Hirdetés
Hirdetés

Kitört a bankőrület: 10 éve ronda vége lett

Fellegi Tamás, 2017. december 04., 18:46

Az amerikai tőzsdéken érdekes folyamat figyelhető meg: a nagy befektetési bankok részvényeit úgy veszik, mintha ingyen lennének, a nagy internetes cégek papírjait eladják. A BUX-ot a Richter húzta le, a gyógyszergyár részvénye nagyot zuhant. A többi hazai blue chip kissé emelkedett, nagyot raliztak viszont az európai tőzsdék.

Nem tudni, mi váltotta ki a 10 éve egyszer már lezajlott folyamatot, miszerint a befektetők mindent eldobnak és rohannak bankrészvényeket venni. Lehet, hogy a bitcoin őrület miatt fordultak a szektor felé (noha a kriptodeviza ügyletek épp elkerülik a bankszektort), de végül is ebben a túlvett tőzsdei szakaszban már nincsenek magyarázatok.

Morgan Stanley
Morgan Stanley

Az emelkedő trend korábbi szakaszában megindokolták, miért vesznek egyes részvényeket: magas várható növekedés, vonzó osztalék, stb. Az elő ok miatt hajtották magasra a gigantikus internetes cégek papírjait, és volt is benne ráció, tényleg nagy növekedést produkáltak. Most azonban megjött bennük a korrekció: a Facebook, az Amazon és a Netflix másfél-két százalékkal esnek, a Google-t a nemrég áttört ezer dolláros szint támasztja.

Hirdetés

Eközben ötödik napja tépik a Mogan Stanley, a JP Morgan és a Goldman Sachs részvényeit, pont azóta, amikor a nagy netes cégek tetőztek. A pénz átáramlása egyik szektorból a másikban még az indexeken is megmutatkozik: a még mindig technológiai túlsúlyú (bár sokkal kevésé, mint a dotcom lufi idején) Nasdaq fél százalékkal esik 6810, addig az S&P 500 fél százalékot emelkedik 2655 pontig.

Google
Google

Európában szép kis emelkedés kerekedett: a DAX másfél százalékot ralizott 13 060 pontig, a francia CAC-40 pedig 1,36 százalékkal került feljebb 5390 pontig.

A pesti börzén a Mol, az OTP és a Telekom szerényen, 0,3-0,4 százalékkal emelkedtek 2994, 9969 illetve 471 forintig, a 6 százalékkal 6400 forintig zuhanó Richter azonban egy százalékal lenyomta a BUX-ot 37 800 pontig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?