Hirdetés
Hirdetés

Választás: hétfőtől kopogtat a postás az ajtónkon

2019. március 23., 12:37

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak a májusi európai parlamenti választásról szóló értesítőt.

Deputies walk across a bridge in front of the plenary hall at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2019. EPA/PATRICK SEEGER
Az Európai Parlament strasbourgi épülete. EPA/PATRICK SEEGER

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek az európai parlamenti választás névjegyzékben, és melyik szavazókörben tudnak élni választójogukkal.

Április 5-ig postázzák

Hirdetés

Az értesítők nyomtatása a március 20-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor azt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Május 26-án szavazunk

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, valamint megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

A voksolásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Az EP-választásokat Magyarországon május 26-án, vasárnap tartják.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?