5p
Megreccsent a német kormánykoalíció a menekült-hullám következményeként, Schengen felfüggesztése csak eső után köpönyeg. A bolgár rendőrség 10 000 hamis szír útlevelet foglalt le, amely Németország felé tartott. Orbánt Bajorországba hívták, hogy együtt keressék a megoldást. De mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a Fidesz a víz fölött tartsa a bajor kapcsolatait?

Merkel kancellár nem mérte fel helyesen a menekült-ügy belpolitikai horderejét és nemzetpolitikai dimenzióit és az most a fejére omlott. Schengen átmeneti felfüggesztése eső után köpönyeg és mostantól majd a német rendőröket nézhetjük élő adásban, amint kétségbeesetten – és hiábavalóan - próbálnak úrrá lenni az áradaton.

„Ahogy Németország kudarcot vallott a török vendégmunkások integrációjában, nyilván kudarcot fog vallani most is, a több millió muszlim esetében. A muszlim menekültek befogadása az európai országok kultúrájának, hagyományainak és fejlődésének teljes elvesztéséhez vezet és megágyaz az iszlám uralomnak a kontinensen.” Nos, a minapi izraeli Jediót Ahronót vezércikkéből vett idézet jól mutatja, milyen magasra csapnak a érzelmi hullámok az európai menekültválsággal kapcsolatban és teljesen váratlan helyről is kap külső kritikát Merkel kancellár hívó szava muszlimok százezrei számára.

Ami a német kancellár számára jóval nyugtalanítóbb lehet, hogy három-párti koalíciós kormánya is megreccsent. Első számú politikai szövetségese, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyíltan szembefordult Merkellel. Ami nem is csoda: míg a múlt hétvégén 15 000 menekült lépett be Németország területére, a most véget ért hétvégén már 40 000-en!

Beérett a nagy pofon a német lelkendezőknek

Többen attól tartanak, hogy főáramlatú média által fűtött hangulat az országban – amelyet a sajtó „szeptemberi tündérmesének” (sic!) titulál – gyorsan átfordulhat. A németül nem beszélő százezrek integrálása bizony nagyon messze lesz attól az állapottól, amit tündérmeseként fölfoghatunk. Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter múlt héten a Bundestagban elmondott beszédében. Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a "menekültek" között, és „még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya”.

A bajor politikusok az utóbbi napokban már „példátlan politikai hibáról” beszéltek a ’tárt kapuk’ berlini kurzusa kapcsán, amelynek keretében ellenőrizetlen és regisztrálatlan százezrek dőltek be az országba, „köztük esetleg az Iszlám Állam harcosai is”. Mi több, a kancellár saját pártjában (CDU) is már forrnak az indulatok, a párt külügyesei, mint Karl-Georg Wellmann és Roderich Kiesewetter osztják a CSU aggodalmait, hogy számos alvó-ügynök lehet a menekültek között.

A német belügyminisztériumnak már cáfolnia kellett azt a sajtóértesülést, miszerint az elhárítás 29 bizonyított szír harcost azonosított a menekültek között. Azt viszont már megerősítették a német hatóságok, hogy a bolgár rendőrség lefoglalt 10 000 hamis szír útlevelet, amelyek dobozokban Németország felé tartottak.

Merkel és Orbán egy EU-csúcson

 

Mennyibe kerülnek az adófizetőknek a Fidesz bajor kapcsolatai?

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke közben bejelentette, hogy meghívta a magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának következő tanácskozására, hogy együtt keressenek megoldást. Ezt szeptember 22-től 24-ig tartják a párthoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány oktatási központjában.

A menekült-ügyön túl a meghívásnak komoly diplomáciai jelentősége is van. A magyar miniszterelnököt ugyanis az utóbbi években nem hívják kétoldalú találkozókra a nyugati fővárosokba. A Fidesz-kormányzat ezért az elmúlt pár évben kitüntetésekkel és milliárdokkal szórta meg a bajor államot, hogy a víz fölött tartsa a kapcsolatait.

Nem akármilyen mélypontról kellett visszakapaszkodni a hazai kormánypártnak. 2013 tavaszán a müncheni hivatalos látogatáson lévő házelnök, Kövér László találkozott volna Barbara Stamm-mal, a bajor parlament keresztény-szociális elnökével, de Stamm egy nappal korábban lemondta a találkozót, az akkor frissen megszavazott alkotmánymódosításra és a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva.

A Fidesz ezután padlógázt nyomott. 2013 október 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozott a Hanns-Seidel Alapítvány elnökének, idén augusztus 20-án pedig az Alapítvány budapesti irodavezetője részesült a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben.

A hazai adófizetők pedig súlyos százmilliárdokat buktak tavaly decemberben azon, hogy a magyar állam átvette a bajor állami tulajdonú Bayern LB-től a csontvázakkal teletömött MKB Bankot. Ezért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor sikerült mindössze 67 milliárd forintos ráfizetéssel megszabadulniuk az MKB-tól. Hiszen a bajor elemzők számításai szerint 160 milliárd forintot nyertek azzal, hogy ennyiért megszabadultak a legalább 220-250 milliárd forintért rendbe hozható banktól.

A vesszőfutásnak még messze nincsen vége az ügyben. Az EU ugyanis tiltott állami támogatásnak minősítheti, hogy a hazai jegybank az általa tulajdonolt MKB rossz eszközeiből mintegy 220 milliárd névértékűt magasabb áron készül átadni a szanáló vagyonkezelőnek, mint amennyit a piaci szereplők adtak volna érte.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG