Hirdetés
Hirdetés

Végre valamit elért Trump, vagy csak odébb rúgta a sörösdobozt?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 07., 11:20

Legalább ideiglenesen megegyeztek az amerikai adósságplafon-probléma kezeléséről, ami mindenképpen jó hatással volt a tőzsdékre, még ha bizonyos értelemben csak a probléma szőnyeg alá söprése is. Az európai tőzsdék szerényen emelkednek, a BUX szintén, nagyon várják a délutáni EKB-fellépést. Az euró 40 fillérrel olcsóbb lett.

New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Tegnap este megegyezés született az amerikai államadósság-plafonnal kapcsolatban, ami valamelyest jobb kedvre derítette a tőzsdéket, így az amerikai indexek 0,3 százalék körüli pluszban végeztek. Ez a megállapodás azonban inkább rövid távú, amint egy kommentátor megjegyezte, nem emelték fel az üres sörösdobozt az útról, csak odébb rúgták. (Vagyis szőnyeg alá söpörték a problémát egy időre.) Viszont van, aki azt reméli, hogy ezáltal ismét napirendre kerülhet az adócsökkentés.

Európában ma a nagy esemény az EKB ülése és Mario Draghi beszéde lesz. Konkrét intézkedés bejelentésének kevés az esélye, de talán megkezdik az előkészítését. Jöhet a várható menetrendre történő utalás, esetleg az erős euróval szemben valamiféle verbális intervenció.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint az EKB csökkentheti inflációs prognózisát és növelheti az európai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. (A piacok szerint lassan az EKB-n lenne a sor, hogy csökkentse mennyiségi könnyítési, kötvényvásárlási programját, ennek ideje, módja, viszont homályban van.)

Reggel az ázsiai tőzsdék közül a koreai szépen emelkedett, a japán kisebb mértékben, a kínai kissé esett. A német DAX 0,6 százalékos pluszban van 11 órakor, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedik, a brit FTSE 100 nem változik. Az amerikai határidős S&P 500 index 0,2 százalékos mínuszban van.

A devizapiacot sok minden befolyásolhatta volna, a Fed-alelnök, Stanley Fischer lemondása, a kanadai jegybank kamatemelése, az említett adósságplafon-megállapodás, de voltaképp kevés dolog történik. A dollár megint gyengül, a dollárindex (DXY) leesett 92-re, de már tegnap is járt itt. (Egyébként 2014 vége óta először.) A gyengülés a jenhez képest is jelentős, a dollár/jen 109 alá süllyedt, de még inkább nőtt az euró/dollár, 1,1960-ra.

A forint erősödik, 40 fillérrel lejjebb van az euró, pont 306-on. A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékos pluszban van, a Mol 1,1 százalékkal 23 895-re drágult. Az OTP 0,4 százalékkal 10 410-re, a Telekom egy forinttal 485-re süllyedt. A Richter is felfelé tart, 0,4 százalékkal 6619-ig jutott eddig.

Az olaj tegnap este is nagyot menetelt, ma is folytatta, a WTI 49,20, a Brent 54,50. Továbbra is nagy a két fajta olaj között a különbség, amit az amerikai finomítók kiesése magyaráz. Az arany a tegnapi szünet után ismét felfelé tart, 1344 dollár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?