Hirdetés
Hirdetés

Trump másodszor is belerúgott a londoni polgármesterbe

2017. június 06., 06:06

Az amerikai elnök szokásához híven a Twitteren kellemetlenkedett, először vasárnap, miután London polgármestere megpróbálta megnyugtatni városa lakosságát, majd pedig tegnap. Theresa May bajban van, miután immár a brit-amerikai kapcsolatok kerültek veszélybe, közben az amerikai polgármesterek védelmükbe vették londoni kollégájukat.

Trump viselkedése egyre kínosabb: nem telik el nap anélkül, hogy valakibe bele ne kötne, legyen az egy ember vagy egy ország, vagy kellemetlenséget ne okozna különös viselkedésével vagy megszólalásaival. Most viszont egy terrorcselekmény által sújtott nagyváros polgármesterébe rúgott kettőt is, ami immár saját hazájában is haragot kelt, hisz ahogy a BBC szerint az Európai Bizottság egy kabinetjének tagja, Simon O’Connor megjegyezte: milyen lett volna, ha a brit miniszterelnök a 2001. szeptember 11-i támadások után New York polgármesterét támadta volna?

Berágtak az angolok

Trump első twittelése azért bírálta Shadiq Khan londoni polgármestert, mert jelezte, hogy sok rendőr lesz az utcákon pár napig, így nem kell félni. Vagyis azt tette, amit ilyenkor minden normális politikus: csillapította a pánikot, miután megtették az első szükséges intézkedéseket. A polgármester szóvivője azt reagálta, hogy Khannak fontosabb dolga is van, mint hogy Trump rosszindulatú megjegyzésére válaszoljon, melyben kiforgatta a polgármester szavait.

Hirdetés

Trump ezek után sem bírt magával, és tegnap újabb Twitter bejegyzésében szánalmas kifogásnak nevezte a polgármester, illetve szóvivőjének nyilatkozatait. Az, hogy Trump kétszer is elkövette ugyanazt az otrombaságot, felingerelte a brit közvéleményt. Egyes brit politikusok arra szólították fel Theresa Mayt, hogy mondja le Trump tervezett angliai látogatását. Tim Farron a Liberális Demokrata párt vezetője szerint „ez az ember inzultálja nemzeti értékeinket, ráadásul a gyász időszakában”.

May bajban

Theresa May óvakodott attól, hogy Trumpot megemlítse, de védelmébe vette a londoni polgármestert, közölte, hogy jól végzi a dolgát. A brit miniszterelnök különösen nehéz helyzetben van, mert miután az Európai Unióval való teljes szakításra is felkészült, úgy gondolta, hogy a hatalmas űrt, ami ezáltal keletkezik, hagyományos szövetségesei és volt gyarmatai fogják betölteni, de mindenekelőtt az Egyesült Államok. Trump eddigi, a kereskedelemmel kapcsolatos izolacionista megjegyzései ezt már eddig is megkérdőjelezték, de ez a dupla inzultus már súlyos teher lehet a két ország kapcsolatában.

Mindez pár nappal az előrehozott parlamenti választások szempontjából is kedvezőtlen Maynek: kampányában EU-ellenes volt, amivel az Európai Unióban való bennmaradásra szavazó 48 százalékot megriasztotta, de most a többieknek is nehéz perspektívát vázolni, hogy kivel lehetne Európa helyett bensőséges gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat ápolni. Amíg Trump az elnök, Amerikával ez meglehetősen bizonytalan.

Amerikai városai London mellett

Mindeközben az amerikai polgármesterek szövetsége, amely 1400 amerikai város polgármesterét tömöríti, Khant támogatta. Azt mondták, hogy a London polgármestere felülemelkedett a halál és a pusztítás válságán, csillapította a félelmet, biztonságérzetet adott városa lakóinak, amennyire ilyenkor lehet. New York polgármestere, Bill de Blasio elfogadhatatlannak nevezte Trump támadását a londoni polgármester ellen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?