Hirdetés
Hirdetés

Putyin mai beszéde – itt lehet a következő háború

Káncz Csaba, 2019. február 20., 08:55

Egy befolyásos amerikai biztonságpolitikai agytröszt szerint Grúzia NATO-csatlakozási törekvése egy újabb katonai konfliktushoz vezethet Moszkva és Tbiliszi között. Márpedig a grúz NATO törekvéseket Budapest is támogatja. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC)

Putyin elnök ma tartja 15. alkalommal évértékelő beszédét a törvényhozás előtt. A tavalyi beszéd gyakolatilag egy diavetítéssé alakult, bemutatva az orosz nukleáris csodafegyvereket, amelyek állítólag garantálják, hogy ha bárki megtámadja az országot, akkor az „katasztrófa lesz az egész világ számára”. A Kreml kardcsörtetése egyenesen következik abból az aggodalomból, amelyet a NATO kelet-európai terjeszkedése és csapaterősítései váltanak ki Moszkvában.

Szíjjártó is támogatja a grúz NATO-csatlakozást

Hirdetés

A lezáratlan területi konfliktusok pedig Ukrajna, Grúzia, avagy Moldova esetében szinte garantálják a politikai feszültség állandósulását a Nyugattal. Pláne, ha mint Kijev tette a napokban, egyenesen az alkotmányba foglalja a kormány és a parlament azon kötelességét, hogy törekedjen teljes jogú NATO-tagságra. Hasonló dinamikát látunk Grúzia esetében, amelynek esetleges jövőbeni NATO-tagságát támogatja a NATO-főtitkára, az amerikai külügyminisztérium, sőt még a magyar kormány is. A 2008-as bukaresti NATO-csúcs zárónyilatkozata úgy fogalmaz, hogy „elkészülésük után mindkét országot befogadják a szövetségbe.”

Márpedig Moszkva álláspontja ez ügyben teljesen világos. Tavaly augusztusban egyértelmű fenyegetést küldött Grúzia címére Medvegyev orosz miniszterelnök, aki szerint „katasztrofális következményei lesznek, ha a grúz állam NATO-tagállammá válik”.

Sérelmek hosszú sora

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy egy befolyásos amerikai biztonságpolitikai agytröszt friss jelentése szerint Grúzia NATO-csatlakozási törekvése egy újabb katonai konfliktushoz vezethet Moszkva és Tbiliszi között. Az oroszok felhánytorgatják, hogy Washington jelenleg egy mélytengeri kikötőt épít a grúz Anaklijában, Szocsitól egy kőhajításnyira. Úgyszintén zokon veszik, hogy eközben már épül egy NATO bázis Tbiliszi mellett.

Lavrov orosz külügyminiszter egy tavaly decemberi interjújában azonban egy amerikai biológiai laboratóriumot nevezett meg, mint legkomolyabb veszélyforrás. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Tibliszi melletti, úgynevezett Richard Lugar Közegészségügyi Kutatóintézetben egynesen biológiai fegyverkísérletek folynak és az intézetbe csakis amerikai, nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkező személyek léphetnek be. Mindenesetre Grúzia már tavaly októberben bejelentette, hogy orosz ellenőrök meglátogathatják a laboratóriumot.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Washington térfoglalása

Az orosz-grúz viszony egyéb vonatkozásban sem nélkülözi a szürreális elemeket. A 2008-as háborúban elfoglalt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét eddig csak Oroszország, Szíria, Venezuela, Nicaragua és a 11 000 lakosú csendes-óceáni sziget, Nauru ismeri el - ez utóbbi is csak azután, hogy Moszkva 50 millió dollár segélyt utalt át. 2015-re végül – de facto – mindkét szakadár tartomány haderejének irányítása Moszkva kezébe került, sőt Dél-Oszétia csatlakozási szándéka is ismert Oroszország viszonylatában.

Eközben a grúz és az amerika hadsereg tavaly már a negyedik közös hadgyakorlatát tartotta meg, amelyeket Moszkva provokációnak tekint. Washington és Tbiliszi 2017-ben írta alá a hírszerzési együttműködésről szóló megállapodását.  Moszkva és Tbiliszi politikai kapcsolata tehát valóban bármikor válságosra fordulhat.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?