Hirdetés
Hirdetés

Valami bűzlik Amerikában – milyen pénzügyi és társadalmi aknák leselkednek?

Káncz Csaba, 2019. augusztus 06., 09:58
Cimkék
USA
, Amerika
, Donald Trump

Trump az elsők között jött rá a nyugati világban, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság következményeként a 20. század bevégeztetett, annak nemzetközi intézményei pedig a szemünk előtt válnak működésképtelenné. De milyen elképesztő mutatókkal bír az Egyesült Államok a paraván mögött, amelyek destabilizálják az országot, ennek ellenére napi szinten mégsem találkozunk velük? Káncz Csaba jegyzete.

Van egy ország a Földön, amely világszerte 150 000 katonáját állomásoztatja a világ 80 országában, mintegy 800 katonai bázison. Ennek az országnak nagyobb a katonai költségvetése, mint a Föld 144 országáé összesen. Mint azt egy általános iskolás is tudja, mindez a „szabadságért és demokráciáért” kifejtett globális harcot szolgálja.

Egy korszak lezárult

Az USA-t a hétvégén megrázó fehér nacionalista indíttatású tömeggyilkosság azonban rámutat arra, hogy a világ felé erőt és dominanciát mutató paraván mögött súlyos aggodalomra okot adó politikai és társadalmi folyamatok zajlanak.  Az El Paso-ban 20 ember életét kioltó lövöldöző a kiáltványában nem véletlenül mondja, hogy „egész életemben egy olyan jövőre készültem, amely jelenleg egyszerűen nem létezik”.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Valóban, Trump az elsők között jött rá a nyugati világban, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság következményeként a 20. század bevégeztetett, annak nemzetközi intézményei pedig a szemünk előtt válnak működésképtelenné.

Hirdetés

Az USA annak rendje és módja szerint most ki is vonul abból a második világháború utáni globális kereskedelmi- és politikai szuperstruktúrából, amely hét évtizede ő maga hozott létre.

Trump a 2016-os elnökválasztási kampány során erőteljesen kiállt a kékgallérosok szociális érdekeiért, de úgy, hogy mindezt az erőteljes nacionalizmus bázisán tette.

Az elnök tehát kiszabadította a démont, de azt bizony szolgálatai után nehéz visszaparancsolni a palackba (pláne, ha nem is akarja..). De milyen elképesztő mutatókkal bír az Egyesült Államok a paraván mögött, amelyek destabilizálják az országot, ennek ellenére napi szinten mégsem találkozunk velük?

Pénzügyi kilátások

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat. A CBO előrejelzése szerint az amerikai GDP mintegy 30 ezermillárd dollárt tesz ki 2029 magasságában, bár egy recesszió esetén ez több ezermilliárddal kevesebb is lehet. Az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz - amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Társadalmi mutatók

A társadalom jól-létének egyik fő mutatója, az életelvárás már három év óta folyamatosan csökken az USA-ban. Az öngyilkosságok száma emelkedik, miközben már többen halnak meg opioid túladagolásban, mint autóbalesetben és rákban – a túladagolás vezető halálozási ok lett az 50 év alatti korosztályban.

Idén az első hét hónapban 519 embert lőttek le az amerikai rendőrök. Az országban jelenleg 2.3 millió embert tartanak börtönben, ez a legmagasabb abszolút szám és arány, amelyet valaha egy ország a világban fel tudott mutatni – jelenleg mintegy 143 polgárra jut egy börtönlakó.

Míg 1989-ben az amerikai háztartások leggazdagabb 10 százaléka uralta a nemzeti vagyon 60 százalékát, ez az arány 2018-ban 70 százalékra emelkedett. Eközben Detroit városában már magasabb a csecsemő-halandóság, mint Botswanában. Valóban, az USA a fejlett világ legegyenlőtlenebb országa lett, az egyenlőtlenségek ráadásul napról-napra tágulnak és a társadalmi polarizáció bizony robbanásveszélyes szintet érhet el.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?