Hirdetés
Hirdetés

Mérgező köménymagot vontak vissza – ha ilyen van otthon, ne edd meg!

2018. április 26., 17:12

Már egyszer visszavonták, most újabb mérgezést okozott.

A visszahívást még március 22-én rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mivel felmerült, hogy három különböző kereskedőnél kapható kömény csattanó maszlaggal fertőződött. Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek, és bár korábban visszahívták őket, most újabb mérgezés merült fel, így megismétlik a visszahívást, ezt közölte a Nébih a Privátbankár.hu-val.

Ezek alapján az alábbi három vállalkozót érintette a fertőzés:

Hirdetés
  • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
  • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
  • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

  • 2018. július 31-i lejáratú egész és őrölt fűszerkömény,
  • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
  • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

Aki ilyet talál otthon, azokat arra kérik, hogy ne fogyasszák el és ne használják. Fontos, hogy ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel! A boltokban kapható fűszerköményeket ugyanis bevizsgálják, így azok nem tartalmaznak atropint és szkopolamint.

Miért veszélyes a csattanó maszlag?

A csattanó maszlag  tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek. A csattanó maszlagot egyébként használják a gyógyászatban, egyebek mellett a Parkinson-kór, valamint köhögéscsillapítók és asztmaellenes készítményekben. Ugyanakkor a gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet.

500 000 Ft gyorskölcsön, ha hirtelen jött a baj

Villámgyors pénzügyi segítség kell? Ha hitelhez kell nyúlnod, keresd a legolcsóbbat, a megújult személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével találd meg a legkedvezőbb ajánlatot. Nézzünk egy konkrét példát 500 000 forintos hitelösszeghez 36 hónapos futamidővel, a törlesztőrészlet rangsora alapján a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Cofidis Fapados kölcsöne 16 747 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 13,34%), de szorosan követi a Cetelem Saját Ritmus ajánlata is 16 823 forintos törlesztőrészlettel (THM: 14,49%), és a K&H személyi kölcsöne 16 845 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 15,99%), de szintén a kedvezőbb konstrukciók közé tartozik az Erste Bank kölcsöne 17 330 forintos törlesztőrészlettel (THM: 17,83%). További  ajánlatok érdekelnek? Használd gyorskölcsön kalkulátorunkat!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?