Hirdetés
Hirdetés

Végre valamit elért Trump, vagy csak odébb rúgta a sörösdobozt?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 07., 11:20

Legalább ideiglenesen megegyeztek az amerikai adósságplafon-probléma kezeléséről, ami mindenképpen jó hatással volt a tőzsdékre, még ha bizonyos értelemben csak a probléma szőnyeg alá söprése is. Az európai tőzsdék szerényen emelkednek, a BUX szintén, nagyon várják a délutáni EKB-fellépést. Az euró 40 fillérrel olcsóbb lett.

New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Tegnap este megegyezés született az amerikai államadósság-plafonnal kapcsolatban, ami valamelyest jobb kedvre derítette a tőzsdéket, így az amerikai indexek 0,3 százalék körüli pluszban végeztek. Ez a megállapodás azonban inkább rövid távú, amint egy kommentátor megjegyezte, nem emelték fel az üres sörösdobozt az útról, csak odébb rúgták. (Vagyis szőnyeg alá söpörték a problémát egy időre.) Viszont van, aki azt reméli, hogy ezáltal ismét napirendre kerülhet az adócsökkentés.

Európában ma a nagy esemény az EKB ülése és Mario Draghi beszéde lesz. Konkrét intézkedés bejelentésének kevés az esélye, de talán megkezdik az előkészítését. Jöhet a várható menetrendre történő utalás, esetleg az erős euróval szemben valamiféle verbális intervenció.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint az EKB csökkentheti inflációs prognózisát és növelheti az európai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. (A piacok szerint lassan az EKB-n lenne a sor, hogy csökkentse mennyiségi könnyítési, kötvényvásárlási programját, ennek ideje, módja, viszont homályban van.)

Reggel az ázsiai tőzsdék közül a koreai szépen emelkedett, a japán kisebb mértékben, a kínai kissé esett. A német DAX 0,6 százalékos pluszban van 11 órakor, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedik, a brit FTSE 100 nem változik. Az amerikai határidős S&P 500 index 0,2 százalékos mínuszban van.

A devizapiacot sok minden befolyásolhatta volna, a Fed-alelnök, Stanley Fischer lemondása, a kanadai jegybank kamatemelése, az említett adósságplafon-megállapodás, de voltaképp kevés dolog történik. A dollár megint gyengül, a dollárindex (DXY) leesett 92-re, de már tegnap is járt itt. (Egyébként 2014 vége óta először.) A gyengülés a jenhez képest is jelentős, a dollár/jen 109 alá süllyedt, de még inkább nőtt az euró/dollár, 1,1960-ra.

A forint erősödik, 40 fillérrel lejjebb van az euró, pont 306-on. A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékos pluszban van, a Mol 1,1 százalékkal 23 895-re drágult. Az OTP 0,4 százalékkal 10 410-re, a Telekom egy forinttal 485-re süllyedt. A Richter is felfelé tart, 0,4 százalékkal 6619-ig jutott eddig.

Az olaj tegnap este is nagyot menetelt, ma is folytatta, a WTI 49,20, a Brent 54,50. Továbbra is nagy a két fajta olaj között a különbség, amit az amerikai finomítók kiesése magyaráz. Az arany a tegnapi szünet után ismét felfelé tart, 1344 dollár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?