Hirdetés
Hirdetés

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

2017. szeptember 21., 06:07

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Az oroszok Irán mellett

Az amerikai elnök kedden, hosszú, temperamentumának megfelelő, de logikusan felépített beszédet tartott az ENSZ ülésén. Meg is érkeztek a reakciók, közülük két országét tartjuk érdemlegesnek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy reagált, hogy országát különösen aggasztják Trump azon kijelentései, amelyek megkérdőjelezik az Iránnal kötött nukleáris egyezményt, miközben Irán nem sérti meg az egyezményt, ellenben Washington már megszeghetett egy fontos fegyverkorlátozási egyezményt.

Lavrov a Reuters szerint az ENSZ-ben riportereknek nyilatkozott, de tegnap az orosz külügyminisztérium is nyilvánosságra hozta válaszait, melyekből kiderül, hogy néhány kérdésben milyen mély a két nagyhatalom véleménye közti különbség. Iránnal kapcsolatban Lavrov vélte, hogy a Trump által hangoztatott aggodalmak, miszerint Irán kijátssza a szerződést, alaptalanok. A szerződés Irán 6 nagyhatalommal írta alá, és Oroszország, mint az egyik aláíró, meg fogja védeni azt.

Hirdetés

Észak-Korea

Észak-Koreával kapcsolatban arról beszélt Lavrov, hogy egyrészt aggasztó Észak-Korea teljes elpusztítását felvetni, hisz Oroszország is határos vele, így rá is hatással lehet, másrészt szerinte nem érdemes egy olyan országot fenyegetésekkel teljesen elvadítani, amelynél szeretnének elérni valamit. Az orosz külügyminiszter szerint a tárgyalás és a diplomácia lehet a megoldás, bár ebben az esetben egyáltalán nem látszik, hogy lenne miről tárgyalni Kim Dzsong Unnal, hisz annak esze ágában sincs lemondani rakétáiról és nukleáris fegyvereiről. Ha valaki, talán Lavrov alkalmas lenne, hogy tárgyaljon vele, mivel az orosz külügyminiszter jó diplomata, majdnem mindenkivel szót tud érteni.

Ki, milyen egyezményt sért meg?

Végül az orosz külügyminiszter megemlítette, hogy szerinte Amerika esetleg megsérti a 30 éve kötött,  a középhatóságú rakéták korlátozásáról szóló amerikai-orosz (akkor még szovjet) egyezményt, ez a vád egyébként fordított irányban is elhangzott. Kétségkívül ez egy hidegháborús egyezmény volt, amikor a felek még komolyan tartottak egymással vívott atomháborútól, ma azért nem nagyon számítanak ilyesmire. A párbeszéd egyébként folyamatos a két nagyhatalom között: Lavrov és amerikai kollégája, Rex Tillerson kétszer is tárgyaltak a héten New Yorkban.

Iráni elnöki reakció

Irán részéről maga Hasszan Rohani, az elődjénél, Ahmedinezsádnál sokkal mérsékeltebb, nyitottabb elnök reagált, és közölte, hogy Irán semmiképp nem fogja elsőként megszegni a 6 hatalommal aláírt megállapodást, és bízik benne, hogy az Egyesült Államok sem fogja megszegni azt az elnöki fenyegetések ellenére. Rohani úgy reagált Trump Irán-ellenes kirohanására, hogy az egy, a politikában újonnan feltűnt ember reakciója, és kár lenne, ha egy ilyen komoly szerződés felborulna egy viszonylag új politikus miatt (kétségkívül az elnökön kívül az amerikai politikusok többsége is elégedett az Iránnal kötött szerződéssel).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

A polgári repülésben nagy visszalépést jelentett, amikor a néhány, még működő Concorde leállt: azóta a hangsebesség áthatolhatatlan akadályt jelent a légi utas szállításban. Most Kínában álltak elő egy megoldás tervezettel, és nem is aprózzák el: kétszeres helyett hatszoros hangsebességgel süvítene a jármű.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?