6p

Az európai tőzsdék hangulata bizonytalan, a BUX index azonban szépen emelkedik, az OTP húzza új és új csúcsokra. A forint erősödött kissé, péntek reggel indul itthon is a gyorsjelentési szezon. Aminek a tétje, hogy folytatódhat-e a BUX emelkedése, vagy sem. Fontos kamatdöntés érkezik, marad a kriptós szigor az USA-ban, sokan fogadnak az ether esésére.

Az európai tőzsdeindexek vegyes képet mutatnak ma, a német mutató 0,3 százalékkal emelkedik, de a francia 0,1 százalékkal csökken. Londonban stagnálás van, miközben Madrid és Brüsszel határozottan esik. Az amerikai határidős indexek is 2-3 ezrelékkel lejjebb vannak.

A befektetők továbbra is a kamatpályát találgatják, miközben folyik a gyorsjelentési szezon. Kedvező külkereskedelmi adat érkezett Kínából. A héten több európai tőzsdén is új történelmi rekord született, például Londonban és Amszterdamban.

A BUX index új és új rekordjai. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index új és új rekordjai. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az OTP szárnyal, a BUX remekel

A BUX indexnek szerdán is sikerült új rekordot beállítani 68 962,75 pontnál, de csütörtökön folytatja. Korábban a 69 500-at is megközelítette, jelenleg 69 118, ami 0,3 százalékos emelkedés. Az OTP 1,2, a Richter 0,2 százalékkal emelkedett. A Mol viszont 0,6 százalékkal esik, a Telekom pedig stagnál. Itthon is elindul a gyorsjelentési szezon, a Mol és az OTP pénteken, azaz holnap hajnalban teszi közzé első negyedéves jelentését.

A forint ismét erősödött, 388,40 az euró, ami 40 filléres süllyedést jelent. A kőolaj fél, az európai földgáz két százalékkal drágább lett.

Egy sáv ejtette foglyul a forintot?

Két forintos sáv rabjává vált az euró-forint árfolyam, napok óta egy rendkívül szűk tartományban mozog a jegyzés, egyelőre nem tud kilépni onnan – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt. Amennyiben felfelé törne ki a jegyzés, a következő ellenállás 391,59-nél húzódik. Míg alul 387-nél, majd 385,92-nél látható fontos támasz, utóbbi a 200 napos mozgóátlag – írják technikai elemzésükben.

Árfolyamok és grafikonok

Nagy a tétje a hazai gyorsjelentéseknek

Az Erste Befektetési Zrt. várakozása szerint itthon a tőzsdei cégek első negyedéves profittömege “hasonló lesz a tavalyi első negyedévihez, talán picit meg is haladhatja azt”. Mivel az OTP és a MOL együttes súlya 64 százalék az indexben – a profittömegben pedig még nagyobb –, már a holnapi jelentésükkel “jó indikációt” kaphatunk a hazai gyorsjelentési szezonról. Mit bizonyíthatnak a vállalati eredmények? – teszi fel a kérdést Miró József vezető elemző.

Szerintem azt, hogy nem egy ciklus tetején vagyunk, hanem az első komoly bizonyítékát látjuk annak, hogy új normalitás van.

Emelkedhet még a BUX?

A magyar piac P/E (árfolyam/nyereség) alapon való árazása ugyanis jelenleg inkább egy ciklus tetejéhez hasonlít. A P/E mutató a ciklusok alján magas, míg ciklus tetején alacsony szokott lenni. A magyar piacon elsősorban a bankokkal kapcsolatban voltak pesszimisták a befektetők. Ez a szezon azonban bizonyítékot adhat arra, hogy ez tévedés.

Az átárazódás valószínűleg újabb csúcsokat hoz majd a BUX indexben írta az elemző.

Fontos kamatdöntés érkezik

Minden szem a Bank of England-re (BoE) szegeződik csütörtökön, a befektetők arra várnak, hogy a jegybank határozottan jelezze, mikor kezdi meg a kamatcsökkentést. Várhatóan 5,25 százalékon tartja az irányadó hitelkamatlábat, a döntés délben érkezik Londonból. A hangsúly az inflációs és növekedési előrejelzéseken lesz. A kamatcsökkentésre irányuló nyomást jelzi, hogy

a brit lakástulajdonosok elárasztják a piacot, a múlt hónapban a Royal Institution of Chartered Surveyors szerint a piacra kerülő új lakások számának növekedése 2020 óta a legmagasabb szintre ért.

Az óceán túloldalán a Federal Reserve nem sieti el a dolgot – írta a Bloomberg. ezúttal Susan Collins, a bostoni Fed elnöke jelezte, hogy a kereslet csillapítása és ezzel az inflációs nyomás csökkentése érdekében valószínűleg tovább kell a kamatokat a jelenlegi csúcson tartani, mint korábban gondolták.

Valutaháború indul Ázsiában?

A jen eheti újabb lejtmenete miatt egyes befektetők korábban szinte elképzelhetetlen forgatókönyvet fontolgatnak: egy sor olyan devizaleértékelődést, amely új ázsiai valutaháborút indít el. A jen árfolyamát támogató, eddig feltételezett intervenciókról már most úgy látják, nem valószínű, hogy tartós hatásuk lesz. Az elméletek szerint valutájának újabb zuhanása arra kényszerítheti Japán szomszédait, hogy szélsőséges lépéseket tegyenek – írta a Bloomberg.

Ez még nem utal az ázsiai pénzügyi válság megismétlődésére, de egyre nagyobb teret nyer, mert úgy tűnik, az újraéledő amerikai dollár hosszabb ideig erősebb marad.

Sokan fogadnak az ether esésére

A kriptovaluták továbbra is inkább szenvednek, az ether 3000 dollár alá süllyedt. Ennek a fő oka az lehet, hogy a Grayscale visszavonta egy ether ETF elindításával kapcsolatos kérelmét. Valamint sokan shortolják az ethert, ami viszont még visszaüthet. Ha csak három százalékkal emelkedik az árfolyam, az már 345 millió dollárnyi short (esésre fogadó) pozíció kiütéséhez vezetne. (A másik oldalon egy ekkora esés 237 millió dollárnyi longot ütne ki.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Marad a kriptós szigor az USA-ban

Eközben az amerikai képviselőház elfogadott egy törvényt, amely megszüntetné azt az anomáliát, hogy az amerikai bankoknak az ügyfeleik kriptóeszközeit (amit csak bizományosként kezelnek) a mérlegeikben kell szerepeltetniük. Ez annak idején azt eredményezte, hogy az összes bank ki kellett hátráljon a kriptós pénzügyek mögül. Az amerikai elnök azonban jelezte, hogy meg fogja vétózni a törvényt, vagyis fenntartják a szabályozói szigorúságot.

A Robinhood nem adja fel

Az ingyenes értékpapír-kereskedési rendszeréről elhíresült Robinhood részvényei szerdán piaczárás után szépen megugrottak, miután a vállalat első negyedéves eredménye és bevételei felülmúlták az elemzői várakozásokat. A vállalat 0,18 dolláros részvényenkénti eredményt ért el a három hónapos időszakban, ami felülmúlta a 0,05 dolláros konszenzusos becsléseket. A nettó bevétel 618 millió dollár lett, ami szintén jócskán meghaladta az 543,14 millió dolláros előrejelzést.

A részvényt nem viselte meg túlságosan az sem a hét elején, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) értesítette, a kriptovaluták kereskedése kapcsán eljárás alá kívánja vonni. A Robinhood áll a jogi eljárás elébe és védekezni készül, ami évekig tartó pert eredményezhet, erről a Holdblog írt részletesebben.

Újabb 18 milliárd dollár Musknak?

A jobb egészségügyi ellátás a mesterséges intelligencia híveinek egyik kedvenc témája, az első mesterséges intelligencia által tervezett gyógyszerek „a következő néhány évben” tesztelhetővé válhatnak – mondta Demis Hassabis, a Google mesterséges intelligencia főnöke a Bloomberg Televíziónak.

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó startupja, az X.AI Corp. az ügyet ismerő személyek szerint pedig már ezen a héten lezárja finanszírozási körét, amelynek értéke 18 milliárd dollár körül lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG