Hirdetés
Hirdetés

Trump másodszor is belerúgott a londoni polgármesterbe

2017. június 06., 06:06

Az amerikai elnök szokásához híven a Twitteren kellemetlenkedett, először vasárnap, miután London polgármestere megpróbálta megnyugtatni városa lakosságát, majd pedig tegnap. Theresa May bajban van, miután immár a brit-amerikai kapcsolatok kerültek veszélybe, közben az amerikai polgármesterek védelmükbe vették londoni kollégájukat.

Trump viselkedése egyre kínosabb: nem telik el nap anélkül, hogy valakibe bele ne kötne, legyen az egy ember vagy egy ország, vagy kellemetlenséget ne okozna különös viselkedésével vagy megszólalásaival. Most viszont egy terrorcselekmény által sújtott nagyváros polgármesterébe rúgott kettőt is, ami immár saját hazájában is haragot kelt, hisz ahogy a BBC szerint az Európai Bizottság egy kabinetjének tagja, Simon O’Connor megjegyezte: milyen lett volna, ha a brit miniszterelnök a 2001. szeptember 11-i támadások után New York polgármesterét támadta volna?

Berágtak az angolok

Trump első twittelése azért bírálta Shadiq Khan londoni polgármestert, mert jelezte, hogy sok rendőr lesz az utcákon pár napig, így nem kell félni. Vagyis azt tette, amit ilyenkor minden normális politikus: csillapította a pánikot, miután megtették az első szükséges intézkedéseket. A polgármester szóvivője azt reagálta, hogy Khannak fontosabb dolga is van, mint hogy Trump rosszindulatú megjegyzésére válaszoljon, melyben kiforgatta a polgármester szavait.

Hirdetés

Trump ezek után sem bírt magával, és tegnap újabb Twitter bejegyzésében szánalmas kifogásnak nevezte a polgármester, illetve szóvivőjének nyilatkozatait. Az, hogy Trump kétszer is elkövette ugyanazt az otrombaságot, felingerelte a brit közvéleményt. Egyes brit politikusok arra szólították fel Theresa Mayt, hogy mondja le Trump tervezett angliai látogatását. Tim Farron a Liberális Demokrata párt vezetője szerint „ez az ember inzultálja nemzeti értékeinket, ráadásul a gyász időszakában”.

May bajban

Theresa May óvakodott attól, hogy Trumpot megemlítse, de védelmébe vette a londoni polgármestert, közölte, hogy jól végzi a dolgát. A brit miniszterelnök különösen nehéz helyzetben van, mert miután az Európai Unióval való teljes szakításra is felkészült, úgy gondolta, hogy a hatalmas űrt, ami ezáltal keletkezik, hagyományos szövetségesei és volt gyarmatai fogják betölteni, de mindenekelőtt az Egyesült Államok. Trump eddigi, a kereskedelemmel kapcsolatos izolacionista megjegyzései ezt már eddig is megkérdőjelezték, de ez a dupla inzultus már súlyos teher lehet a két ország kapcsolatában.

Mindez pár nappal az előrehozott parlamenti választások szempontjából is kedvezőtlen Maynek: kampányában EU-ellenes volt, amivel az Európai Unióban való bennmaradásra szavazó 48 százalékot megriasztotta, de most a többieknek is nehéz perspektívát vázolni, hogy kivel lehetne Európa helyett bensőséges gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat ápolni. Amíg Trump az elnök, Amerikával ez meglehetősen bizonytalan.

Amerikai városai London mellett

Mindeközben az amerikai polgármesterek szövetsége, amely 1400 amerikai város polgármesterét tömöríti, Khant támogatta. Azt mondták, hogy a London polgármestere felülemelkedett a halál és a pusztítás válságán, csillapította a félelmet, biztonságérzetet adott városa lakóinak, amennyire ilyenkor lehet. New York polgármestere, Bill de Blasio elfogadhatatlannak nevezte Trump támadását a londoni polgármester ellen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hol lehet egy nap alatt több középkort látni, mint egész Magyarországon, és Hitler lába nyomát taposni?

Hol lehet egy nap alatt több középkort látni, mint egész Magyarországon, és Hitler lába nyomát taposni?

Sokan egy hosszú hétvége alatt rohannak végig olyan nagyvárosokon, mint Prága, Barcelona vagy Budapest, pedig sok helyen érdemesebb lenne sokkal több időt is eltölteni és alaposabban megismerni mindent. Egy ilyen város Nürnberg is, amely jóval több annál, mint a nürnbergi perek és a náci felvonulások helyszíne.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?