Hirdetés
Hirdetés

Végre valamit elért Trump, vagy csak odébb rúgta a sörösdobozt?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 07., 11:20

Legalább ideiglenesen megegyeztek az amerikai adósságplafon-probléma kezeléséről, ami mindenképpen jó hatással volt a tőzsdékre, még ha bizonyos értelemben csak a probléma szőnyeg alá söprése is. Az európai tőzsdék szerényen emelkednek, a BUX szintén, nagyon várják a délutáni EKB-fellépést. Az euró 40 fillérrel olcsóbb lett.

New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Tegnap este megegyezés született az amerikai államadósság-plafonnal kapcsolatban, ami valamelyest jobb kedvre derítette a tőzsdéket, így az amerikai indexek 0,3 százalék körüli pluszban végeztek. Ez a megállapodás azonban inkább rövid távú, amint egy kommentátor megjegyezte, nem emelték fel az üres sörösdobozt az útról, csak odébb rúgták. (Vagyis szőnyeg alá söpörték a problémát egy időre.) Viszont van, aki azt reméli, hogy ezáltal ismét napirendre kerülhet az adócsökkentés.

Európában ma a nagy esemény az EKB ülése és Mario Draghi beszéde lesz. Konkrét intézkedés bejelentésének kevés az esélye, de talán megkezdik az előkészítését. Jöhet a várható menetrendre történő utalás, esetleg az erős euróval szemben valamiféle verbális intervenció.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint az EKB csökkentheti inflációs prognózisát és növelheti az európai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. (A piacok szerint lassan az EKB-n lenne a sor, hogy csökkentse mennyiségi könnyítési, kötvényvásárlási programját, ennek ideje, módja, viszont homályban van.)

Reggel az ázsiai tőzsdék közül a koreai szépen emelkedett, a japán kisebb mértékben, a kínai kissé esett. A német DAX 0,6 százalékos pluszban van 11 órakor, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedik, a brit FTSE 100 nem változik. Az amerikai határidős S&P 500 index 0,2 százalékos mínuszban van.

A devizapiacot sok minden befolyásolhatta volna, a Fed-alelnök, Stanley Fischer lemondása, a kanadai jegybank kamatemelése, az említett adósságplafon-megállapodás, de voltaképp kevés dolog történik. A dollár megint gyengül, a dollárindex (DXY) leesett 92-re, de már tegnap is járt itt. (Egyébként 2014 vége óta először.) A gyengülés a jenhez képest is jelentős, a dollár/jen 109 alá süllyedt, de még inkább nőtt az euró/dollár, 1,1960-ra.

A forint erősödik, 40 fillérrel lejjebb van az euró, pont 306-on. A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,2 százalékos pluszban van, a Mol 1,1 százalékkal 23 895-re drágult. Az OTP 0,4 százalékkal 10 410-re, a Telekom egy forinttal 485-re süllyedt. A Richter is felfelé tart, 0,4 százalékkal 6619-ig jutott eddig.

Az olaj tegnap este is nagyot menetelt, ma is folytatta, a WTI 49,20, a Brent 54,50. Továbbra is nagy a két fajta olaj között a különbség, amit az amerikai finomítók kiesése magyaráz. Az arany a tegnapi szünet után ismét felfelé tart, 1344 dollár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Költöznél? Hamarosan megtudjuk, hogy szárnyalt a lakáspiac

Költöznél? Hamarosan megtudjuk, hogy szárnyalt a lakáspiac

Akad néhány makrogazdasági adat a jövő héten, közöttük a legfontosabbak a tavaly decemberi keresetek alakulása és az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató lesz, de megjelenik a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi egész éves adata is, amely komoly növekedést ígér.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    2018. február 15., 14:28
    Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    Az infláció tavaly átlagosan 2,4 százalékos volt, az egy éves állampapír azonban már régen csak két százalékot fizet. Az inflációkövető kötvények kamata sokkal jobb, ám egyre lejjebb veszik a kamatprémiumot, és legalább három évre kell befektetni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)