Hirdetés
Hirdetés

Tejbotrány: még mindig nem tudjuk, ki akart az életünkre törni

Valkai Nikoletta, 2018. június 14., 12:30

Egy hónapja robbant ki a tejmérgezési botrány, amikor is 50 ezer doboz UHT tejet vettek le a magyar üzletláncok polcairól, miután valaki zsaroló levelet küldött több áruháznak. Megkerestük a Nébih-et és a rendőrséget, hogy árulják el, hol tart az ügy kivizsgálása. Az Auchan és a Spar biztosan érintett volt, de azt most sem tudni, mely további boltok, mely termékeinek volt még köze a botrányhoz.

(MTI Fotó: Kallos Bea)
(MTI Fotó: Kallos Bea)

Május közepén bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatára, amely arról szólt, hogy több üzletlánc csomagolt termékeinél, „feltehetően gazdasági kár okozása” miatt szennyezés történhetett. A szombaton kiadott sajtóközleményben a hivatal nem közölte, hogy pontosan mely üzletek, mely termékekről is lehet szó. Akkor csak annyit mondtak: felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékeknél figyeljék jobban, hogy a csomagolás sértetlen legyen, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.

Aztán még szombaton az Auchan is kiadott egy sajtóközleményt (ez a közlemény azóta nem található a honlapjukon), amelyben azt írták, a május 11-én és május 12-én értékesített tejeknél a tárolási folyamat során szennyezés történhetett, ezért ezeket a termékeket visszahívják. Itt már kiderült, mely termékekről van szó (lásd a keretes felsorolást).

Hirdetés
Az Auchan ezekben az áruházakban vonta vissza a tejeket
Az Auchan ezekben az áruházakban
vonta vissza a tejeket

50 ezer tejet vettek le a polcokról – csupán fenyegetés volt?

Sajtóinformáció szerint egy ismeretlen személy írt levelet az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője ezután elmondta, azon a hétvégén több üzletlánc és a hatóság ügyfélszolgálata is megkapta azt a bejelentést, amely szerint valaki szándékosan szennyezett be egyes UHT tejeket. Az igazgató a Magyar Időknek azt mondta, bár az ügy több mint 50 ezer dobozos tejet érint, így azok vizsgálata szinte lehetetlen, a nyomozás állása szerint csupán fenyegetésről van szó, mérgezés nem történt, egyetlen szennyezett terméket sem találtak a hatóságok.

A Nébih ezután felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal és vizsgálatot indítottak, illetve lekerültek a polcokról az esetlegesen érintett termékek. De még ekkor sem árulták el a nyilvánosságnak, melyik üzletláncok, mely termékei érintettek.

Hétfőn aztán a Spar is elismerte: három Spar és Interspar áruházukat érinti a botrány.  A Spar kommunikációs vezetője a Pénzcentrumnak mondta el, birtokukba került olyan információ, amely egyes forgalmazott tejtermékek szándékos megszennyezéséről szól.

Ugyancsak ezen a napon a rendőrség közölte: az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Hol tart most az ügy kivizsgálása?

A tejszennyezési botrány kisebb pánikot okozott Magyarországon. Hasonló méretű zsarolásra még nem volt példa az országban. De néhány nap után lecsengett a hír, viszont több dolgot azóta sem tisztáztak a hatóságok. Most megkerestük a Nébih-et, hogy megtudjuk, jelenleg hol tart az ügy kivizsgálása, sikerült-e elkapni a zsarolót? Mi lehetett az indítéka? Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy csak zsarolásról volt szó, vagy tényleg történtek szennyezések is, továbbá a két, fent említett üzletláncon kívül még kik érintettek. Az sem teljesen világos, csak zsarolás volt vagy valaki ténylegesen megmérgezte a polcokról hirtelen leszedett tejeket.

Mindegy, mely üzletekről volt szó?

A Nébih megkeresésünkre annyit közölt lapunkkal, hogy az eset kapcsán rendőrségi feljelentés történt, amelyet a nyomozóhatóság büntetőeljárás keretében vizsgál. Az ügy vizsgálata továbbra is folyamatban van. Bővebb tájékoztatást pedig a nyomozóhatóság adhat.

Azt mindenesetre elismerték, hogy az ügyben valóban több áruházlánc kapott, több különböző termékkel kapcsolatos fenyegetéseket. „Az eset kapcsán nem az érintett üzletláncok és a konkrét termékek, hanem maga a fenyegetés ténye volt elsődlegesen fontos, ennek megfelelően kommunikáltuk a vásárlók felé, hogy minden náluk lévő terméket vizsgáljanak meg” – írták válaszukban.

Szerettük volna elkérni azt a listát, amely részletesen felsorolja ezeket a termékeket, de nem adták ki. A hatóság szerint az általuk ismert termékek pontos megnevezése „hamis biztonságérzetet keltene”.

Zsarolás miatt nyomoznak, nincs baj a tejekkel

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is. A nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak részletes tájékoztatást, csak annyit közöltek, amit eddig is tudni lehetett:  a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre. Ugyanakkor megjegyezték: a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása konkrét élelmiszerrel kapcsolatos kockázatról.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?