Hirdetés
Hirdetés

Megint itt a Bitcoin-őrület, új csúcson az árfolyam

Eidenpenz József, 2013. november 06., 14:30

Soha nem látott szinten, 270 dolláron is született üzlet bitcoinra ma a MtGox tőzsdén, magasabban, mint a tavaszi 266 dolláros csúcs. A felfutás állítólag a kínaiaknak köszönhető, de másutt egész iparág alakul ki lassan körülötte.

A bitcoin (BTC) nevű számítógépes, virtuális pénz, amelyet sokan a jövő pénzügyi rendszert forradalmasító pénzeszközének, mások viszont értéktelen vacaknak, pilótajátéknak, üres lufinak tartanak, szerdán újabb történelmi csúcsára ért. A MtGox nevű, egykor a legfontosabbnak számító japán bitcoin-tőzsdén a 270 dollárt is elérte az árfolyama. Az árfolyamgörbe – egyébként buborékok idején jellemző módon – szinte exponenciálisan emelkedett az utóbbi hetekben, egy hónappal ezelőtt még csak 126 dollár volt egy BTC.

Silk Road helyett eBay?

Hirdetés

Április elején, a ciprusi bankválság, a bankbetétek egy részének elvétele után állította be az eddigi csúcsát a fizetőeszköz 266 dollárnál. Utána volt egy jókora zuhanás, amikor sokan már a lufi kipukkadását és a Bitcoin halálát emlegették. Azóta kapott hideget is, meleget is, kétszer is 60 dollárhoz közelített az árfolyama, de júliustól már alapvetően felfelé tartott. A Silk Road (Selyemút) nevű illegális, titkosított, drogokat is fogalmazó piactér – amely a bitcoint használta fizetőeszközül – október eleji lekapcsolása az FBI által csak átmeneti visszaesést okozott az árfolyamban.

Ezt sokan komoly sikerként értékelik, mert bizonyítottnak vélik, hogy nem az illegális üzletere alapul a bitcoin-üzlet, anélkül is bőven életképes, és remélik, így a hatóságok szemét is kevésbé fogja szúrni. Üzlet helyett egyre inkább bitcoin-iparról is beszélhetünk, miután egyre több vállalkozás foglalkozik vele, költ rá, beruház, fejleszt. Az ezzel kapcsolatos sok-sok kisebb-nagyobb hír között az egyik legfontosabb, hogy az eBay is komolyan foglalkozik vele. Az eBay elfogadhatja a jövőben a Bitcoint, a PayPal rendszerbe való felvételét vizsgálják – írta a sajtó a napokban a Financial Times értesülése nyomán.

Jönnek a kínaiak, jönnek a kínaiak

Az Alapbog cikke szerint a Silk Road-esés tanulsága az volt, hogy mohó spekulánsok, pontosabban „eltökélt potenciális vásárlók nagy tömege kiéhezve vár egy kis árzuhanásra”. Ez megakadályozhatja a jelentősebb esést, stabilizálja az árfolyamot. "Másrészt több jele van annak, hogy Kína számára a bitcoin egyre fontosabb. Ma már számos kínai tőzsdén lehet vásárolni belőle, a forgalom pedig gyorsan nő” – írják.

Egyes napokon a tőzsdék közül a BTCChina bonyolította a legnagyobb forgalmat, mégpedig jüanban. A kínai Google-ként ismert Baidu egyik leányvállalata szolgáltatásaiért pedig ezentúl bitcoinban is lehet fizetni – teszik hozzá.

A fiúk a bányába mennek

A bitcoin-ipar kiépülésének másik mozzanata, hogy már speciális hardvert gyártanak a bitcoin-bányászathoz, egyre nagyobb kapacitású és persze drágább számítógépeket, elképesztő számítási teljesítménnyel. Még speciális chipek gyártásáról is szó van.

A bányászat révén jön létre minden bitcoin, ugyanakkor az összes bitcoin mennyisége egyszer s mindenkorra korlátozott, és az új bitcoinok előállítása egyre bonyolultabb számítási műveleteket igényel. A napokban rést találtak a bányászati algoritmusban is, amivel egyes bányászok előnyökhöz juthatnak, és egyes cikkek máris a bitcoin-rendszer összeomlását vizionálták, de ez az árfolyamot meg sem rezdítette. Egyébként főleg a hacker-támadások ingatják meg időről időre a rendszerbe vetett hitet.

Lakást vett az elfelejtett bitcoinból

A bitcoin iránti lelkesedést növeli az a történet, amely nemrég bejárta a világsajtót, amely szerint egy norvég férfi 2009-ben 27 dollárért 5000 BTC-t vásárolt, majd el is feledkezett róluk. Amikor nemrég nagy nehezen visszaemlékezett a jelszóra, és sikerült hozzájuk férnie, már majdnem 900 ezer dollárt értek. Mire a hír rendesen körbejárta a sajtót, ez is elavult, 5000 BTC ugyanis jelenleg, 267 dolláros áron 1,34 millió dollárt érne.

A MtGox-tőzsde egyébként súlyos problémái miatt – pereskedés, hackertámadás – már nem tölt be olyan központi szerepet a Bitcoin-rendszerben, mint korábban. A kockázatok következtében nagyra nőtt a rés a MtGox és más tőzsdék árfolyamai között. A BitStamp nevű tőzsdén csak 259,9 dollárnál volt a ma reggeli csúcs, tavasszal is körülbelül eddig ment fel az ár a grafikonok alapján. De volt már tíz százalékos rés is a két tőzsde árfolyamai között.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?