Hirdetés
Hirdetés

Norvégia lerohanását szimulálták a szeptemberi orosz hadgyakorlaton

Káncz Csaba, 2017. november 14., 08:37

A norvég honlap katonai forrásaira hivatkozva állítja, hogy Oroszország a szeptemberi ’Zapad-17’ hadgyakorlaton szimulálta a Spitzbergák lerohanását. A NATO belső köreiben dühöngenek, hogy a norvég hírszerzés képtelen volt előrejelezni a szimulált támadást. A NATO-ban szintén döbbenetet váltott ki, hogy bár Norvégia papíron 56 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, az orosz hadgyakorlat alatt csupán 8 gépet tudott felvonultatni.

Putyin a Zapad 2017 gyakorlaton (Forrás: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV)
Putyin a Zapad 2017 gyakorlaton (Forrás: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV)

Viszonylag egyszerű ügynek tűnt, amikor a norvég kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy klímapolitikai okokból bezárja a messzi Északon fekvő Spitzbergák fővárosában az állami szénbányát. Csakhogy a Jeges tengeren fekvő szigetcsoport - amely félúton fekszik Norvégia és az Északi-sarkpont között - különleges helyzetű. Az 1920-as Párizsi Békeszerződés értelmében nemzetközi és demilitarizált státuszú, amelynek gondnokságával Norvégiát bízták meg.

Közös lónak túrós a háta

Igen ám, de az egyezmény minden aláírójának egyúttal szabad gazdasági tevékenységet engedett a szigetcsoportra, így hozott létre a Szovjetunió annak idején egy települést ott, szintén a szénbányászatra alapozva. Oroszország a mai napig fenntartja a Barentsburg nevű települését, amely a maga 500 lakosával a második legnagyobbnak számít. De ha most Oslo bezárja a bányát, akkor az elvándorláshoz vezethet és Moszkva kihasználhatja az alkalmat, hogy több beleszólást követeljen a Spitzbergák ügyeibe. Ezt pedig igazán nem akarja a norvég kormány, így most csapdába került.

Hirdetés

A Krím-félsziget orosz annexiója óta feszült a két ország között a viszony és ezt olyan incidensek is tovább mérgezik, mint az októberi orosz helikopter-baleset a Spitzbergákon, ahova a norvégek nem engedtek oda orosz mentőegységeket. Az orosz Kommerszant napilap orosz védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva egyenesen azt állítja, hogy Norvégia törekvése, hogy kizárólagos nemzeti hatáskörben rendelkezzen a Spitzbergákról, potenciális háború kockázatát hordozza.

Leszerepelt norvégok

Egy biztonságpolitikai ügyekre specializálódott norvég honlap pedig odáig megy katonai forrásaira hivatkozva, hogy Oroszország a szeptemberi ’Zapad-17’ hadgyakorlaton szimulálta a Spitzbergák lerohanását. A cikk állítása szerint a NATO belső köreiben dühöngenek, hogy a norvég hírszerzés (NIS) képtelen volt előrejelezni a szimulált támadást. A NATO-ban szintén döbbenetet váltott ki, hogy bár Norvégia papíron 56 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, az orosz hadgyakorlat alatt csupán 8 gépet tudott felvonultatni. Márpedig az ötödik generációs F-35-ös vadészgépek közül az első három éppen ezekben a napokban érkezik meg Norvégiába.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Norvégia és Oroszország közötti tartósan feszült viszonyt jelzi, hogy a norvég hadügyminisztérium februárban a német Thyssenkrupp nevű cégtől rendelt négy tengeralattjárót a flottájába. Az együttműködés bejelentésekor közölték, hogy a hadierő fejlesztése összefügg a norvég határ közelében érzékelt "kiszámíthatatlan" orosz katonai műveletekkel. Norvégia jelenleg egy főre jutóan a világ hatodik legnagyobb összegét költi védelmi kiadásokra az USA, Izrael és az Arab-öböl országai után.

Bård Wormdahl oknyomozó újságíró tevékenységének eredményeképpen tudható, hogy Norvégiának három jelentősebb radarállomása van: az egyik Vardø-ban, közel az orosz határhoz, a másik a Spitzbergákon és a harmadik az Antarktiszon. Mindháromnak fontos szerepe van a kontinentális USA felé esetlegesen haladó orosz rakéták elfogásában. Ezzel természetesen mindhárom bázis egyben célpont is az orosz rakéták számára.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?