5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Mi számít kis összegnek?

Először is érdemes tisztázni, mit tekintünk kis összegnek. A Bank360 kalkulátora szerint 100 ezer forint alatt nem szívesen kölcsönöznek a bankok, szolgáltatók. Az egészen kis összegű kölcsönökre a minikölcsön.hu szakosodott. Ezzel most részletesen nem foglalkozunk, összességében annyi elég, hogy 30 napos átfutási idővel lehet kalkulálni, az extra gyors folyósítás díja rendkívül drága; az ügylet kamatmentes, ha a kölcsönt sikerül három hónap alatt visszafizetni.

Összehasonlításunkban 100 ezer, 200 ezer, 500 ezer és 1 millió forint kölcsön felvételét tekintettük át. Megnéztük egyenként az Oney, a Cofidis és a Provident ajánlatait, emellett a bankok legjobb ajánlatait. Az egyes kölcsönigénylések között nincs érdemi különbség a bírálat menete és ideje között, a személyi kölcsönöket már online is lehet igényelni, így az eljárások nagyjából ugyanazon elv szerint működnek.

100 ezer forint

Ennél az összegnél szinte mindegy, mit választ az ember, egyformán sokba fog kerülni. A Provident 24,8, a Cofidis 24,5 százalék THM-mel kínálja a kölcsönt. Az Oney nem foglalkozik ekkora összeggel. A bankok közül az OTP nyújt ilyen alacsony összegű személyi kölcsönt, amelynek THM-je 22 százalék felett alakul.

Ez azt jelenti, hogy lényegében mindegy, hol igényeljük ezt az összeget, a hitel THM-je magas lesz. Az OTP ügyfeleinek felesleges más bankoknál számlát nyitniuk, más bankok ügyfeleinek azonban nem érdemes csak 100 ezer forint igénylése miatt bankot váltaniuk, választhatnak a pénzügyi vállalkozások ajánlatai között.

200 ezer forint

Kicsivel színesebb a paletta, ha 200 ezer forint felvétele a cél. A Provident ezt is 24,8 százalék THM-mel kínálja, a Cofidis 24,2 százalékot számol fel. Az Oney még ezzel az összeggel sem foglalkozik. A bankok körében már több ajánlat közül lehet választani. Ezek közül a Takarék akár 11,99 százalék THM-mel is ad már személyi kölcsönt. Ehhez persze a bank ügyfelének kell lenni. A Budapest Bank hasonló ajánlata 24,9 százalék THM-ről szól.

Ez az összeg már határeset, a bankok kezdenek megjelenni személyi kölcsöneikkel, de a kínálat még nagyon szűk, az ajánlatok között nincs jelentős különbség.

500 ezer forint

A személyi kölcsönök piacán 500 ezer forinttól már minden bank megjelenik ajánlataival. A Provident 24,8 százalék THM-ű ajánlata így egyre kevésbé versenyképes. Mert míg a Provident ugyanazzal a kondícióval adná a kölcsönét, addig a többi szereplő mind alacsonyabb kamatokat alkalmaz. Így a Cofidis 22,58 százalék, az Oney pedig 16,9 százalék THM-et.

A bankok ajánlatai ennél az összegnél már sokkal jobbak: a CIB 8,17 százalék, a Takarék, az MKB és az Unicredit 10-11 százalék, a K&H és a Cetelem pedig 13-14 százalék THM mellett kínálja 500 ezer forintos személyi kölcsönét. Az OTP mellett a Budapest Bank 22-23 százalékon tartja még a THM-et. Ez azt jelenti, hogy 500 ezer forint összegű kölcsön mellett első körben érdemes saját számlavezető bankunk ajánlatát megnézni. Jó eséllyel ezen összegnél már nem nagyon éri meg a pénzügyi szolgáltatók drága kölcsöne.

1 000 000 forint

Egymillió forint igénylésekor a bankok egyértelműen sokkal kedvezőbb ajánlatokkal állnak elő, mint a pénzügyi vállalkozások. A Provident itt 24,9 százalék THM mellett kínálja az egymillió forintot 30 hónapos futamidővel. A Cofidis 20,58 százalékot, az Oney pedig 16,9 százalékot határoz meg. Ez a THM egymillió forintnál már rendkívül magas, akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja a hitel költsége.

A bankoknál ezzel szemben számos 10 százalék alatti THM-ű ajánlattal lehet találkozni. A CIB, a Takarék, az MKB és az Unicredit egyaránt kínál személyi kölcsönt legfeljebb 10,2 százalék THM mellett, ami sokkal kedvezőbb, mint bármelyik pénzügyi szolgáltató ajánlata. Természetesen a kedvező kamatok feltétele, hogy az ügyfél a kölcsönt nyújtó banknál vezesse a számláját.

Összegezve

Az már csak mítosz, hogy a bankok lassan és nehézkesen nyújtanak személyi kölcsönt, ezért megéri a pénzügyi szolgáltató cégekhez fordulni. Valójában a bankok is kénytelenek kiszolgálni az ügyfelek igényeit, amelyek között hangsúlyos helyet kapott a gyorsaság. 500 ezer forintnál már jó eséllyel a banki ajánlatok jóval kedvezőbbek lesznek.

Az összehasonlításban igyekeztünk egységes paramétereket alapul venni. Így minden számításnál 250 ezer forint nettó bért vettünk alapul - hiszen kis összegű kölcsönt jellemzően alacsonyabb bér mellett igényelnek - és hozzávetőleg hasonló futamidőt, bár ennek a THM szempontjából nincs jelentősége. A pénzügyi szolgáltatók jellemzően nyújtanak az összehasonlításban szerepeltetetthez képest jóval alacsonyabb THM-mel is kölcsönt, ám ezek speciális ajánlatok, csak nagyon szűk körben érvényesek.

Az egyes személyi kölcsönöket, a törlesztő részleteket összehasonlíthatja kalkulátorunkban >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG