausztria és Magyarország kiváló szövetséget alkothatna minden migrációpárti erővel és brüsszeli eurokratával szemben. Tárt karokkal fogadnám Orbán Viktort (a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban). Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EP-választás után mindenki egy táborba tömörül majd. Az Európai Parlamentben is a méret a lényeg. Ahhoz, hogy bele tudjunk szólni a dolgokba, sok mandátumra van szükség sok országból.

jörg meuthenJörg Meuthen, a német Alternatíva Németországért társelnöke:
Azt lényegében nem lehet vitatni, hogy az Európai Uniót nagyrészt Juncker dominálja, és ide lehet venni az Európai Bizottság elnökhelyettesét, Frans Timmermanst is, aki erős politikus. Mint ahogy azt sem lehet vitatni, hogy ők ugyanazt az álláspontot képviselik, mint Macron és Merkel. És azt sem, hogy az illegális migráció előtt eddig igazából nem lett bezárva az ajtó. Amennyiben Orbán úr szeretne velünk és az ebbe a táborba tartozó más európai pártokkal együtt dolgozni, akkor még a vörös szőnyeget is kiterítem előtte. Ugyanis kimondottan pozitív véleményem van Orbánról és a pártjáról.

nikolas busseNikolas Busse, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója:
Orbán Viktor 2015 késő nyarán nagyon nehéz helyzetbe került volna, ha Németország és Ausztria nem vette volna át tőle a menekülteket. Lehet, hogy nem is élte volna túl politikailag. A vészhelyzetben nyújtott segítséget a magyar miniszterelnök úgy köszöni meg a német kancellárnak, hogy több mint három éve könyörtelen, keresztes hadjárat-szerű ellenállást tanúsít a migrációs politikájával szemben. Nem kell Merkel pártját fogni ahhoz, hogy ezt álnokságnak érezzük. A polgári modortól mindenesetre messze áll. Az egyetlen ok, amiért Orbánt olyan sokáig megtűrték a Néppárt strassburgi frakciójában, a pártja által birtokolt szavazatok száma, ami nem is olyan kevés. Mivel folytatni akarja Brüsszel-ellenes kampányát – enélkül hazájában már nyilvánvalóan nem állná meg a helyét –, az Európai  Néppártnak fel kell tennie a kérdést, hogy nem lesz-e belőle (a Néppártból) fokozatosan „hasznos idióta” – Orbán hasznos idiótája.

valerie_hopkins_Valerie Hopkins, a Financial Times újságírója:
Magyarország nacionalista miniszterelnöke, Orbán Viktor politikai művészetté fejlesztette azt, amit ő pávatáncnak nevez – előbb összezavarja kritikusait a liberális demokrácia elleni nyomulással, majd hátrál egy lépést. Most azonban, hogy az EU-establishment ostorozóját komolyan fenyegeti a kizárás veszélye Európa mainstream jobbközép politikai csoportjából, támogatói és ellenfelei is azt kérdezik, hogy nem számította-e el magát – vagy megint ellenfelei előtt jár egy lépéssel. Orbán úr kollégái az Európai Néppártban egyre inkább elveszítik a türelmüket az EU elleni támadásai miatt.

christoph b schiltzChristoph B. Schiltz, a konzervatív Die Welt újságírója:
Orbánt nem kellene csak úgy démonizálni. Fontos dolgokat vitt ugyanis véghez: 2015-2016-ban az ő szigorú migrációs politikája védte meg az EU külső határait, és akadályozott meg ezáltal egy még nagyobb káoszt. Ráadásul a magyar gazdaság jól teljesít, az országba áramlik a külföldi tőke, a magyarok többségének életszínvonala pedig egyértelműen javult, amióta Orbán kormányoz. Másrészt azonban ő az illiberális demokrácia védelmezője, amely a kirekesztésen, az autoriter kormányzáson, a jogállam megnyirbálásán és a másként gondolkodók szégyentelen gyalázásán alapszik. Betelt a pohár. Az Európai Néppárt, amelynek Orbán, Juncker és Merkel is tagja, egy Európa-párti szövetség, amelynek egyértelmű értékrendje van. Orbán értékei és viselkedése már rég nem illenek ide. Az EPP-nek tehát végre ki kellene zárnia a Fideszt.

(A lista természetesen nem teljes - a szerk.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?