Hirdetés
Hirdetés

Orbán: nincs a magyar rendszerben polgári engedetlenség

2017. június 16., 08:31

Valaki mondja meg a miniszterelnöknek, hogy a polgári engedetlenségnek pont ez a lényege. Azok a civilek, akik nem tartják be az új törvényt, számíthatnak a retorzióra - mondta a kormányfő, aki szerint szeretünk Magyarországon élni és nem akarjuk, hogy az változzon. Az egyszerűen gondolkodóknak csak annyit üzen: még jobb lesz minden.

Szeretünk magyarok lenni, szeretünk Magyarországon élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjújában, amikor Brüsszel és Magyarország különböző Európa-képéről kérdezték. A kormány szerint nem jó dolog, ha átalakul az Európai Unió, de ha a németek és a franciák szeretnének kulturális és társadalmi változást, akkor lelkül rajta, Magyarországot viszont hagyják ki ebből.

Senkit nem lehet ránk erőltetni

Hirdetés

A kormány akkor sem változtatna ezen a politikán, ha sikertelen lett volna a nemzeti konzultáció, de így egy ország üzente Brüsszelnek, hogy a saját sorsa felől maga akar dönteni. Senki sem kötelezheti Magyarországot arra, hogy feladja az álláspontját - szögezte le a kormányfő a kötelező kvótáról szóló kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Orbán szerint egy egész népet nem lehet utasítani.

Ha a gát szivárogni kezd, előbb-utóbb áttör a víz - mondta az árvizekben edzett miniszterelnök arról, hogy akár be is fogadhatnánk 2000 menekültet, akkor nem lenne vita Brüsszellel sem, és egyébként sem küldenének, mert a kvóta egyelőre nem működik. Azzal kapcsolatban, hogy vezető német politikusok ostorozzák a kormányt, amiért az szembeszáll az uniós akarattal, Orbán azt mondta, Magyarország mindig megadta a tiszteletet Németországnak, így arra kérik a német politikusokat, hogy tegyék ugyanezt és ne vonják be Magyarországot a német választási kampányba.

A törvényt be kell tartania mindenkinek

A Velencei Bizottság összekeveri a politikát a joggal. Magyarország elismeri a jogi okfejtést, de a “politikai epeömlést” nem - összegezte a kormányfő a szerv kritikáját a civiltörvényről. Az USA elmarasztaló kommentárjáról Orbán annyit mondott, hogy sokkal szigorúbbak az ottani törvények, mire a riporter rátromfolt azzal, hogy az csak a politikailag aktív szervezetekre vonatkozik. A miniszterelnök szerint teljesen mindegy, hogy a külföldről finanszírozott civilek eddig is jól láthatóan és transzparensen közzétették, kitől mennyi támogatást kapnak. A billog, amit most kapnak, semmilyen negatív megítélést nem hordoz magában, a magyar emberek majd eldöntik, hogy kit támogatnak.

Mi az a polgári engedetlenség? Már megint balhézik pár liberális munkanélküli? A polgári engedetlenség a demokrácia egyik fontos és régi eszköze. Több fajtája és fokozata van, Rawls-i értelemben például akkor van szükség polgári engedetlenségre, amikor más demokratikus eszközzel nem lehet elérni a helytelen döntés - ebben az esetben a civiltörvény - megváltoztatását. Jelenleg ez a gyakorlatban a félrement törvény be nem tartását jelenti. Bővebben olvasson erről pont a TASZ-nál.


Azzal kapcsolatban, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság is polgári engedetlenséggel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy hibás törvény született, Orbán elmondta: nem létezik ilyesmi a magyar rendszerben, a törvények mindenkire vonatkoznak, és számíthatnak annak betartatására.

Hova tart az unió?

Európának eddig nem sikerült eddig jó válaszokat adnia a kihívásokra: a kormányfő szerint van egy biztonsági kihívás, van külpolitikai és népesedési kihívás. Lépések persze történnek a megoldások irányába, de a következő években döntéseket is kell hozni. Az unió most arra vár, hogy fejeződjenek be az európai választások, hogy végre a nagy kérdések felé fordulhassanak a tagországok. A nemzeti konzultációt is direkt úgy állították össze, hogy az a jövő nagy kérdéseiről kérdezze meg a lakosság véleményét.

Mit lát ebből az átlagember?

Orbán szerint pontosan meg lehet állapítani, hogy merre tart Magyarország. A helyzet úgy áll - összegzi az egyszerű megoldást - hogy mindenkinek lesz béremelés, a családok minden támogatást megkapnak a gyermekvállaláshoz és a munkavállaláshoz. Azt pedig senki sem vitathatja, hogy nagyon rossz helyzetből jutottunk el egy nagyszerű állapotba.

Az andorrai égés

Engem már kevés dolog lep meg, nem ma kezdtem az ipart - mondta Orbán arról, hogy Bernd Storck marad. De most mégiscsak a mohácsi vész után vagyunk a kormányfő szerint, annyi a különbség, hogy a király nem fulladt bele a Csele-patakba, úgyhogy itt a lehetőség, hogy összeszedje a csapatait.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?