6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egymás után indulnak el, és emelkednek sokszorosukra különféle részvények árfolyamai, majd kipukkad a lufi. Az is előfordul, hogy nem pukkad, de rendszerint csak akkor, ha Mészáros Lőrinc szerez meghatározó tulajdont a cégben. Minden esetben erre játszanak kisbefektetők és dörzsölt spekulánsok egyaránt. Különös folyamat indult ezzel a hazai börzén.

A speciális modell

Épp csak két éve, hogy a gyorsan emelkedő vagyonú és hírnevű, kormányközeli üzletember egyszer csak megjelent a tőzsdén is, de nem a hagyományos módon, részvénykibocsátással vagy jól működő cégek felvásárlásával, esetleg rosszul álló cégek olcsón történő megvételével. Itt más volt a recept: nagy részesedést venni egy cégben, jóval drágábban, mint amit a fundamentumok indokolnak, utána rejtélyes módon sokszorosára emelkedik a részvény árfolyama, de aztán kiderül, hogy az üzletember és befektetőtársai be is viszik az ennek megfelelő nagy vagyont a cégbe.

Hogy mire jó ez? Nos, ezt máig sem tudjuk. Lehetett volna egy holdingcéget alapítani, abba bevinni a vagyont, ezt nyilvános kibocsátással tőzsdére vinni: ez lett volna a szokványos megoldás, ami a fő tulajdonos érdekeit is leginkább képviseli. Itt azonban mintha ajándékozni akart volna a részvényeseknek, még arra sincs magyarázat, miért kellett kezdetben két cég (az Opus és a Konzum), hisz most egyesülnek, teljesen ésszerűen. A két cég aztán több lett: jött az Appeninn, és tavaly a 4iG. Utóbbi esetében a vagyonbevitelt hatalmas megbízások egészítették ki: a cég értéke meg lett növelve, a tízszeres árfolyamemelkedés előbb-utóbb indokolttá válik.

Bármi arannyá válhat

A befektetők döbbenten tapasztalták, hogy ilyen létezik: bármilyen gyengén működő tőzsdei cég hirtelen a fundamentumok által indokoltnál sokkal többet érhet, miután nem tudni, mikor, melyiknél jelenik meg a különös befektető. Már 2017-ben számos kis cég árfolyama szárnyalni kezdett az ilyen spekulációk miatt (Nordtelekom, OTT-1, Futuraqua, SET), de nem ezekben jelent meg a várt vevő, hanem az addig igen stabil árfolyamú, már említett 4iG-t adták el neki a 400 forintos árat hiába váró (innen a cégnév is) fő tulajdonosok.

Időközben egy mindegyiknél furább ügylet is zajlott: a teljesen értéktelen, tevékenységet nem végző, vagyonnal nem rendelkező, egy darabig csődeljárás alatt álló, mintegy 1 forintos árfolyamon forgó Est Médiát kezdték el vásárolni, és amikor már megsokszorozódott az árfolyam, szárnyra is keltek a pletykák, sőt, maga a cég is úgy nyilatkozott, hogy várják a befektetőt, aki sok milliárdért megveszi a semmit nem érő céget.

Egy embertől és annak helyzetétől függenek

Kitalálták, hogy a cég önmagában akkor is nagy, sőt elképesztően nagy érték, ha nincs tevékenysége és vagyona. Ezt az értéket pedig az adja neki, hogy megjelenhet bármikor egy nem teljesen racionálisan vásárló, államközeli üzletember. Csodák-csodája, meg is jelent, épp csak megmutatkozott, 5 százaléknyi részvénypakettel Andy Vajna. Az árfolyam az égbe ment, a befektetők várták a Mészáros-effektust. Az azonban késett, a vagyon és az üzleti tevékenység nem érkezett meg a cégbe, ellenben most a kultikus tulajdonos elhunyt.

Ez mindjárt rá is világít az egész folyamat különös mivoltára. Mivel ezek a cégek nem hagyományos növekedéssel válnak naggyá, hanem egy ember által, akitől így függővé válnak, sőt adott esetben attól is, hogy milyen az illető kapcsolata a kormánnyal, esetleg más állami szervekkel.

A szemfülesek és az alkalmas cégek

Az ügyesebb spekulánsokat persze ez már nem izgatja: ha megvan a nagy ügylet, ment eleget az árfolyam, kiszállnak, és már keresik is a következő lehetséges jelöltet. Nemrég ilyen lett meg a Plotinus, melynek korábbi főtulajdonosa, Zsiday Viktor tudatosan leépítette a cég tevékenységét, viszont a benne keletkezett értéket szét akarta osztani a részvényesek között. A tőzsdei kivezetés és zárt társasággá alakulás nem jött össze, így maradt részvények cég általi megvásárlása. Aki akart, így kiszállhatott a cégben lévő pénz által indokolt értéken, 6 ezer forinton, és végül normál esetben mindenki oda is adta volna a részvényét, a cég így végül kivezethető, megszüntethető lett volna.

Csakhogy időközben a fent vázolt okok miatt az üres cégnek értéke kezdett lenni, venni kezdték a spekulánsok. A fő tulajdonos viszont nem akart ilyesmiben spekulálni, neki púp volt hátán az egész, végül pakettjét eladta olyan ügyes befektetőknek, akik remekül meg tudják lovagolni a „Mészáros-mániát”, ha nevezhetjük így. Innentől aztán szállt az ár, bő hónap alatt 6-ról 40 ezer forintig.

Mi tartja fenn?

A kérdés: mi teszi lehetővé azt, hogy ez a helyzet fennmaradjon? Miért lehet értéke üres cégeknek, vagy miért foroghatnak részvények fundamentális értékük sokszorosán, úgy, hogy növekedési kilátások sincsenek? Normál esetben a piac kiegyenlítené ezt a helyzetet, mégpedig úgy, hogy számtalan céget gründolnának befektetők, és ezeket, esetleg meglévő cégeiket hoznák tőzsdére, tőkeemeléssel, nyílt kibocsátással, hirdetve, hogy várják az említett nagynevű befektetőket. Egy idő után rengeteg ilyen cég lenne a tőzsdén, és addig jönnének újabbak, amíg valaki hajlandó őket megvenni. A végén csak reális árak lennének, hisz akár több száz vagy több ezer új cégnél már értelmetlen az államközeli mágnást várni.

De vajon miért nem történik meg ez? Nos, vélhetően azért, mert a tőzsde standard és prémium kategóriájába komoly feltételekkel lehet csak bejutni. Ez így is helyes, viszont az a baj, hogy ha valaki már benn van, ki nem teszik. Megszűnhet a tevékenysége, vegetálhat: ha negyedéves beszámolóit megjelenteti, bejelentési kötelezettségeit teljesíti, maradhat tevékenység vagy vagyon nélkül is. Valahogy úgy, ahogy az eurózónában volt kezdetben: a rendkívül szigorú maastrichti kritériumok teljesítésével lehetett bekerülni, de aztán már elengedhette magát az adott ország, ki már nem tették (ennek persze vége lett, egy valutaövezet így nem lenne fenntartható).

A különös, a piacgazdaság körülményei között abnormális helyzetet tehát két dolog eredményezte: egyrészt a tőzsdei szereplésre méltatlan cégek tőzsdén maradásának lehetővé tétele, másrészt a Mészáros Lőrinc és befektetőtársai által megvalósított, finoman szólva unortodox, az ügyes vagy jól értesült spekulánsok közé pénzt szóró, nálunk egyedülállóan megvalósított befektetési stratégia.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG