8p
Először forintosította a svájci frank januári megugrásának veszteségét az MNB. A felügyelet nem banki kockázati jelentése szerint - más-más okból - számottevő konszolidáció várható mind a befektetési szolgáltatói, mind a biztosítási piacon. Meglepő, de a biztosítási piac egyik legkomolyabb kockázata ma már az alacsony kgfb-díj.

 

Kedvezően alakult a bankszektoron kívüli, az MNB által felügyelet szektorok szempontjából tavaly a makrogazdasági környezet – mondta Kisgergely Kornél ügyvezető igazgatója, a Magyar Nemzeti Bank által idén először megjelentetett kockázati jelentés bemutatóján.

 

A szakember szerint a biztosítási piacot alaposan megmozgatta a nyugdíjbiztosítási adókedvezmény, az MNB ezen felül két ajánlással (a nyugdíjbiztosítási TKM-, illetve online biztosításközvetítői) szabott új irányokat a piacnak.

Kisgergely Kornél

A brókerpiac tavalyi eseményeit háttérbe szorítja a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor idei botránya. Kisgergely Kornél szerint a befektetési piacon ugyan „mikroszkópikus méretű” szolgáltatók mentek tönkre, ám az általuk okozott kár azonban komoly, százmilliárdos tételt jelentett. (Az MNB kimutatása szerint az érintett 3 cég az ügyfélvagyon 1 százalékát kezelte, az ügyfelek 4 százaléka tartozott ide.)

Kisgergely Kornél szerint nagy gond, hogy a csalások nagy részét vállalati kötvényekkel követték el, amely kedvező megtakarítási alternatívái lehetnének, ám a területen nem ez volt az első visszaélés, így a bizalom ezen instrumentumok irányába továbbra is csekély.

Így néz ki a svájci frank bukta

Végh Richárd az MNB tőkepiaci piacfelügyeleti igazgatóságának vezetője szerint a januári svájci frank sokk kapcsán 10 hazai vállalkozás szenvedett el veszteséget, összességében 20 milliárd forintos veszteséget okozva a lezárt pozíciókon. (Január 15-én egy-egy számlatulajdonos átlagosan mintegy 10 millió forintos veszteséget szenvedett el a lezárt pozíciókon, s ezt növelte a nem lezárt pozíciók vesztesége. Az ügyféltartozások egy részét a befektetők nem tudták fedezni, illetve az elszámolások során nem tudták rendezni. (A befektetési alapoknál a veszteség az alapkezelői szektor nettó eszközértékének 0,5 százalékát érintette.) Az igazgató szerint az utólagos ármódosítások miatt egyes online platformok működtetőivel szemben perek indulhatnak.

Az igazgató szerint az is kiderült, hogy a hazai szolgáltatók külföldi kereskedelmi platformokkal kötött úgynevezett white-label megállapodásai komoly kockázatot jelentenek. (Ekkor a hazai szolgáltató saját nevében nyújtja az ügyfelek részére a magas tőkeáttételű devizakereskedési lehetőséget.) Januárban kiderült, hogy a kereskedésbe beépített automatizált kockázatkezelési funkciók (stop-loss megbízások) nem működtek, sok esetben az online kereskedési rendszerek nem voltak képesek a hirtelen megnövekedett megbízásokat kezelni. A tapasztalatok nyomán az MNB egyrészt erősíti a felügyelést ezen megállapodások iránt, ugyanakkor arra próbálja szorítani a piacot, hogy függő ügynöki kapcsolat váltsa ezeket a megállapodásokat, akik kitartanak a white-label szerződések mellett, azok esetében ugyanakkor a felmerülő partnerkockázatok okán többlettőke-előírás várható.

Végh Richárd szerint az év eleji történések ellenére nem ingott meg a bizalom a szektorban, az ügyfélvagyon a befektetési vállalkozások esetében 3 százalékkal nőtt az első negyedév alatt. Azt, hogy koncentráció zajlik a piacon és a befektetők a biztonságosabbnak tartott banki cégekhez viszik inkább a pénzüket, az jelezi, hogy a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknél 7,8 százalékos ez a növekedés.

Komoly feltételek a szolgáltatókkal szemben

Az MNB pótolta a korábbi előírások hiányát – amelyek például a hitelintézeti szektorban megvoltak – így a piacra lépéshez szükséges képzettségi szabályok szigorodtak, s előzetes engedélyhez lesz kötve a vezető személyének változása. A könyvvizsgálókkal kapcsolatban is szigorodnak a szabályok. Új piacra lépő cég egy éven belül átfogó vizsgálatra számíthat, a cégeket a korábbi 5 helyett 3 évente keresi majd fel az MNB. Az igazgató emlékeztetett: számottevően bővült a felügyeleti eszköztár is. A szolgáltatók a jövőben sokkal szigorúbb információszolgáltatást kell, hogy teljesítsenek. A változások után az MNB honlapján minden befektetőnek módja lesz az értékpapír-számláján lévő megtakarítások (értékpapír, pénz) nyomon követése.

A piaci társaságok harmada már tavaly is veszteséges volt. Az év eleji brókercsődőkből eredő többletbefizetések (és a veszteségek) okán az – igaz hosszan elnyúló befizetések okán a veszteségtermelés erősödni fog, ezért komoly koncentráció várható majd a piacon – mondta az igazgató.

Biztosítók, pénztárak: kevés lesz a trendforduló

Nagy Koppány, az MNB biztosítókért, pénztárakért, pénzügyi vállalkozásokért és a közvetítők felügyeletéért felelős igazgató szerint nemzetközi összevetésben a hazai biztosítói és pénztári piac kicsiny, a hosszú távú megtakarítási kedv alacsony. A piacokon ugyanakkor növekedési fordulat következett be, ám ennek ki kellene tartania, hiszen a növekedés mértéke egyelőre elmarad a régisó országoktól. A biztosítói és az önkéntes pénztári tartalékok szintje azért így is közelíti a 3000 milliárd forintot (jelenleg 2800 milliárd, 2017-re várható, hogy elérjük a 3000 milliárdot), ami azért jelzi, hogy nem csekély mértékről van szó. A vizsgált szektorok a megtakarítások 60 százalékát állampapírban tartják.

Nyugdíjbiztosítás hajtotta növekedés

Életbiztosításokban jelenleg 1,8 millió ügyfél tartja pénzét, az életági díjbevétel 3,4 százalékkal, a szerződők száma 2 százalékkal nőtt tavaly. Az életbiztosítási piacot egyértelműen a nyugdíjbiztosítás hajtja, a fogyasztók védelmét a TKM-ajánlás biztosítja, amely ugyanakkor bizalmat ébresztett a fogyasztókban, a piac pedig jogkövető. A legdrágább TKM-mel bíró termékek eltűntek, ráadásul a limitszint alatt valódi verseny alakult ki. Az éves nyugdíjbiztosítási átlagdíj 222 ezer forint, míg a „sima” életbiztosítások 138 ezer forintos éves átlagdíjon mozognak. A nyugdíjbiztosításnál, a NYESZ-nél és az önkéntes nyugdíjpénztáraknál lényegében azonos a költségszint, így tényleg az ügyfél belátásán múlik, melyik megoldást választja.

Ma már az olcsó kgfb-díj a legnagyobb kockázat

A szektorszintű kockázatok terén ugyanakkor az MNB továbbra is úgy látja, hogy a kgfb-biztosításoknál a károk növekedését nem követik a díjak, ez szolvencia-problémákat vethet fel. A kárhányad 80-100 százalék között van, ez a biztosítói költségekkel már mindenképp 100 százalék felett van. Ez már az autósoknak sem jó hír, hiszen a problémák ahhoz vezethetnek, hogy rosszabb színvonalon, lassabban történik majd a kárrendezés. A szükséges díjemelés nem jelentős az ügyfeleknek – emlékeztetett az idei évre az igazgató. Az idei átlagdíjak személygépkocsiknál 4, egyéb területen 16 százalékos növekedést jelentettek – ez a mostani díjszintek mellett kezelhetőek – vélekedett Nagy Koppány.

A tőkefeltöltöttsége a vizsgált területnek stabil, de nemzetközi szinten alacsony, a Szolvencia II. szabályok miatt növekvő volatilitás várható. Az EU és a régiós országokban a tőkefeltöltöttség 360 százalék körül áll, ehhez képest Magyarországon 200 százalék körül állunk.

Kevesen osztoznak a profiton

A biztosítási piac jövedelmezősége szektorszinten jó, ám visszabontva egyes cégekre, igen koncentrált a nyereségesség, ami komoly konszolidációs várakozást erősít. A biztosítók harmada tartósan veszteséges – mondta Nagy Koppány.

A fentiekkel függhet össze, hogy az életbiztosítási piacon újra nő a piaci koncentráció, míg az önkéntes nyugdíjpénztári piacon (ahol 1000 milliárd forintnyi megtakarítás van) természetes és régóta tart a koncentráció. Ez utóbbi piacon Nagy Koppány komoly előnynek tartja, hogy az önkéntes befizetések száma folyamatosan nő, amit ugyanakkor az elért jó hozamok hajtanak.

Jön az életbiztosítási TKM-ajánlás is

Az MNB a nyugdíjbiztosítási ajánlás tapasztalatai alapján megfogalmazta az etikus életbiztosítási koncepció létrehozásának szükségességét. A cél a költségtranszparencia, ennek jegyében a befektetési költségek felülvizsgálatát tervezik (a mintát az önkéntes nyugdíjpénztári szabályozás jelentheti). A jutalékszabályok finomítása is napirenden van, ennek első szabályozása már megtörtént, de több más lépést (mint pl. az egyszeri díjas életbiztosítások jutalékkorlátjának bevezetését) tervezik. A koncepció a befektetésre vonatkozó technikai szabályok szigorítását is előirányozza. Az MNB megítélése szerint a TKM-önszabályozás hasznos volt, ám a TKM limit tekintetében már nem működik jól a piaci önszabályozás, ezért itt az MNB lépni kézül, s vélhetően életbelép majd TKM-ajánlás az életbiztosításokra is

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG