Hirdetés
Hirdetés

728 ezer forintos minimálbér a cégóriásnál

Fellegi Tamás, 2018. október 03., 06:07

Minimálbért, legkisebb kötelezően kifizetendő összeget alapvetően országok szoktak előírni, Amerikában az egyes államok és városok is rendelkeznek ilyen joggal. Most azonban egy cég lépte meg ezt, miután bírálták alacsony bérei miatt. Nem is akármelyik, a világ második legnagyobb cége, több mint 250 ezer alkalmazottal.

Múlt héten vetődött fel, hogy nálunk jövőre a minimálbér bruttó 150, a garantált bérminimum 200 ezer forint lenne. Most egy cég döntött úgy, hogy minimálbért vezet be, mégpedig hazai szemmel meglehetősen becses összeget: leendő minimálbérünk közel ötszörösét. Sajnos mindez nem itthon történik, bár van nálunk is olyan szakma,  ahol indokoltnak tartanánk az összeget, például az orvosoknál.

Bírálták, törvénykeztek

De visszatérve a konkrét esetre: a cég, amelyik ezt meglépi, az Amazon, ami tőzsdei kapitalizáció alapján az Apple után a világ második legnagyobb nyilvános cége, értéke ezermilliárd dollár. Az Amazont maga Trump elnök is bírálta, a kapitalizmus fellegvárának elnökétől meglehetősen szokatlan módon, gyakorlatilag amiatt, hogy túl jól megy neki a bolt, és lenyomja konkurenseit. Múlt hónapban viszont Bernie Sanders szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a cégeknek adót kell fizetni azután, ha alkalmazottjuk segélyként kap az államtól.

Hirdetés

A hivatalos duplája

Az Amazon most hallgatott a kritikákra és reagált a törvényjavaslatra: megemeli a cégnél kereshető legkisebb bért óránként 15 dollárra, ebből számoltuk ki, hogy ez 40 órás munkahéttel egy évre 31 200, egy hónapra 2600 dollár, 280-as árfolyamon 728 ezer forint. Amerikában egyébként 7,25 dollár a minimálbér, tehát ennek dupláját fogja adni az Amazon, bár egyes államokhoz képest, mint például Kalifornia, ahol 11 dollár az összeg, kisebb a többlet, de így is jócskán meghalad minden hatósági szintet.

Jeff Bezos Amazon-főnök egyúttal bejelentette: szorgalmazni fogja, hogy más cégek is kövessék ezt a gyakorlatot, és az állami minimálbért is emeljék. A Target kiskereskedelmi cég közölte, hogy ők 2020-ban tervezik bevezetni a 15 dolláros minimálbért, a Walmart pedig januártól 11 dollárra emeli a legkisebb órabért.

Sok ember kell

Az Amazon bejelentésének időzítése ahhoz is kapcsolódik, hogy a karácsonyi előtti időszakra rengeteg alkalmi dolgozót kell felvennie, hogy bírja a rengeteg megrendelést. 120 ezer embert terveznek munkába állítani, ami a már lassan Amerikát is sújtó munkaerőhiány körülményei között nem is olyan egyszerű, kell hozzá a magasabb bér.

Amazon. A cégérték az égben, most a béreken a sor
Amazon. A cégérték az égben, most a béreken a sor

Mennyit az annyi?

Nézzük ezek után nemzetközi összevetésben, mennyit is ér a legkisebb Amazon-fizetés. A 2600 dolláros összeget átszámoljuk euróra, hogy egyszerű legyen az európai adatokkal összehasonlítást tenni. 2250 euró adódik, ami bizony meghaladja a legmagasabb, 2000 eurós luxemburgi minimálbért is, az 1550 eurós német adatnak is közel másfélszerese.

Akárhogy is szidják Jeff Bezost méretes jövedelme és hatalmas gazdagsága miatt, lássuk be, hogy a fejlett világ minden hasonló adata szerint csinos összeget fog fizetni munkásainak. A gazdag kapitalistát szidni egyébként Marx idejében volt igazán divatos, azóta kipróbáltuk a kapitalisták nélküli rendszert, nem vált be. A világot leginkább a vállalkozó szellemű, elszánt, tehetséges emberek viszik előre, és ők legalább a saját zsenialitásukból gazdagodnak meg, piaci alapon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41845.95+1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?