Hirdetés
Hirdetés

Trump mégiscsak nekiment Kínának - de miért éppen most?

2018. június 18., 06:07

Pár hete bejelentette a két fél, hogy megegyeztek a kereskedelem ügyében, de úgy tűnik, ez csak lárifári volt: az amerikai elnök most kiveti a 25 százalékos adót 50 milliárd dollár értékű kínai termékre. Kína máris viszonozza a lépést: indulhat a kereskedelmi háború. Vajon mire megy ki az egész?

Úgy egyeztek meg, hogy mégsem

A folyamat egy szócsatával kezdődött pár hónapja, amikor az amerikai elnök felvetette az 50 milliárdos tétel vámját, erre Kína közölte, hogy ugyanolyan értékben viszonozza a lépést, majd a felek addig emelték a tétet, amíg lényegében az lefedte az egész kétoldalú kereskedelem értékét. Már károkozás is történt: a kereskedők nem merték folytatni az amerikai szója felvásárlását és Kínába szállítását, mondván, bármikor beüthet a vám.

Hirdetés

Utána jöttek a tárgyalások a és a bejelentett megegyezés, miszerint Kína csökkenti kereskedelmi többletét Amerikával szemben, de úgy néz ki, ezt nem sikerült megtölteni tartalommal, mert Trump most mégis meglépte, amit korábban ígért: 50 milliárd dollár értékű kínai importra vet ki 25 százalékos vámot, július 6-i hatállyal. A kínai válasz nem késett sokat: ugyanekkora összegű amerikai árura vetik ki a vámot.

Mennyi az annyi?

Amerika célja az, hogy a jelenleg évi 370 milliárd dolláros, Kínával szemben fennálló kereskedelmi hiányt 2020-ig 200 milliárd dollárra csökkentsék. Ennek két útja van: vagy Amerika vesz kevesebb kínai árut és szolgáltatást, vagy Kína vesz több amerikai terméket, illetve szolgáltatást. Utóbbi nem is olyan egyszerű: az amerikai gyárak teljes kapacitáson működnek, gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság mellett.

A helyzet egyébként sem olyan egyszerű: a kínai többlet egy része látszólagos. Például egy Kínában gyártott iPhone esetében csak 15-30 dollár a hozzáadott érték, az 500 dolláros többi része pedig jó részt az Apple irgalmatlan profitját képezi. Szakértők szerint az ilyen, alacsony kínai hozzáadott-értékű termékek esetében nincs értelme a vámnak, azoknak több értelme lenne olyan esetben, ahol a kínai hozzáadott érték tényleges nagyobb, mint például a textilféleségeknél.

Technológia

Trump másik panasza a kereskedelmi egyenlegen túlmenően, hogy Kína rendkívül sok szellemi tulajdont, találmányt, gyártási eljárást szerzett meg Amerikától, valamint másoktól is, azáltal, hogy a külföldi cégeknek csak úgy engedélyezte a kínai jelenlétet, ha vegyesvállalatot alapítanak. Számítások szerint ez az utolsó 20-30 évben évi több százmilliárd dollár értékű is lehetett, és ráadásul feltehetőleg tényleg így is volt, de most már késő bánat: Kína már megszerezte a fejlett technológiákat és maga is tovább tudja őket fejleszteni. Az autógyártásban már meg is szüntették a vegyesvállalat-alapítási kötelezettséget, és jöhet sorban a többi iparág is.

Az igazi ok

Mindezek alapján úgy tűnik, túl hatékony eredményeket nem lehet elérni a vámokkal, ráadásul most van a legkevésbé szükség az egészre, amikor az amerikai gazdaság teljes gőzzel megy, egyes iparágakban már-már szűkös a munkaerő-kínálat. Az ok, amiért minderre most kerül sor, politikai lehet: a novemberi képviselőházi választások előtt az elnök az amerikai érdekek fanatikus védelmezőjeként akar mutatkozni, és ezzel minél több republikánus szavazatot szerezni. Hívőszónak jó a kereskedelmi partnerek szidalmazása, lehet, hogy olyan hatásos lesz, mint a migránsozás.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?