Hirdetés
Hirdetés

Londoni elemzők szerint sírás lehet a piaci eufória vége

2012. július 30., 13:03

Londoni elemzők szerint várhatóan nem lesz tartós az elmúlt napok piaci eufóriája, amely az EKB elnöke és több vezető euróövezeti politikus által az euró megvédéséről tett legutóbbi nyilatkozatok nyomán alakult ki. A hangulat markáns javulásnak indult, miután Mario Draghi kijelentette, hogy az EKB - törvényes mandátumának határain belül - minden lehetséges eszközt kész bevetni az euró megvédésére.

Zuhantak a CDS-mutatók a Draghi-beszéd után

Az EKB elnöke, Mario Draghi azt mondta minden lehetséges eszközüket bevetik azért, hogy az euróövezet elkerülje az összeomlást és megállítsák az elviselhetetlenül magas hozamok további emelkedését. Hozzátette: az európeriféria gazdaságainak állampapírhozamai túl magasak ahhoz, hogy az EKB monetáris politikájának transzmissziós funkciója zavartalanul működhessen. A piacok ezt a megfogalmazást egyértelműen az EKB tényleges kötvénypiaci beavatkozását előkészítő verbális intervencióként értelmezték.

Hirdetés

A Draghi-nyilatkozatot követő kockázatvállalási hullám jót tett a magyar kockázati mutatóknak is. A magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, CDS) 490 bázispont környékén mozogtak a múlt hét utolsó napjaiban, jóllehet a múlt hét közepén - a legnagyobb citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA kimutatása szerint - még 510 bázispont körüli középárfolyamokat mértek a londoni piacon.

Meredeken csökkentek az euróövezeti periféria CDS-árazásai is. Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama 524 bázispont körül mozgott a heti zárásban az 557,3 bázispontos hét közepi szint után, Spanyolország CDS-kontraktusai a Draghi-nyilatkozat előtti utolsó, 622,8 bázispontos záróról 588 bázispontra, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói 897,4 bázispontról 850 bázispontra süllyedtek a londoni kereskedési hét végére.

Capital Economics: Félreértették Draghi szavait?

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai azonban úgy vélekedtek, hogy a piaci szereplők nem vették észre, vagy figyelmen kívül hagyták Draghi kijelentésének azt az elemét, amely szerint az EKB mandátumának határain belül kész minden lehetséges eszközt bevetni az euró megvédésére. A ház elemzői szerint e három rövid szó jelentőségét kiemelte, amikor Draghi az EKB esetleges újabb szuverén kötvényvásárlásainak kilátásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy irányítása alatt a bank nem fog szembekerülni feladatkörének az előző elnökök által megszabott szigorú értelmezésével.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint az EKB elnöke esetleg abban reménykedhet, hogy az eurójegybank kötvénypiaci beavatkozásának lehetőségére tett puszta utalás elég lesz a piac megnyugtatására. Ha ez így van, az még az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozatal eddigi színvonalához mérve is rendkívül naiv álláspontot tükrözne. A cég szerint még abban az esetben is, ha a szavakat tettek követik, kétséges, hogy az EKB kötvénypiaci műveleteinek felélesztése mennyire bizonyulna hatékonynak, mivel ezt az eszközt az euróövezeti jegybank eddig is csak "félszívvel alkalmazta, látványosnak távolról sem nevezhető eredménnyel".

A Capital Economics elemzői szerint mindez nem jelenti azt, hogy az euróövezeti döntéshozók - köztük az EKB vezetői - tétlenül néznék az euróválság eszkalálódását. A cég központi előrejelzési forgatókönyve, amely csupán az euróövezet korlátozott felbomlásával számol - Görögország és Portugália kiesését, viszont Spanyolország és Olaszország bennmaradását valószínűsítve -, éppen arra a feltételezésre épül, hogy az euróövezeti hatóságok az eddigieknél sokkal határozottabb fellépésre szánják el magukat. Ugyanakkor az EKB mentőakcióival kapcsolatos korábbi optimista hangulati hullámok - például az, amelyik az EKB hosszú távú refinanszírozási műveleteit (LTRO) követte az idei év elején - nem tartottak nagyon sokáig, "és kevés okot látunk arra, hogy ezúttal ez másképp lenne" - fogalmaztak a Capital Economics londoni elemzői.

Commerzbank: beszéd már van, cselekvés még nincs

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató reményteljesnek nevezte a piaci hangulatot a Draghi-nyilatkozat után, amelyet hasonló értelmű megnyilvánulások követtek Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mario Monti olasz kormányfő részéről. A Commerzbank elemzői szerint azonban az euró annak ellenére közelítette meg az 1,24 dolláros árfolyamot, hogy egyelőre korántsem egyértelmű e jó szándékú nyilatkozatok gyakorlatba ültetésének mikéntje.

A lehetséges lépések listája hosszú: további kamatcsökkentések, újabb LTRO-műveletek, a biztosítékszabályok enyhítése, és mindenekelőtt a kötvénypiaci vásárlási program felélesztése, sőt utalás történt arra is, hogy az EKB esetleg belemenne a Görögországgal szembeni követeléseinek bizonyos mértékű leírásába, ami gyakorlatilag az állami szektor monetáris finanszírozását jelentené. Ha azonban sem az EKB, sem a politikusok nem állnak elő ígéretes válságmegoldási kezdeményezésekkel, akkor a piacok "ünnepi hangulata egy pillanat alatt elpárologhat" - jósolták a Commerzbank elemzői, akik szerint az euró ebben az esetben gyorsan akár 1,2150 dollárig is visszazuhanhat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 23
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről (június)
  Hasbro (2018 Q2)
  Fogyasztói bizalom
  Alphabet (2018 Q2)
  július 24
  KSH: Kiskereskedelem (május)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Feldolgozóipari BMI
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  július 25
  Wizz Air (2019 Q1)
  IFO üzleti hangulatindex
  Coca-Cola (2018 Q2)
  Boeing (2018 Q2)
  július 26
  Mastercard (2018 Q2)
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  július 27
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (április–június)
  GDP
  Mastercard (2018 Q2)
  Michigani Egyetem fogyasztói BMI

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?