3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankarának. Trump öröme a veszekedés kapcsán nem felhőtlen, hiszen Erdogan megismételte leghatározottabb elutasítását a Fehér Ház izraeli „béketerve” kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. Illusztráció.

Török küldöttség utazik ma Moszkvába a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet megvitatására. Az orosz média katonai forrásokra hivatkozva múlt szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szövetséges szíriai arab milíciákat az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát. Ezen híradások szerint Ankara több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben.

Elfogy a Kreml türelme

A szíriai Aszad-rezsimet támogató Kreml türelme a végéhez közeledik Ankara műveletei kapcsán, pláne, hogy az elmúlt napokban két szír harci helikoptert is lelőtt a török hadsereg. Vállalnia kell a török védelmi minisztériumnak a felelősséget azért, hogy nem helytálló tájékoztatást nyújt az ankarai vezetésnek az Idlíb tartományban kialakult helyzetről - közölte pénteken a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ. A parancsnokság szerint nem felelnek meg a valóságnak a szíriai kormányerők veszteségére vonatkozó török állítások, egyebek között az sem, hogy az elmúlt nap leforgása alatt a damaszkuszi rendszer 63 katonáját ölték meg. Valótlannak nevezte a közlemény azt az állítást is, hogy a szíriai erők tűz alá vették a török csapatokat.

De nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankara címére. A múlt héten a külügyi szóvivő azzal vádolta a török felet, hogy az nem teljesíti a 2018. szeptemberében kialkudott Szocsi Emlékeztető főbb pontjait, amelyet egyébként Irán is aláírt. Az sem segíti a Moszkva és Ankara között kapcsolatokat ezekben a napokban, hogy az Ankarába rendelt orosz nagykövet, Alekszej Jerkov sorozatosan halálos fenyegetéseket kap ismeretlenektől a Kreml szíriai katonai kampány kapcsán. Ezeket az incidenseket Moszkva nem veszi félvállról, hiszen Jerkov elődjét 2016. decemberében egy szolgálaton kívüli török rendőr lelőtte.

Erdogan joggal aggódik amiatt, hogy a harcok miatt mintegy 800 ezer civil fogta menekülőre Idlib tartományból és tart a török határ felé. Damaszkusz és Moszkva szerint viszont a harcokra igenis szükség van, hiszen Ankara terroristákat vett védelme alá a tartományban.

Trump pozicionálja magát

Washington pontosan érzékeli a Moszkva és Ankara között kialakult katonai- és politikai feszültséget és a vitában Törökország oldalára állt. Múlt szombaton Trump és Erdogan telefonbeszélgetést folytatott, amely során elítélték a szír kormányerők behatolását Idlíb-be és megegyeztek az amerikai-török kereskedelmi tárgyalások folytatásáról. A térségbe rendelt amerikai különmegbízott, James Jeffrey a múlt héten szintén kifejezte Washington támogatását „NATO szövetségesünk, Törökország” irányába.

Trump öröme a Putyin és Erdogan közötti veszekedés kapcsán azonban nem felhőtlen. Erdogan múlt szombaton megismételte leghatározottabb elutasítását Trump izraeli „béketerve” kapcsán. A török elnök kijelentette pakisztáni látogatása után, hogy „ez az úgynevezett béketerv veszélyezteti a regionális békét” és Ankara soha nem fogja megengedni a palesztin állam- és nép elleni „agressziót, annektálást és rombolást”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG