9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Fa tetején, kastélyban, a semmibe lógó sziklaszirten, börtönben, őserdőben, kolostorban, sivatagban, könyvtárban és a sarkkörön túl – nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne nyílt volna már szálloda. Az emberek egyre több pénzt fordítanak turistáskodásra, és a különleges helyszínek mellett az extra szolgáltatásokat is hajlandók megfizetni – legalábbis egy társadalmi réteg – és persze az üzleti utazók, akik el tudják számolni a szoba árát.

Az új csáberők palettája sokszínű, és nemcsak a helyszíneket, hanem az elvárható követelményeket és ötleteket tekintve is. Ez tűnik ki a Travel and Leisure amerikai szaklap elemzéséből, miután munkatársai tesztelték a frissen nyílt házakat.

Minden ágy egy költemény
Minden ágy egy költemény
Fotó: Travel and Leasure

Hawaii-on a környék adja magát, gondolnánk. De itt is erős a verseny. Az 1 Hotels márka a fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében úgy döntött, bele akarnak olvadni a környezetbe, éles ellentétben például a híres St. Regis Princeville-lel. A Kauain lévő hotel khakizöld külső megjelenésével, a tetőkertekkel és a rengeteg endemikus növénnyel azt jelzi, hogy el akarnak rejtőzni a dombok között, a Hanalei-öböl szomszédságában.

Az óceánra néző szobáktól és a szabadtéri éttermektől a kilátást nyújtó medencékig, az 1 Hotel Hanalei Bay-ben minden arra készült, hogy elmossa a határokat a szállodabelső és a természet között. A Bamford Wellness Spa a hawaii növénygyógyászatra összpontosít, személyre szabott arckezelésekkel és masszázzsal, amelyekhez helyi bőrradírokat és mézet használnak.

A fürdő szenzoros stimulációt is kínál, például oxigénterápiát és nulla gravitációs úszókamrát. A Within Wellbeing program négy és hét éjszakás elvonulásokat szervez, amelyek a hosszú élettartamra, az egyensúlyra, a táplálkozásra és egyebekre összpontosítanak, személyre szabott edzésekkel. Éttermük, az 1 Kitchen helyben termesztett biozöldségeket és biodinamikus borokat kínál.

Támogatni a helyi lakosokat

Manapság ez sem elég a dicsőséghez: a menedzsment összehangolt erőfeszítéseket tesz a helyi vállalkozások támogatására, a földszinti butikban például itteni tervezők árucikkei vásárolhatók meg. A gyümölcslé és a kávé beszerzése, a farmokkal, a szörfiskolával, az idegenvezetőkkel és a helyi nonprofit szervezetekkel való partnerség is része e komplex szemléletnek.

De mit lehet kihozni egy amerikai város közepén magasodó épületből? A  173 szobás Museum nevű szálloda 2023 augusztusában nyílt meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy új életet leheljen St. Louis egyik legtörténelmibb negyedébe, és bebizonyítsa, mennyire szórakoztató dolog egy YMCA épületben megszállni. (A YMCA a Fiatalok Keresztény Egyesülete, amely a XIX. század közepén alakult Amerikában és a világon szinte mindenütt jelen van.)
A 10 emeletes, Wes Andersonra emlékeztető homlokzatú, neoreneszánsz épület manapság művészeti kiállításokkal, konyhaművészeti extravaganciákkal, egyedien berendezett vendégszobákkal csábítja a turistát.

A magánsziget nagyon menő
A magánsziget nagyon menő
Fotó: Travel and Leasure

A márka szellemiségéhez hűen, a szálloda a 21. századi művészetet mutatja be, több ezer négyzetméteren, egyben rendezvénytérként is szolgálva. A szállodai szobák mini galériaként működnek, amelyekben exkluzív alkotások láthatók, olyan művészektől, akik szorosan kötődnek St. Louis-hoz és Missourihoz, mint például Carmon Colangelo. A tervezők egyedi Rookwood Pottery csempéket helyzetek el a falakon, hogy megismételjék az alagsori fitnesz- és úszóklub történelmi motívumait - itt a Swim for Life mondat még mindig a medence padlójára van vésve, megőrizve a YMCA történetének egy darabját. 

A szálloda szerzetese adja össze a párokat

Ismét egy másik földrészre ugrunk: Itália egyik legelbűvölőbb panorámájú városkája Amalfi. A 13. századi kapucinus kolostorban található az Anantara Convento di Amalfi nevet viselő szálloda, amelynek minden részlete azt láttatja, hogy több száz éven keresztül milyen gondosan karbantartották a helyet a szerzetesek. Ma pedig megelevenítik e legendát: egy ferences szerzetes sétáló meditációs szeánszokat szervez, és kérésre exkluzív esküvői szertartásokat vezet, a sziklák és a tenger között. A kolostor félhomályos termeiben meghagyták a hajdani padokat, amelyek csendes elmélkedésre csábítanak. 

Egy szingapúri luxus hotel terasza
Egy szingapúri luxus hotel terasza
Fotó: Travel and Leasure

A szálloda magasan a sziklákra épült, az Amalfi-part egyik legszebb szakaszára néz, csodás kilátást nyújtva tengerre, a hatalmas külső medencéből. Az asztaloknál a legendás nápolyi mester, Gino Sorbillo pizzáját szolgálja fel. színes kerámiatálakon. Éjszaka jachtok világítják meg a sötétbe borult víztükröt, miközben a Dei Cappuccini étteremben a séf a tenger friss tenger gyümölcseit, valamint a szerzetesek kertjéből származó zöldségeket szolgálja fel. 

A legszebb lakosztály a Suite del Priore, amely korábban a kolostor vezetőjének otthona volt, és amelynek mennyezetét a baldachinos ágy fölött megőrződött freskók borítják. A városközpont egy rövid sétára található, a szálloda természetesen megszervezi a környék felfedezését célzó kirándulásokat, a naplementében való sétahajózástól a helikopteres túrákig. 

Luxus, varacskos disznókkal és impalákkal

Aki Kenya déli részére utazik, elsősorban az elefántokat szeretné látni, de először a fantasztikusan gazdag madárvilágra csodálkozik rá. Az élővilág ugyanolyan változatos és szemet gyönyörködtető, mint a táj, amelyet a Kilimandzsáró ural. Nem csoda, hogy az Angama csúcskategóriás szafari üzemeltetője ezt a helyet választotta ki új szállodájának, amely a 2015-ben megnyílt, Angama Mara testvére lehetne. 

Az új ingatlan, 10 tágas lakosztállyal a Kimana Sanctuaryban található, egy 5700 hektáros terület közepén, amely tele van antilopokkal, bivalyokkal, elefántokkal, zsiráfokkal, impalákkal és varacskos disznókkal, mintha egy állatkert közepén élnénk. Az Angama Amboseli végtelenített medencéjével, kiváló, a gazdaságtól az asztalig tartó konyhájával, kiváló kiindulópontja az helyi nemzeti parkba való kirándulásoknak. A hely nem olcsó, 1650 USD-tól személyenként és éjszakánként, all inclusive ellátással – máshogy aligha lehetne, a Kilimandzsáró szomszédságában. (A lap munkatársai minden esetben megjegyzik, hogy akadálymentesített-e a szálloda – nos, igen.).

Cowboyok, cowgirlök és ló, minden mennyiségben

Kevesen kapcsolják össze a jó szállodák és Texas fogalmát, pedig ahol fizetőképes kereslet van, ott kiváló vendégfogadó is akad. A Fort Worth-i Bowie House- ban, ahogy az kell, vidám texasiak koccintgatnak, cowboykalapban és bőrmellényben, miután Rivian terepjáróikat a recepciós leparkolta. Ezután lehet nézelődni a műalkotásokkal és régiségekkel teli hallban, amelyet marhabőr kárpitozott klubszékek, gyapjúszőnyegek és százféle lótémájú tárgy: festmények, szobrok, fényképek, nyergek díszítenek. Itt a marhának és a lónak van a legnagyobb becsülete. 

De újabban a művészetnek is: a cowboyok, cowgirl-ök és népes családok nemcsak hatalmas steakeket eszegetnek, de megcsodálják a faburkolatú bárt és a lenyűgöző műgyűjteményt, amelyet a szálloda tulajdonosa, a dallasi üzletasszony, Jo Ellard vásárolt. A lovas tematika az emeleten folytatódik mind a 88 szobában. A szálloda a Will Rogers Memorial Center szomszédságában található, amely lóversenyek és állattenyésztési bemutatók helyszíne. 

Lemezgyűjtemény a Rolling Stonestól

London szállodaarzenáljáról nehéz újat mondani, de a Broadwick Soho-t még a turisztikai szakemberek is kiemelik. Virágos minták, merész színek és műtárgyak mindenütt, a földszinti recepción, Bridget Riley és Francis Bacon méregdrága alkotásai láthatók.

Bohókás eklektika jellemzi a belső tereket is: a sárgaréz elefántokban elrejtett italos szekrényeket dzsaipuri kézművesek készítették; a szobákban gyönyörűen kidolgozottak a felületek, amelyeket kifejezetten ide, az olaszországi Positanóban gyártottak. Van egy társalgó, ahol a szállóvendégek megtekinthetik a pop és a rock klasszikusainak lemezgyűjteményét, beleértve a Sade és a The Rolling Stones-t. A tetőtérben a gyönyörű, aranyszínű ónix tetejű bárpultot állatmintás szövetek, parafa borítású falak, kézi szövésű szőnyegek teszik még eklektikusabbá és hobóssá. A tulajdonos édesanyjáról elnevezett, sejtelmes homályba burkolódzó pinceétterem, a Dear Jackie, különféle olasz ételeket is kínál.

Velencei üvegpadló, zöldben és aranyban

A Bulgari elsősorban ékszermárkaként ismert, de van már hotelláncuk is. „Az olasz élet művészetét hozzuk magunkkal, bárhová is megyünk” – mondta Silvio Ursini, a a Bulgari Hotels & Resorts ügyvezető alelnöke, a tokiói ház megnyitóján . A 98 szobás szálloda a 45 emeletes Midtown Yaesu torony felső öt emeletét foglalja el. Az olasz, valamint a japán belsőépítészet és design keveredik itt, hasonlóképpen a gasztronómiához. A tesztelők kiemelik a 15 000 négyzetméteres fürdő padlóját, amely mozaikcsempéből és velencei üvegből készült, zöld és arany árnyalatokban.
Mint a fentikből kitűnik, a milliomosokat ma már nem könnyű elkápráztatni, viszont nap, mint nap ki kell találni valami újdonságot, mert másképpen az adott szálloda nem maradhat versenyben. 

Wellness másként, és műkincsek garmadája

Fontos szempont lett a wellness központok újra gondolása, a műkincsek közszemlére tevése és beépítése a szobákba, persze kellő biztosítás mellett. Nem utolsósorban a fenntartható étkezés, a bioszemlélet ételben-italban egyaránt, a híres séfek megnyerése, ami főleg a helybéliek miatt fontos, de olyan apróságok is, mint az alvást elősegítő melatonin tartalmú cukorka, amelyet a párnádra tesznek, mint a trópusokon az orchidea szirmokat. 

Azt, hogy ma hány szálloda működik a világon, senki nem tudja megbecsülni, mert keverednek a fogalmak is – van, amikor nívós vendégházak, panziók, őserdőben felhúzott luxusbungalók is viselik ezt az elnevezést, és maga a kategória is országonként változik. Ugyanakkor a meglévő szállodák sem térhetnek ki a fejlődés elől: a felgyorsult élettempó az állandó megújulást követeli meg, még az olyan nagy nevektől is, mint a Carlton vagy a Four Seasons.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG