Hirdetés

Brexit: eufória után piaci szorongás

Csabai Károly, 2019. október 18., 11:19

A csütörtöki brit-EU-paktum után felfelé indult tőzsdeindexek megtorpantak, miután bizonytalan, a brit parlament szombaton szentesíti-e a szigetország EU-s kilépésének feltételeiről született deal-t. Ennek árnyékába kerültek olyan hírek, amelyek „békeidőben” bizonyára nagyobb figyelmet kaptak volna, mint például az, hogy az EU-s termékekre kivetett vámok mától érvényesek.

Az amerikai befektetők is örömmel fogadták, hogy a brit kormány és az EU megegyezett a Brexit-megállapodás feltételeiről, így jelentősen csökkent a rendezetlen kilépés esélye: valamennyi főbb index pluszban zárt. Ázsiában már vegyes volt a kép, csak a japán börze barométere zöldellt, ezzel szemben a sanghaji és a hongkongi masszív – az előbbi 1,5 százalékot közelítő, az utóbbi fél százalék feletti – mínuszban járt, amiatt, hogy Kína gazdasági növekedése a vártnál alacsonyabb lett. Európában viszont egyértelműen azért volt nyomott a hangulat – valamennyi tőzsdeindex pirosat jelzett, köztük a BUX is –, mert bizonytalan, sikerül-e Boris Johnson miniszterelnöknek megszereznie szombaton a brit parlament áldását a Brexit-paktumra. Érdekes módon a kínai gazdaság lassulására az olajárak eltérően válaszoltak: míg az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése emelkedett, addig a mától éppen csökkent magyar benzinárak meghatározásánál is figyelembe vett Brent típusé esett. Az arany kissé gyengült, a forint viszont viszonylag jó formában, az euróval szemben a 331-es szint alatt vágott neki a hét utolsó napjának. Amely főbb, várható piacmozgató eseményei az alábbiak lehetnek.

1. Brexit: még mindig nincs vége

Hirdetés

Hiába kerültünk közelebb csütörtökön az Egyesült Királyság rendezett uniós kilépéséhez, azt a brit parlamentnek még szentesítenie kell a szombatra összetrombitált rendkívüli ülésén. Márpedig ez korántsem biztos, miután az északír demokrata unionista párt (DUP) nem támogatja a megállapodást. Gondjuk alapvetően Észak-Írország státuszával van, miután az a döntés született, hogy az az Egyesült Királyság része marad, még négy évig azonban bizonyos uniós szabályokat is alkalmaznia kell, így jogilag az EU vámuniójához is fog tartozni. Brüsszel szerint viszont nem lehet már több halasztás, így amennyiben a megállapodás piros jelzést kap Londonban, akkor akár a hard-Brexit sem kizárt.

2. Mától amerikai vámok az EU-s termékekre

Az Egyesült Államok összesen 7,5 milliárd dollár értékben vetett ki büntetővámokat az uniós cikkekre, miután a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jóváhagyta, hogy az Airbus jogtalan állami támogatásban részesült. A vámok hatására az Airbus által gyártott repülőgépek mától 10 százalékkal többe fognak kerülni az USA-ban. A repülőgépek és azok alkatrészei mellett az EU-ból importált más cikkek is drágulnak, a Franciaországból, Spanyolországból és Németországból behozott borokat például 25 százalékos többletadó sújtja. Az unió ellenlépésére még várni kell, mivel jelenleg a WTO vizsgálja, hogy a Boeing is részesült-e illegális támogatásban. Amennyiben a vádakat megalapozottnak találja, az EU részéről is várhatók az amerikai termékeket sújtó kereskedelmi szankciók.

3. Lassuló gazdaságok

A kínai éves alapon 6 százalékkal bővült július-szeptember között, ez az 1990-es évek óta a legalacsonyabb ütem és elmarad az elemzők által várttól. Bár az ipari termelés és kiskereskedelem jól teljesített, a csökkenő beruházások középtávon nem kecsegtetnek sok jóval. A lassulás ellenére az idei növekedés is 6 százalék felett alakulhat, ami megfelel a kommunista párt által előirányzott 6-6,5 százalékos tervnek.

A német kormány a korábbi 1,5 százalékos várt GDP-növekedéssel szemben tegnap 1 százalékos bővülésre mérsékelte a jövő évi prognózisát. Mindenekelőtt az ipar és az export vártnál gyengébb teljesítménye miatt, amit nem kompenzál, hogy az építőipar a belső keresletnek köszönhetően erősödik. A német gazdasági miniszter a Brexit-megállapodásban bízik, mondván, az javítaná a német vállalatvezetők kilátásait, s ezáltal a gazdasági teljesítményt is.

4. A vártnál jobban teljesített a Morgan Stanley

Egy részvényre jutó nyeresége 1,27 dollár lett, 16 centtel magasabb a piaci várakozásoknál, 10 milliárd dolláros bevétele pedig mind a 9,59 milliárdos előzetes becslést, mind az előző év azonos időszakának 9,9 milliárd dolláros mutatóját lekörözte. Tőkearányos nyeresége kis mértékben csökkent, a tavalyi harmadik negyedéves 11,5 százalékról 11,2-re. A gyorsjelentés szerint a vállalat minden üzleti szegmensében növelni tudta a bevételeit, a befektetési banki tanácsadás, illetve a kereskedés is jól teljesített. A kereskedési területen leginkább a fix kamatozású kötvények esetében mutattak fel kimagasló eredményeket. Mindezeknek köszönhetően a vállalat az utóbbi évtized legjobb harmadik negyedéves eredményét tudta felmutatni, amire részvényei 1,5 százalékkal emelkedtek a csütörtöki kereskedésben.

5. Tovább csúszik a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése

Az állami olajcég váratlanul bejelentette, hogy hetekkel elhalasztják az előértékesítés megkezdését, így a nyilvános részvénykibocsátás is csúszik. Az indoklás szerint az elemzőknek lesz idejük a harmadik negyedéves eredményeket is feldolgozni, így a valós értékhez közelebb történhet meg a kibocsátás. Eredetileg október 20-án tervezték elindítani az értékesítést, amit novemberben követett volna a tőzsdére lépés. Ez már a második csúszás, eredetileg tavalyra tervezték a kibocsátást, ami azon bukott el, hogy az a szaúdi herceg által megszabott 2 ezermilliárd dolláros áron nem lett volna sikeres. A nem hivatalos részletek alapján a cég 2 százalékát tervezik értékesíteni 40 milliárd dollár értékben, ami a valaha volt legnagyobb kibocsátás lehetne. A korábbi tervekkel ellentétben egyelőre csak a szaúdi tőzsdére vezetnék be a papírokat, ám egy sikeres értékesítés esetén várhatóan lesz másodlagos bevezetés New Yorkban vagy Londonban.

6. Ismét vásárol az OTP?

A legnagyobb magyar bank nevét a lengyelországi mBank lehetséges új tulajdonosai között említi a Parkiet című hírlap. Még sorban állnak a vevők az elsősorban digitális szolgáltatások terén erős mBank 69,3 százalékos részesedéséért, amely jelenleg a Commerzbank birtokában van. Lengyel információk szerint a BNP Paribas is jelezte az érdeklődését, ám a legnagyobb eséllyel a lengyel állami tulajdonban lévő bankok, a PKO és a Pekao pályáznak. Az OTP mellett szól, hogy a banknak jelenleg nincs kitettsége a lengyel piacon – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Az mBank eszközállománya alapján a negyedik legnagyobb lengyel bank, óvatosságra inthet azonban, hogy a svájcifrank-alapú hitelek a teljes hitelállománya 16,7 százalékát teszik ki.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdba rúghatnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?