3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Minimálbért, legkisebb kötelezően kifizetendő összeget alapvetően országok szoktak előírni, Amerikában az egyes államok és városok is rendelkeznek ilyen joggal. Most azonban egy cég lépte meg ezt, miután bírálták alacsony bérei miatt. Nem is akármelyik, a világ második legnagyobb cége, több mint 250 ezer alkalmazottal.

Múlt héten vetődött fel, hogy nálunk jövőre a minimálbér bruttó 150, a garantált bérminimum 200 ezer forint lenne. Most egy cég döntött úgy, hogy minimálbért vezet be, mégpedig hazai szemmel meglehetősen becses összeget: leendő minimálbérünk közel ötszörösét. Sajnos mindez nem itthon történik, bár van nálunk is olyan szakma,  ahol indokoltnak tartanánk az összeget, például az orvosoknál.

Bírálták, törvénykeztek

De visszatérve a konkrét esetre: a cég, amelyik ezt meglépi, az Amazon, ami tőzsdei kapitalizáció alapján az Apple után a világ második legnagyobb nyilvános cége, értéke ezermilliárd dollár. Az Amazont maga Trump elnök is bírálta, a kapitalizmus fellegvárának elnökétől meglehetősen szokatlan módon, gyakorlatilag amiatt, hogy túl jól megy neki a bolt, és lenyomja konkurenseit. Múlt hónapban viszont Bernie Sanders szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a cégeknek adót kell fizetni azután, ha alkalmazottjuk segélyként kap az államtól.

A hivatalos duplája

Az Amazon most hallgatott a kritikákra és reagált a törvényjavaslatra: megemeli a cégnél kereshető legkisebb bért óránként 15 dollárra, ebből számoltuk ki, hogy ez 40 órás munkahéttel egy évre 31 200, egy hónapra 2600 dollár, 280-as árfolyamon 728 ezer forint. Amerikában egyébként 7,25 dollár a minimálbér, tehát ennek dupláját fogja adni az Amazon, bár egyes államokhoz képest, mint például Kalifornia, ahol 11 dollár az összeg, kisebb a többlet, de így is jócskán meghalad minden hatósági szintet.

Jeff Bezos Amazon-főnök egyúttal bejelentette: szorgalmazni fogja, hogy más cégek is kövessék ezt a gyakorlatot, és az állami minimálbért is emeljék. A Target kiskereskedelmi cég közölte, hogy ők 2020-ban tervezik bevezetni a 15 dolláros minimálbért, a Walmart pedig januártól 11 dollárra emeli a legkisebb órabért.

Sok ember kell

Az Amazon bejelentésének időzítése ahhoz is kapcsolódik, hogy a karácsonyi előtti időszakra rengeteg alkalmi dolgozót kell felvennie, hogy bírja a rengeteg megrendelést. 120 ezer embert terveznek munkába állítani, ami a már lassan Amerikát is sújtó munkaerőhiány körülményei között nem is olyan egyszerű, kell hozzá a magasabb bér.

Amazon. A cégérték az égben, most a béreken a sor

Mennyit az annyi?

Nézzük ezek után nemzetközi összevetésben, mennyit is ér a legkisebb Amazon-fizetés. A 2600 dolláros összeget átszámoljuk euróra, hogy egyszerű legyen az európai adatokkal összehasonlítást tenni. 2250 euró adódik, ami bizony meghaladja a legmagasabb, 2000 eurós luxemburgi minimálbért is, az 1550 eurós német adatnak is közel másfélszerese.

Akárhogy is szidják Jeff Bezost méretes jövedelme és hatalmas gazdagsága miatt, lássuk be, hogy a fejlett világ minden hasonló adata szerint csinos összeget fog fizetni munkásainak. A gazdag kapitalistát szidni egyébként Marx idejében volt igazán divatos, azóta kipróbáltuk a kapitalisták nélküli rendszert, nem vált be. A világot leginkább a vállalkozó szellemű, elszánt, tehetséges emberek viszik előre, és ők legalább a saját zsenialitásukból gazdagodnak meg, piaci alapon.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG