Hirdetés

Trump kemény feltételt kapott Kínától

2019. december 02., 11:04

A befektetői hangulat ismét javulni látszik, miután a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzser index adatok láttak napvilágot hétfőn. A sokszor kulcskérdésnek minősített amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kapcsán viszont felmerültek kételyek. Peking állítólag az első ütem jóváhagyását egy komoly feltételhez köti.

A múlt hét utolsó két kereskedési napja lassú csorgást mutatott, köszönhetően annak, hogy az amerikai piacok zárva voltak, illetve pénteken csak fél napot kereskedtek. Ekkor a New Yorkban a DJIA-30 index 0,38 százalék, az S&P-500 index 0,34 százalék, a Nasdaq Composite index 0,46 százalék veszteséggel fejezte be a kereskedést. Mindezt ugyanakkor tekinthetjük korrekciónak is, miután a Wall Street a hét első három napjának mindegyikén rekordon zárt.

A hétvégén több helyen tettek közzé beszerzési menedzserindex adatokat, illetve reggel is publikáltak Európában sorokat, amelyek összességében erősítették a befektetők optimizmusát. Délután az USA-ban is kijön a friss BMI-adat, bár úgy tűnik, most minden a bika mellett áll, azért érdemes odafigyelni a mutatók alakulására.

Az európai piacok hétfőn emelkedéssel indultak, a főbb indexek ismét éves rekordszintjük közelébe ugrottak. A magyar piac is kisebb plusszal kezdett, ugyanakkor csak a Richter az, ami a blue chipek közül érdemlegesen felfele tudott mozdulni.

Nézzük, milyen adatok mozgathatják a piacokat.

1; Kemény feltételt támasztott Kína

Hirdetés

A Global Times című lap arról írt a hétvégén, hogy a kínai tárgyalódelegáció azt szeretné elérni, hogy a már bevezetett vámokat is törölje el Amerika, és ne csak a később bevezetendő tarifáktól tekintsenek el. Ez viszont olyan pont lehet, amely miatt tovább tolódhat a megegyezés, hiszen az USA számára ez az a fegyver, amivel nyomást tud gyakorolni Pekingre.

2; Inkább pozitív BMI adatok láttak napvilágot

A piacok leginkább a kínai menedzserindexet várták, amely a várakozásoknál kedvezőbben alakult. Hét hónapja tartó visszaesés után ismét növekedett a kínai feldolgozóipar novemberben, mivel a hosszú ideje nyomott belső kereslet felerősödött a pekingi vezetés által alkalmazott gazdaságélénkítő intézkedések miatt. A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,2 pontra emelkedett novemberben. A BMI április óta először kapaszkodott vissza a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé. Elemzők ezzel szemben 49,5 pontra számítottak az előző havi 49,3 pont után. A BMI egyik kulcstényezőjét jelentő, a termelésre vonatkozó részindex szintén nyolc hónapos csúcsra emelkedett novemberben, 52,6 ponttal ugyanis március óta a legjobb eredményt mutatta, 1,8 ponttal emelkedve az októberi 50,8 pontról.

A Caixin által mért kínai BMI értéke 51,7 pontról 51,8 pontra emelkedett novemberben, miközben a konszenzus 51,4 pontot várt. Utoljára 2017 januárjában mértek ilyen magas értéket.

Japánban az októberi 48,4 pontról 48,9 pontra emelkedett a BMI, ez némi bizakodásra adhat okot, ugyanakkor továbbra sem sikerült elérni az 50 pontos küszöböt.

A reggeli órákban az európai piacról is jöttek BMI adatok, kora délután pedig az Egyesült Államokban közlik ezt, amelyek alakulása rövid távon minden bizonnyal hatni fog a piacokra. Az eurózóna és a német BMI is a várnál jobban alakult, felhőtlen örömre azért nem lehet ok, mert az adatok továbbra is bőven az 50 pont alatti szinten állnak, így csak a várható visszaesés mértéke fog csökkenni a mutatók előrejelzése alapján.

3; Élénken érdeklődtek a Saudi Aramco részvényei iránt

Máris túljegyezték az intézményi befektetők és a viszontkereskedők a Saudi Aramco részvényeit, amelyek jegyzése november 17-én kezdődött, és december 4-án zárul le. A szaúdi állami olajcég 1,5 százaléknyi tulajdonrészét adja el a rijádi Tadawul tőzsdén. A cég a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) keretében mintegy 3 milliárdnyi részvényét értékesíti 30-32 riál (8-8,53 dollár) értékben. Az ársáv felső határa alapján a 1,5 százaléknyi Aramco-részvény értéke 25,6 milliárd dollár.

A hét végéig összesen 44,3 milliárd dollár értékű kereslet jelentkezett az intézményi befektetők és a viszonteladók részéről. A végleges kibocsátási árat december 5-én hirdetik ki. Amennyiben a kibocsátási ár az ársáv felső határa lesz, akkor az Aramcóé lesz minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása, megelőzve az Alibabát. A kínai internetes kiskereskedelmi cég 25 milliárd dollárnyi részvényt dobott piacra 2014-ben a New York-i értéktőzsdén. A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével zárult harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az ágazatbeli amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt.

4; Nagy pörgés volt az amerikai webáruházakban

Múlt hét pénteken összesen 7,4 milliárd dollárért vásároltak interneten az Egyesült Államokban. Ez a második legnagyobb internetes forgalmat jelenti, ezt egyedül a 2018-as Cyber Monday 7,9 milliárd dolláros forgalma előzi meg, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A boltokban elköltött összeg 6,2 százalékkal csökkent ezen a napon a tavalyihoz képest. Összességében nőttek a költések, ám a bővülés visszafogott volt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?