3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank szerint a DRB Bankok engedélyének kiadása megfontolt, alapos munka volt, aminek nincs köze a mostani helyzethez.

Az MNB a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával, közel fél éves eljárás után adott tevékenységi engedélyt a DRB Bankcsoport három tagjának – utasította vissza a politikai vádakat a jegybank. A kiadott közlemény emlékeztet: DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. már korábban is bankként működött, a másik három társaság pedig előzőleg már több évtizede szövetkezeti hitelintézetekként működött.

A felügyelet szerint ugyan a bankká alakulási kérelem valóban a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló – előzetesen a köztársasági elnök által már visszaküldött - törvény végleges, 2013 július 5-i elfogadása előtt egy nappal érkezett a felügyeletre – amivel a törvény szabályai okán nem kellett bekapcsolódniuk az új integrációba -, ám a felügyelet engedélyezési eljárása több mint öt hónapig tartott. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa végül 2013. december 9-én adta meg a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a három kérelmezőnek.

A jegybanki közlemén szerint az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően azt vizsgálta, hogy a kérelmet beadott hitelintézetek törvényi tőkekövetelményei, az átalakulás jogszabályi feltételei, a működési és egyéb feltételei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Ezeket konstatálva került sor az engedélyek kiadására.

A MNB közlemény ugyanakkor nem ejt szót arról a furcsa helyzetről, amely szerint szeptember 30-án megszűnt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amelynek ugyanakkor nem jogutódja az október elsejétől immár felügyeleti jogokkal is felruházott MNB. Természetesen voltak átadás-átvételi megállapodások, de sokak szerint az engedélyezési eljárás épp az átalakulás idején egyfajta nyűg volt – híreink szerint a leköszönő PSZÁF-vezetés már nem akart dönteni a kérdésben, ezért nem csak az alapos vizsgálat, de a felügyelet-váltás okán is tolódott az engedélyek kiadása ilyen hosszú ideig.

Az MNB a jogszabályokat teljes mértékben betartva – mivel a kérelem beadására és a működési feltételek teljesítésére vonatkozó objektív törvényi feltételek is teljesültek – adta ki a törvényben meghatározott engedélyt – jelzi az MNB közleménye.

Az akkori engedély kiadásától független a mostani helyzet, amikor az MNB átfogó vizsgálatot tartott a bankcsoportnál, mely vizsgálat nyomán, azzal összefüggésben került sor a befektetési szolgáltatónál a súlyos pénzügyi visszaélés felderítésére. (Más kérdés, hogy évtizedes csalássorozatról adott hírt korábban az MNB, így kicsit nehéz értelmezni a jegybanki véleményt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG