Hirdetés
Hirdetés

Norvégia lerohanását szimulálták a szeptemberi orosz hadgyakorlaton

Káncz Csaba, 2017. november 14., 08:37

A norvég honlap katonai forrásaira hivatkozva állítja, hogy Oroszország a szeptemberi ’Zapad-17’ hadgyakorlaton szimulálta a Spitzbergák lerohanását. A NATO belső köreiben dühöngenek, hogy a norvég hírszerzés képtelen volt előrejelezni a szimulált támadást. A NATO-ban szintén döbbenetet váltott ki, hogy bár Norvégia papíron 56 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, az orosz hadgyakorlat alatt csupán 8 gépet tudott felvonultatni.

Putyin a Zapad 2017 gyakorlaton (Forrás: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV)
Putyin a Zapad 2017 gyakorlaton (Forrás: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV)

Viszonylag egyszerű ügynek tűnt, amikor a norvég kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy klímapolitikai okokból bezárja a messzi Északon fekvő Spitzbergák fővárosában az állami szénbányát. Csakhogy a Jeges tengeren fekvő szigetcsoport - amely félúton fekszik Norvégia és az Északi-sarkpont között - különleges helyzetű. Az 1920-as Párizsi Békeszerződés értelmében nemzetközi és demilitarizált státuszú, amelynek gondnokságával Norvégiát bízták meg.

Közös lónak túrós a háta

Igen ám, de az egyezmény minden aláírójának egyúttal szabad gazdasági tevékenységet engedett a szigetcsoportra, így hozott létre a Szovjetunió annak idején egy települést ott, szintén a szénbányászatra alapozva. Oroszország a mai napig fenntartja a Barentsburg nevű települését, amely a maga 500 lakosával a második legnagyobbnak számít. De ha most Oslo bezárja a bányát, akkor az elvándorláshoz vezethet és Moszkva kihasználhatja az alkalmat, hogy több beleszólást követeljen a Spitzbergák ügyeibe. Ezt pedig igazán nem akarja a norvég kormány, így most csapdába került.

Hirdetés

A Krím-félsziget orosz annexiója óta feszült a két ország között a viszony és ezt olyan incidensek is tovább mérgezik, mint az októberi orosz helikopter-baleset a Spitzbergákon, ahova a norvégek nem engedtek oda orosz mentőegységeket. Az orosz Kommerszant napilap orosz védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva egyenesen azt állítja, hogy Norvégia törekvése, hogy kizárólagos nemzeti hatáskörben rendelkezzen a Spitzbergákról, potenciális háború kockázatát hordozza.

Leszerepelt norvégok

Egy biztonságpolitikai ügyekre specializálódott norvég honlap pedig odáig megy katonai forrásaira hivatkozva, hogy Oroszország a szeptemberi ’Zapad-17’ hadgyakorlaton szimulálta a Spitzbergák lerohanását. A cikk állítása szerint a NATO belső köreiben dühöngenek, hogy a norvég hírszerzés (NIS) képtelen volt előrejelezni a szimulált támadást. A NATO-ban szintén döbbenetet váltott ki, hogy bár Norvégia papíron 56 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, az orosz hadgyakorlat alatt csupán 8 gépet tudott felvonultatni. Márpedig az ötödik generációs F-35-ös vadészgépek közül az első három éppen ezekben a napokban érkezik meg Norvégiába.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Norvégia és Oroszország közötti tartósan feszült viszonyt jelzi, hogy a norvég hadügyminisztérium februárban a német Thyssenkrupp nevű cégtől rendelt négy tengeralattjárót a flottájába. Az együttműködés bejelentésekor közölték, hogy a hadierő fejlesztése összefügg a norvég határ közelében érzékelt "kiszámíthatatlan" orosz katonai műveletekkel. Norvégia jelenleg egy főre jutóan a világ hatodik legnagyobb összegét költi védelmi kiadásokra az USA, Izrael és az Arab-öböl országai után.

Bård Wormdahl oknyomozó újságíró tevékenységének eredményeképpen tudható, hogy Norvégiának három jelentősebb radarállomása van: az egyik Vardø-ban, közel az orosz határhoz, a másik a Spitzbergákon és a harmadik az Antarktiszon. Mindháromnak fontos szerepe van a kontinentális USA felé esetlegesen haladó orosz rakéták elfogásában. Ezzel természetesen mindhárom bázis egyben célpont is az orosz rakéták számára.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Az Eurostat friss adatai szerint hazánk 27 vizsgált európai ország között az ötödik helyen áll az inflációval korrigált éves reál lakásár változásában. Nálunk csak négy másik országban nőttek jobban az ingatlanárak, de meglepetérsre akadt olyan ország is, hol éves szinten olcsóbbak lettek a lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)