4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Innováció-vezérelt gazdaságról, iparosításról, hiány nélkül működő államról és a NAV-nál folytatandó további szervezeti átalakításáról is beszélt a miniszter.
Varga Mihály és Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Kép forrása: MTI

"Fontos fordulóponthoz érkeztünk el, már arról lehet beszélni, hogy Magyarország hosszú távú versenyképessége szempontjából milyen programot kell kidolgozni, és hogy ehhez a gazdaság minden szereplője csatlakozni tudjon" - kezdte beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Növekedni, de külső források nélkül

Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy "számottevő külső források nélkül" is biztosítani lehessen a gazdasági növekedést. Ehhez több célkitűzést is megjelölt. Az első ilyen az adósságcsökkentés, a beruházások növekedése, de ugyanígy vigyázni kell a fiskális fegyelem betartására is. "Magyarország egyik előnye, hogy az ország sérülékenysége a legnagyobb mértékben csökkent" - tette hozzá a miniszter.

Varga szerint folytatni kell a fegyelmezett költségvetési politikát, hogy belátható időn belül hiány nélkül működjön a magyar állam, szükség van egy rugalmas szakképzési rendszerre, továbbra is a bürokrácia csökkentésére.

Partiképesek vagyunk

Varga szerint a gazdaság növekedése tartós növekedési pályán van. Elértük, hogy a közép-kelet európai országokhoz képest „partiképesek” vagyunk. A miniszter ide sorolta, hogy 7,5 százalék volt az ipar növekedése Magyarországon. Ha a mostani növekedési ütem fenntartható, akkor 30 százalékra is emelkedhet az ipari termelés a GDP-n belül. "A következő évek növekedésének egyik záloga az ipar fejlesztése. Ehhez dolgozták ki a nemrég ismertetett Irinyi-tervet is" - mondta Varga.

Az élvonalba akarunk kerülni

Az Irinyi-tervvel azt akarják elérni, hogy Magyarország fel tudjon zárkózni az EU legiparosabb államai közé. Reményeik szerint az iparstratégia jegyében tartani lehet a növekedési ütemet. "Át kell állni egy innováció-vezérelt gazdaságra" – jegyezte meg a miniszter.

7 fejlesztendő területet nevezett meg Varga, köztük a védelmi ipart is. Járműgyártás kapcsán kitért arra, hogy az elektromos járműgyártás fejlesztése is elengedhetetlen. Az Irinyi-terv alatt pedig "Ipar 4.0"  tervet dolgoztak ki, amely felkészíteni a gazdaságot a digitális változásokra is. Az Irinyi-tervől bővebben itt olvashat >>>>

„Alapvető kérdés, hogy mindehhez van-e elég pénz?” – mondta a miniszter. Varga elmondta, 2020-ig rendelkezünk uniós forrásokkal, amelyeknél fontos a jó kihelyezés, a K+F, és a kkv-k fejlesztése itt prioritás. Másik új elemként, az iparfejlesztésnél hozták létre azt a támogatási programot, amely a fejlődésre képes vállalatokat támogatják. A beruházások forrásainál pedig a meglévő adókedvezmények, amelyek a beruházásokhoz köthetők, ezeket továbbra is meg kívánja tartani a kormány. Ennek is köszönhető, hogy a magyar beruházási ráta tavaly 21,5 százalékra nőtt.

Nincs még vége a NAV átalakításának

A miniszter szerint a politika alapjai változatlanok: a családok és a vállalkozások támogatása. A NAV-nál történt változásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, 5 százalékkal csökkent az adóhivatalnál dolgozók létszáma. Az átalakítás célja, hogy a gazdaság reális igényeihez idomuljon az adóhatóság is. "Ehhez azonban még nem zárult le az adóhatóság átalakítása" - jegyezte meg.

Foglalkoztatás, államháztartás

Varga további célként jelölte meg a munkába állók számának további növekedését is. Megjegyezte:  a munkanélküliek száma megfeleződött, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint most. Ezért a közfoglalkoztatást is tovább folytatja a kormány. Fontos ugyanakkor, hogy az itt dolgozó embereket egyre jobban vissza tudják vezeti a munka világába. "Változatlan a cél, senki ne ragadjon be a közfoglalkoztatásba" – tette hozzá a miniszter.


Hiány nélkül működő állam

Utolsó célként jelölte meg, hogy a magyar államháztartás működése hiány nélkül történjen. Egyúttal történelmi eredménynek nevezte, hogy az év első két hónapban pozitív szaldójú lett a költségvetés. Ez kinyitja azt a lehetőséget, hogy a további adócsökkentésre, bérnövekedésre, vagy arra, hogy a beruházásokat támogassák. A magyar államháztartás stabil pályán történő fenntartása továbbra is cél – jegyezte meg a miniszter beszéde végén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG