1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A londoni az újkori olimpiák második legdrágább rendezvénye lesz, a szervezőbizottság több mint kétszer annyit költött végül a játékok előkészületeire, mint amennyivel 2005-ben a pályázatában számolt. A költségek elszálltak, pedig a válság elmélyülésével a szervezők sok helyen faragtak a kiadásokon. Mégsem mondhatjuk, hogy a 2012-es olimpián spóroltak. Marad a kérdés, ami mindig felmerül ilyenkor: nyereséggel zár-e a brit főváros?

Az olimpia megszervezése elsősorban presztízskérdés: az volt Athén számára is, mely az 1996-os játékokat akarta eredetileg megszervezni (a olimpiai mozgalom feltámasztásának 100. évfordulóján) és tagadhatatlanul az volt Peking számára is, mely a rendezés mellett az éremtábla első helyét is el akarta hódítani az Egyesült Államoktól - ez végül sikerült is.

A pályázat elkészítése óta sok minden változott

London a harmadik olimpiáját rendezi, ezzel már eleve "csúcstartó". A játékok helyszínéről 2005-ben döntöttek Jakartában, az utolsó körben három komoly versenyző maradt bent, három európai főváros: a britek mellett Párizs és Madrid. Pedig a szavazás előtt sokan arról suttogtak, 2004 után Európa jó ideig nem kap majd olimpiát. Azzal senki nem számolt, hogy 2008-ban pénzpiaci válság tör ki, mely elhúzódik egészen az olimpiáig. A londoni olimpia költségvetése egyre csak duzzadt az évek alatt, a szervezők mégis optimisták és a Downing Streeten is arra számítanak, hogy a játékok nagy nyereséget hoznak a szigetországnak.

Képek: London 2012



A pályázatban London még 5,26 milliárd eurós kiadással számolt, melyből 4,23 milliárd euró terhelte volna a költségvetést, a többit, közel 940 millió eurót, pedig magánbefektetőktől reméltek a szervezők. Ez utóbbi csak vágyálom maradt, az olimpia nem hozta lázba a magánszektort, az előkészületekhez csupán 209 millió eurót tettek hozzá a befektetők, vagyis a teljes rendezési költség alig 2%-a az, ami nem a brit államkincstárból származik.

Kapóra jött a válság

Örömmámorban úszott Nagy-Britannia, mikor 2005-ben elnyerték a rendezés jogát, de két év múlva a szervezők, látva az infrastrukturális beruházások költségeinek elszállását, bejelentették: 11 milliárd eurós összeggel számolnak a kiadási oldalon. A magánszektor továbbra sem mutatott nagyobb érdeklődést az olimpia iránt, ez pedig még nagyobb terhet rótt a brit adófizetőkre. Korábban például arra számítottak, hogy az olimpiai falut kizárólag magánberuházók segítségével húzzák fel (a játékok után lakóparkká alakítják a komplexumot), végül a kormánynak 222 milliót kellett áldoznia a sportolók szálláshelyére - nem akadt ugyanis megfelelő magánbefektető. Egyelőre az is kétséges, hogy a 16 ezer főt vendégül látó park az olimpiai után vevőre vagy legalább is bérlőre talál egyáltalán.

Az előkészületekre végül a 2007-ben kalkulált összegnél 600 millió euróval kevesebbet költöttek Londonban, szakértők szerint az építőipari elhúzódó válsága miatt tudták lejjebb nyomni az árakat a megbízók. Mondhatjuk tehát, hogy itt a recesszió éppen kapóra jött. Az olimpia megszervezésére így is több mint kétszer annyit költött a szervezőbizottság, mint amennyivel eredetileg számolt. Csak az előkészületek a brit GDP 0,5%-nak megfelelő összegbe kerültek, a lebonyolítás további 2 milliárd eurót emészt fel - ezzel London közel 12 milliárd eurót költ csak az olimpiára, és ebben nincsenek benne a kapcsolódó beruházások, például a közúthálózat fejlesztésére elköltött 6,5 milliárd euró. Ennél többet csak Peking költött a játékok megszervezésére, összesen 43 milliárd dollárt, ami 20-szor annyi, amennyi az 1996-os atlantai olimpia költségvetése volt.

Képek: London 2012



30 évre előre

A negatív példák
Az olimpiai mozgalom újraélesztésének 120 éve alatt 3 olyan olimpia volt, melynek elsődleges pénzügyi mérlege a játékok lezárulta után pozitív volt: Los Angeles (1984), Barcelona (1992) és Atlanta (1996). A legtöbb rendező azonban hosszú távon jól járt a játékok lebonyolításával, persze akadnak ellenpéldák is. Pénzügyileg totális kudarc volt az 1972-es müncheni olimpia, de ebben nagy szerepet játszott a terrortámadás is. Az 1976-os montreali olimpia megrendezésébe a város majdnem belerokkant, az akkor felvett hiteleket még most is nyögik. Hogy az előrelátó tervezés hiány mekkora gond a későbbiekben, azt jól mutatja a mostani labdarúgó-Európa-bajnokság is. Ukrajnában az ígért fejlesztések nagy része el sem készült (szállodák, autópályák), a felépült stadionok nagy része kongani fog az ürességtől, olyan városokban húztak fel 30 ezres arénákat, ahol eddig 8 ezren látogatták a helyi focicsapat bajnoki meccseit. A negatív példákban mind közös, hogy a rendezők egyszerűen túlvállalták magukat.

Kétséges, hogy rövid távon megtérül-e majd az olimpia - az első gazdaságilag is sikeres játékokra 1984-ben Los Angelesben került sor - vagyis 78 évvel az első újkori olimpia megrendezése után. De attól függetlenül, hogy papíron lesz-e majd bevétele a szervezőknek, az olimpia hosszú távon nagy lökést adhat egy térség vagy akár egy egész ország gazdaságának. A PwC nemrég összeállított tanulmánya szerint egy nagyobb sportrendezvény akár a következő 30 évben is érzékeltetheti áldásos hatását a gazdaságban - ehhez azonban nem árt a jól átgondolt tervezés. 1992-ben Barcelona például majdnem annyit költött az olimpiára, mint amennyit infrastruktúra-fejlesztésre: felújították a reptereket, megújultak a közparkok, a tömegközlekedést pedig alapjaiban szervezték át. Az olimpia nélkül ma Barcelona nem lenne világváros, a játékok hihetetlen lökést adtak Katalónia gazdaságának a beruházások miatt és fellendítették a turizmust is.

Dőlni fog a pénz?

Az idénymunkások számának megugrása miatt a londoni olimpiai már érezteti is pozitív hatását: a munkanélküliségi statisztika javult Nagy-Britanniában, 65 ezerre csökkent az állástalanok száma. A brit olimpiai bizottság szerint 2,5 milliárd eurót utalnak ki a játékokon dolgozók fizetésére. A szigetországba érkező vendégek valószínűleg megnyomják majd a belföldi fogyasztást is, a Visa szerint két hét alatt a szurkolók 800 millió fontot hagynak majd a brit szálláshelyeken, éttermekben és szupermarketekben.

A brazilok tudnak valamit?

Elemzők szerint a harmadik negyedévben az olimpia kihúzhatja a brit gazdaságot a recesszióból. Hosszú távon tehát egyre jobb befektetésnek tűnik a kéthetes küzdelemsorozat megszervezése. A kormány szerint az olimpia 13 milliárd fontos hasznot hoz a brit gazdaságnak az elkövetkező 4 évben.

Nem cél tehát a rendezők részéről, hogy az olimpia elsődleges pénzügyi mérlege pozitív legyen, és bár a játékokra költött összegek egyre meghökkentőbbek, úgy tűnik a nagy sportesemények még mindig jó befektetésnek számítanak - elsősorban hosszú távon.

Ezt a lehetőséget ismerte fel Brazíliai is. Az egyik legrobusztusabb gazdasági növekedést felmutató felzárkózó ország 2014-ben labdarúgó világbajnokságot, 2016-ban olimpiát (Rio de Janeiro) rendez. Az előkészületekre 2016-ig több mint 80 milliárd dollárt költenek Brazíliában - könnyen lehet, hogy épp emiatt négy év múlva brazil gazdaság jelzői közül el kell majd hagynunk a "feltörekvőt".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG